Bu ‘Değirmen’in 65 yıllık hatırı var!

Yıl 1951... Salih Usta’nın yanında yetişen Mustafa Umsu, Kemeraltı’nda 7 metrekarelik bir dükkanda Garanti Değirmenleri’ni kurar. Bir yandan makas-bıçak bileme işi yapan Umsu, öte taraftan ise ufak ufak kahve değirmeni üretimine odaklanır.

Haberin Devamı

İşlerini büyüten Mustafa Umsu, kahve işleme ve öğütme makinelerinin yanına gıda sektörüne yönelik farklı ekipmanları da ekler. Zamanla ikinci kuşaktan oğlu Süleyman Umsu’nun da işe dahil olmasıyla ihracat kapıları açılır. Bugün 90’ın üzerinde ülkeye ihracat yapan Garanti Değirmenleri, ikinci ve üçüncü kuşağın yönetiminde yoluna devam ediyor. Gündeminde ise makinenin yanı sıra kahve üretimi de var.

Bu ‘Değirmen’in 65 yıllık hatırı var

GARANTİ Değirmenleri... 65 seneyi aşan kavurma ve işleme deneyimiyle makine sektörünün önemli bir aktörü... Kuşaklar arası uyumla bugünlere gelen firma, hatırı büyük kahve sektörünün büyümesinde de önemli bir oyuncu... Garanti Değirmenleri’nin ikinci kuşak temsilcisi Süleyman Umsu ile kızı Sinem Umsu Açan, hem firmanın kuruluş öyküsünü anlattı, hem de gelecek planlarını paylaştı. Hikayenin merhum Mustafa Umsu’nun 40’lı yıllarda mübadeleyle Yugoslavya’dan 11-12 yaşında İzmir’e gelmesiyle başladığını anlatan Süleyman Umsu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Bu ‘Değirmen’in 65 yıllık hatırı var

 

7 metrekareyle başladı

“Yugoslavya’da berberlik yapan merhum dedem, mübadele sonrası geldiği İzmir’de birkaç yıl sonra vefat eder. Evin tek erkeği olan babam Mustafa Umsu da 11-12 yaşında Salih Usta’nın yanına çırak olarak işe girer. Salih Usta, o dönem hem bileme işi, hem de değirmen tamiri yapıyormuş. Malum, o dönem Türkiye’de üretim çok olmadığı için tamirat konusu yaygın bir iş kolu. Salih Usta’nın yanında deneyim kazan babam, 20’li yaşlarda kendi hikayesini yazmaya karar verir. 1951’de Kestane Pazarı Çerçioğlu Hanı’nda 7 metrekarelik dükkanda Garanti Değirmenleri’ni kurar. İlk başta makas-bıçak bileme işi yapar. Daha sonra kahve değirmeni üretimine başlar. 1958’de ise matbaa kesme makinelerinin bileme makinesini Türkiye’ye ilk getiren isim olur.”

Haberin Devamı

Bu ‘Değirmen’in 65 yıllık hatırı var
 

Hatırlı bir üretim

1972’de Çamdibi’nde daha büyük bir yere geçtiklerini söyleyen Süleyman Umsu, “Yeni yerle birlikte daha seri üretim süreci başladı. 74-75’te de işe ben resmen dahil oldum. Tabii çocukluğumdan itibaren hep babamın yanında çırak olarak çalıştım. Liseyi bitirdikten sonra da askerlik dönüşü resmen çalışmaya başladım. Ticaret ve üretime olan ilgim nedeniyle de üniversite yerine çalışma hayatını tercih ettim. 80’den sonra işteki ağırlığım arttı. Babam daha çok yetki verdi ve 90’lı yıllarda bu güçle ihracat yapmaya başladık. 2002’de babamın vefatıyla birlikte dümene ben geçtim. 2004’te Kemalpaşa OSB’ye taşındık. Üçüncü kuşağın da işe dahil olması gücümüze güç kattı. Kahve işleme ekipmanlarının yanında kakao, malt ve buğday, pirinç, kuru yemiş kavurma makineleri ile kahve, baharat, mineral öğütme makineleri, yükleme/karıştırma ekipmanları gibi birçok ürünle yolumuza devam ediyoruz. Ama üretimizin yüzde 90’ını kahve makineleri oluşturuyor” diyerek gelinen noktayı paylaştı.

Haberin Devamı

 Bu ‘Değirmen’in 65 yıllık hatırı var


ÜÇÜNCÜ KUŞAK FAKTÖRÜ

Üçüncü kuşak temsilcisi Sinem Umsu Açan da 2005’te babası Süleyman Umsu gibi lisenin ardından işe dahil olur. Önce bir üreticinin yanında kahveyle tanışan Açan, 6 aylık deneyimin ardından kariyerine dede mesleğinde devam etme kararı alır. Bir yandan Ekonomi Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği okuyan Sinem Umsa Açan, öte taraftan da şirketin büyümesi için emek verir. İşyerindeki unvanıyla Süleyman Usta, hikayenin devamını şöyle aktardı: “Sinem’in işe dahil olmasıyla birlikte ihracata daha da ağırlık verdik. O dış ticaret müdürümüz oldu. Ve onun vizyonuyla yönümüzü yurt dışına döndük. Bugün 90’ı aşkın ülkede makinelerimiz çalışıyor. Kahve içilen her yerde olmayı zorluyoruz.”

 

Haberin Devamı


MESAİ SIRASINDA
BABA KIZ YOK

Garanti Değirmenleri, tam bir aile işletmesi. Üretim ve iç piyasa baba Süleyman Umsu’dan sorumlu. İhracatla endüstri mühendisi olan Sinem Umsu Açan ilgileniyor. Şu an yurt dışında tedarik zinciri üzerine mastır yapan Can Umsu da önümüzdeki yıllarda finansın başına geçecek. Süleyman Umsu, “Mesai içinde baba-kız yok. Herkes Garanti Değirmenleri için çalışan bir personel. Yenilik konusunda fikir alışverişi yaparız” diyor.


 

ARTIK BİZDEN KORKUYORLAR

Süleyman Umsu, yaptıkları işi ‘A Plus’ olarak nitelendiriyor. “Biz hem müşterimizi, hem de kendimizi üzmemek için kaliteli işin peşindeyiz” diyen Umsu, “Bizde ucuz mal olmaz. Bu mantıkla gelene kapımız kapalı. Geçmişte yurt dışında katıldığımız fuarlarda büyük aktörlerden hep uzakta stant açtık. Onlarla rekabet edemeyiz diye bunu yapıyorduk. Ama artık devir değişti. Bu sektörde Almanlar, İtalyanlar ve Amerikalılar lokomotif konumda. Ama biz de önemli bir oyuncu konuma geldik. Şimdi büyük aktörlerin tam karşısında stant açıyoruz. Onları rahatsız ediyoruz, bizden korkuyorlar. Biz onların ne yaptığını merak ederdik, şimdi onlar bizim stantlarımıza gelip ne yaptığımızı görmek istiyor. Dünyayı dolaşıyoruz, yeniliklerin peşindeyiz. Dünya ne yapıyorsa daha iyisini yapıyoruz” diyerek Garanti Değirmenleri’nin farkını aktardı.

Haberin Devamı

Bu ‘Değirmen’in 65 yıllık hatırı var

 


ŞİMDİ KAHVE DE ÜRETECEKLER

2010 Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu Sinem Umsu Açan, bir yandan kapasite artışı, öte taraftan da kahve konusunda bir yatırım planlarının bulunduğunu söyleyerek, gelecekle ilgili planlarını şöyle aktardı: “Şirketi geleceğe taşımak için 2017’de 2 milyon liralık yatırımı hayata geçiriyoruz. Kahve kavurma, öğütme konusunda 65 yıllık birikimimiz var. Ben de 11 yıldır bu işin içindeyim. Kahve konusunda da deneyimim var. Ve artık hangi ülkenin ne istediğini çok iyi biliyoruz. Tüm bunları yeni yatırımımızla harmanlamak istiyoruz. Hem bir showroom ve eğitim birimi olacak, hem de butik kahve üretimi yapacağız. Burada işleyip ürettiğimiz özel kahveyi de Türkiye dışındaki her yere satmak gibi bir hedefimiz var. Makine sattığımız dostlarımız da bunu yapmamızı istiyordu. Butik üretici olacağız. Toptan satış yapalım gibi bir kaygımız yok.”

 


İLKLERDE İMZAMIZ VAR

Garanti Değirmenleri’nin bugüne kadar birçok ‘ilk’te imzası var. Süleyman Umsu, “En büyük ilkimiz, Türkiye’de ilk kahve değirmenini üreten kişinin merhum babam Mustafa Umsu oluşu. Şu an en küçük ve en büyük kahve makinesini de biz ürettik. En küçük 500 gram, en büyüğü ise 500 kilo kapasiteli. Küçük makinelerimiz özellikle 3’üncü nesil kahve işi yapan kafelerin ilgisini görüyor. 500 gramlık büyüklük 100 grama kadar düşürülebiliyor. Isıtma sisteminde elektrikli rezidans kullanımı konusunda da dünyada ilkiz diyebilirim” diyor.

 

KISA KISA
* 15 kişilik ekiple yol aldıklarını söyleyen Süleyman Umsu, “Bazı işlerimizi de 5-6 yan sanayiciyle çözüyoruz” diyor.
* “2.5 milyon dolarlık ihracat pazarımız var” diyen Süleyman Umsu, “Bir o kadar da iç pazarımız var. Yılda irili ufaklı 600 makine üretiyoruz. Bunun yanında anahtar teslim tesisler de kuruyoruz” bilgisini verdi.
* Garanti Değirmenleri hem içeride, hem de dışarıda oldukça popüler bir marka. Süleyman Umsu, “Bu yapımız nedeniyle de zaman zaman fason üretim noktasında ortaklık teklifleri alıyoruz. Ama bu tür işbirliklerine kapımız kapalı” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları