Biri mide botoksu mu dedi?

Kilo vermek için neler neler yapılmıyor ki dostlar! Birçoğumuzun en büyük derdi bu zaten. Birkaç kilo ya da gram fazlası olan ‘eyvah kiloluyum’ diyebiliyor. Sonra yemeden içmeden kesilme, yürüyüşler, bol sporlar…

Haberin Devamı

Bu hususta tıp dünyası da üstüne düşeni fazlasıyla yapıyor elbette. Mesela, benim son zamanlarda dikkatimi çeken yepyeni bir gelişme söz konusu. Hadise mideyle ilgili. Bu mevzuda estetik müdahalelerin vazgeçilemeyenlerinden ‘botoks’ başrolde. ‘Nasıl bir başrol ki bu peki?’ diyebilirsiniz. Ben de size ‘fazla kilo ile mücadelede başrol!’ derim. Nasıl oluyormuş peki? Anlatayım. Aslında konunun uzmanı Op. Dr. Muhammet Arif Karakaya’ya sormak gerekiyor. Kendisi İstanbul 'da faaliyet gösteren Ethica İncirli Hastanesi doktorlarından. E hadise bu kadar dallanıp budaklanınca Dr. Karakaya' ya açtım sordum ben de ‘neler oluyor?’ diye. O da bana çokça sorulan ve konuşulan fazla kilo ile mücadelede uygulanmaya başlanan mide botoksu hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

MİDE BOTOKSU İÇİN MİDE UYGUN OLMALI

Malum kozmetikte sadece yüz bölgesinde uygulanan botoks, migren ve birtakım nörolojik hastalıkların tedavisinde etkili olduğu bilimsel olarak bilinen bir gerçek. Mide botoksu uygulamasının birçok ülkede çeşitli merkezlerde uygulanan yöntem olduğu ifade edilmekte. Karakaya’nın dediğine göre bu uygulama ile mideye yapılan enjeksiyonlar yardımıyla kilo kaybedildiği saptanmış. Durum böyle olunca da bizim gelişmiş tıp dünyamız da boş durmamış, alternatif bir tedavi yöntemi olarak Türkiye'de de kullanılmaya başlanılmış.

Biri mide botoksu mu dedi

Olay fazla kilolardan kurtulmakmış. Peki süreç nasıl işliyor diye sorduğum da, Ethica’dan Op. Dr. Muhammet Arif Karakaya şunları anlatıyor; "Mide botoksu özellikle zayıflama diyeti programlarına uymakta ve düzenli egzersiz yapmakta zorlanan, fazla kiloya bağlı sağlık sorunları olup diyetle kilo vermede başarısız olan kişiler için oldukça uygundur. İşlem öncesi mutlaka midenin değerlendirilmesi gerekir. Mide rahatsızlığı olan bir kişinin önce midesindeki problem düzeltilir ve ardından mide botoksu işlemi uygulanabilir." Anlatılan bu.

OPERASYON SÜRESİ 15 – 20 DAKİKAYMIŞ

Haberin Devamı

Yani anlayacağınız her isteyen ‘hadi ben geldim mide botoksu yapalım’ diyemiyor. Dese de ‘sizi şöyle alalım önce mideniz buna müsait mi, değil mi bir bakalım’ deniyor. Bu uygulama ile mide sinirleri ve kasları 4 ila 6 ay süreyle etkisiz hale getirilip, iştah azaltılıyormuş. Besinlerin midede daha uzun süre kalması sayesinde de malumunuz üzere tokluk süresi uzuyor ve daha az gıdayla daha kolay doyulur hale geliyormuş. Sonrasında da doğal olarak kilo kaybı yaşanıyormuş. Mide botoksu günümüzde birçok uygulamada olduğu gibi ağrısız, acısız ve konfor düzeyi yüksek bir ortamda uygulanıyor. Ortalama 15-20 dakika içinde gerçekleştiriliyor. Endoskopik olarak uygulandığı için de ameliyatların gerektirdiği herhangi bir hazırlığa ihtiyaç duyulmuyor. Uygulamanın hemen ardından sosyal yaşama geri dönülebiliyormuş. Günümüzde ve hele ki ülkemizde tıp o kadar gelişti ve ilerledi ki, son derece başarılı sonuçlar elde ediliyor bir çok hastalıkta. Açıkçası gerek Avrupa’dan gerekse Orta Doğu ve Arap dünyasından gelen hastaları gördükçe ve ülkemizde tedavi olduklarını bildikçe çok ama çok gururlanıyorum. Bravo tıp dünyamızın emektarları.   

Yazarın Tüm Yazıları