“Yerel medyayı, “mahcup olmaya davet eden” bir yazıdır…

2015 Ağustos’unda, “T.C. Bregenz Başkonsolosumuz Sayın Cemal Erbay”ı aramış, kendilerinin ekibini birkaç saat içinde seferber etmesi sayesinde, “Bregenzerfestspiel” hakkında özenle derlenmiş bilgilere ulaşmış ve dikkatlerinize sunmuştum. Önce (özetle) o satırları hatırlayalım:

Haberin Devamı

2015 Ağustos’unda, “T.C. Bregenz Başkonsolosumuz Sayın Cemal Erbay”ı aramış ve kendilerinin ekibini birkaç saat içinde seferber etmesi sayesinde, “Bregenzerfestspiel” hakkında özenle derlenmiş bilgilere ulaşmış ve dikkatlerinize sunmuştum. Önce (özetle) o satırları hatırlayalım:     “...28 bin nüfuslu Avusturya-Bregenz’de, toplam 12.500 koltuk kapasitesine sahip 9 mekân var. Göl kıyısındaki açık hava sahnesi, 7 bin kişilik... Festivalin yıllık bütçesi, 20 milyon Euro… / Reklam-tanıtıma harcanan para yaklaşık 1.1 milyon Euro ! Ziyaretçilerin yüzde 61’i Almanya’dan, yüzde 25’i Avusturya’dan, yüzde 10’u İsviçre’den, yüzde 4’ü diğer ülkelerden geliyor… /… Etkinlikleri, 2014’te toplam 263.733 kişi izlemiş. 2015 Festivali’nde 1.600 kişi görev almış. Festival en az 1.150 kişiye tam zamanlı iş yaratmış. İzlemeye gelenlerin yüzde 19’u 9 gece, yüzde 61’i 3 gece konaklamış. Yüzde 20’si hiç gecelememiş. Ziyaretçilerin günde bıraktığı (ortalama) kişi başı para, 203 Euro. Festivalin doğrudan yarattığı ekonomik etki, 160 - 174.2 milyon Euro. Yarattığı katma değer, 94.6 – 102.9 milyon Euro. Vergi gelirlerine sağladığı katkı, ortalama 20 milyon Euro. Festival için yapılan 1 Euro’luk yatırımın, 4 ila 5 Euro’luk bir getiri sağlamakta olduğu hesaplanmış…/ … Sadece ana gösteri için satışa sunulan ve tamamı satılan bilet sayısı 180.000 civarında...” 

 

Haberin Devamı

Hatırladığım kadarıyla, bu çarpıcı “sosyal ve ekonomik veriler”, İzmir ve Türkiye sathında pek kimsenin ilgisini çekmemişti de, bazılarının kaleminde ben alay konusu olmuştum…  Haziran ayının başında, 31. Uluslararası İzmir Festivali’nin başladığı hafta, bu sefer de yerel (hattâ Ulusal) medyanın kayıtsızlığına içerlemiş ve “…bu sene de becerebilirsem, ‘İzmir’in perişan halleriyle mukayese ettiğim Bregenz Festivali’nin, medya ilişkileri öyküsü’nü köşeme taşıyacağım; ibret-i âlem için…” diye bir söz vermiştim.

 

Artık yüzümüzü kızartmaya alıştık ya, Sayın Başkonsolos’un kapısına dayandım yine; mail ortamında, bu kez de “vatana hizmet tertibi”nden, başka veriler rica ettim. Ve yine sevinerek gördüm ki, “Hariciyemiz’in Aziz Cumhuriyet’e katkısı”;  “vergilerimizle ayakta duran Devlet radyosu”nun, ekşimiş bültenlerinde bayramdan bayrama âvâzelenen, “…tüm yurtta, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve Dış Temsilciliklerimizde törenlerle kutlandı…” cümlesinden ibaret değildir. Kaldı ki, “Bregenz Başkonsolosluğumuz”un, kılı kırk yararak yönetilen web sitesi ile facebook sayfasındaki “özel gün ve gündemlere ilişkin” konuşma metinlerinden, “katma değerin rengi ve niteliği hakkında” hayli fikir edinilebiliyor insan. Ziyaret etmenizi öneririm.

 

Haberin Devamı

Bregenz Başkonsolosluğumuz çalışanlarından Sayın Onur Kaderoğlu’nun (bir anlamda Hürriyet okurları için özel olarak) derlediği güncel bilgileri (yine özetle) aşağıda sizlerle paylaşacağım. Aynı sorulara, 2016 sonu rakamlarıyla 4 milyon 223 bin 545 nüfuslu (neredeyse gazetesiz, TV’siz, ve sadece mütevazı birkaç radyosu bulunan…) İzmir ve yerel medyası adına, “kalbiniz sıkışmadan” verebileceğiniz yanıtları merakla bekliyor olacağım.

 

(Vorarlberg –eyaleti- ve -onun başkenti- Bregenz’de kaç yerel gazete var ?)    /Günlük yayımlanan “Vorarlberger Nachrichten” ve “Voralberger Neue Tageszeitung” gazeteleriyle, haftada bir gün yayımlanan“Wann & Wo” gazetesi var. Bunların haricinde belediyelerin ayda bir yayımladıkları, evlere ücretsiz dağıtılan ve belediyelerden haberlere yer verilen belediye gazeteleri de mevcut. Günlük gazetelerin, şehir haberlerine yer veren haftalık ekleri de var. (Vorarlberg’den kaç TV ve radyo yayın yapıyor ?) /     “ORF Vorarlberg”, “RTV-Vorarlberg” ve “Ländle TV” olmak üzere 3 televizyon kanalı, yerel yayın yapan 4 radyo istasyonu var.  (Geçen yıl, Festivali kaç gazeteci izledi ?)    / 2016 yılında Bregenz Festival Yönetimi tarafından toplam 242 akreditasyon kartı verilmiş. (Festival hakkında kaç haber yapıldı ?) /       2016 yılının ilk 8 aylık periyodunda,  Bregenz Festivali toplam 3.414 kez basında yer almış. Yerelden Avusturya basınına hangi ayrıntılar yükseldi ? / Avusturya Ulusal basınına haberler,  Bregenz Festival Yönetimi’nin yaptığı basın paylaşımları, eleştiriler, tanıtım programları, seyahat tavsiyeleri şeklinde yansımış.

 

Haberin Devamı

İzmir’deki festivaller hakkında en çok yazı yazan köşe yazarı ve “Festivaller Şehri İzmir” heyecanını ortaya atıp, lâf işiten şahıs kimliğimle,  “Ey her kimseniz ?” diyorum ;  Sanat uçan ve uçuran bir halıdır… Başka yükseliş yok ! Eninde sonunda, bu halıya bineceksiniz…”

Yazarın Tüm Yazıları