Kanser riskini azaltmanın 15 yolu

...

Haberin Devamı

DAHA FAZLA MEYVE YİYİN

 

Tatlı krizlerinizi elma, armut, şeftali veya nektarinle yatıştırın. Meyveler, lif, gerekli vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Her gün çeşitli meyve tüketmek yemek borusu kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

 

SOĞAN VE SARMISAK TÜKETİN

 

Soğan ve sarmısağı bol bol öğünlerinize ekleyin. Bu şekilde gastrik, kolon, prostat, özofagel, gırtlak, yumurtalık ve renal hücreli (böbrek) kanseri risklerini azaltmaya yardımcı olursunuz.

 

BALIĞI UNUTMAYIN

 

Omega-3 yağ asidi zengini balıklar (somon, uskumru gibi) harika protein kaynaklarıdır. Az miktarda tüketmek bile özellikle de sindirim kanalındaki kanser türlerine karşı koruma sağlar.

 

Haberin Devamı

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER TÜKETİN

 

Tabii ki salatayı es geçmeyin. Tabağınızı brokoli, lahana, ve kıvırcık kara lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerle doldurmak kalın bağırsak, akciğer, prostat ve meme kanseri gibi kanser türlerine karşı koruma sağlayabilir.

 

PORTAKALIN ÖNEMİ

 

Ekşi-tatlı bir tat aradığınızda portakal ve diğer turunçgillere yönelin. Yapılan araştırmalar turunçgillerin mide kanserinde koruyucu etkisi olduğunu destekliyor.

 

SALATANIZA HİNDİBA EKLEYİn

 

Salatanızda artık biraz değişiklik yapma zamanı... Yeşilliklerinizin arasına biraz hindiba katmayı deneyin. Çiğ hindiba tüketmek yumurtalık kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

 

YEŞİL ÇAY İÇİN

 

Yeşil çay içmek, mide kanseri riskini azaltmakla bağdaştırılıyor.

 

Haberin Devamı

SERT VE FERMANTE PEYNİRLERİ TERCİH EDİN

 

Gouda, keçi peyniri, küflü peynir, brie, çedar ve parmesan gibi sert ve fermante peynirler prostat ve akciğer kanseri riskini azaltmasıyla ilişkilendirilen K2 vitamini bakımından oldukça zengindir.

 

TUZU AZALTIN

 

Çok fazla tuzun yüksek tansiyona neden olduğunu biliyorsunuz. Ancak fazla tuz tüketimi aynı zamanda mide kanseri, burun tümörü ve boğaz kanseri risklerini artırabilir. Tuzlu atıştırmalıklardan uzak durun ve tuzluğu daha az elinize almaya çalışın.

 

SOYA ÜRÜNLERİNİ DENEYİN

 

Tofu peyniri, edamame ve soya sütü gibi soya ürünlerinin, kadınların belirli meme kanseri türleri riskini azalttığı söyleniyor.

 

SİGARAYI BIRAKIN

 

Haberin Devamı

Sigaranın zararlarını hepimiz biliyoruz. Peki ya verilere rakamsal olarak hiç göz attınız mı? Akciğer kanseri vakalarının yüzde 90’ı sigara içme kaynaklı... Sigara içmek birçok diğer kanser riskini de artırıyor.

 

EGZERSİZİ GÖZ ARDI ETMEYİN

 

Herkes sporun önemini biliyor. İşte size önemli bir neden daha: Yapılan araştırmalar, düzenli fiziksel aktivitenin kolon, meme, endometriyal ve akciğer kanseri riskini düşürdüğünü gösteriyor.

 

HAREKETSİZ YAŞAMI BIRAKIN

 

Hareketsiz yaşamı bir kenara bırakın. Yapılan araştırmalar hareketsiz yaşamın koloni endometriyal ve akciğer kanserleri riskini artırdığını gösteriyor. Üstelik spor yapıyor olsanız bile! Yani çok uzun süre oturmak, herhangi bir fiziksel aktivitede bulunuyor olsanız bile sağlığınızdan edebilir. Çok uzun süre oturuyorsanız arada bir kalkın ve yürüyün.

 

Haberin Devamı

‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün saat 19.30’da D-Smart 20. kanal Maxsmart Premium HD’de yayımlanıyor. 

Yazarın Tüm Yazıları