Ağız hijyeni önemli

Tedavi edilmeyen ağız sorunları alzheimer, diyabet gibi başka hastalıkları tetikleyebiliyor. Günlük hayatta kazanacağınız birkaç alışkanlıkla bunun önüne geçmek hiç de zor değil.

Haberin Devamı

Ağız sağlığını korumak, yalnızca parıldayan bir gülümsemeye sahip olmak için önemli değil. Uzun dönemde fiziksel sağlık için de olmazsa olmaz. Araştırmalara göre kalp hastalıkları, alzheimer hastalığı, diyabet ve bazı kanser türleri dahil birçok kronik sağlık probleminin sebeplerinden biri bu... İyi haber şu ki ağız sağlığınızla ilgilenmek için hiçbir zaman geç değil. Herkesin bugün uygulamaya başlayabileceği yöntemlere göz atalım.

Elektronik diş fırçası tercih edin

Dünyada yapılan bazı çalışmalara göre, elektronik diş fırçası kullanmak zararlı plak ve tartarların yok edilmesinde çok etkili bir rol oynuyor. ‘Klinik Periodontoloji Dergisi’nde yayımlanan bir çalışmaya göre elektronik diş fırçası kullanımı 11 yıllık bir süreç içinde yüzde 22 daha az dişeti çekilmesi ve yüzde 18 daha az diş çürümesi problemi ile sonuçlanıyor. Peki neden? Çünkü titreyen başlıklı elektronik diş fırçaları plakların ve zararlı bakterilerin yok edilmesini kolaylaştırıyor. DentalHealth.org sitesine göre de sağlıklı bir diş fırçalama süresi, florür içeren bir diş macunuyla her bir fırçalamada ikişer dakika olmalı.

Haberin Devamı

Diş ipi ve ‘ağız duşu’ kullanmayı unutmayın

Herkes diş ipi kullanımını günlük bir rutin haline getirmeli. Bu rutine ‘ağız duşu’ adı verilen ve diş aralarını su ile temizlemeye yardımcı olan cihaz da destek verir. Eğer diş teli, takma diş köprüsü, diş kronu veya implant kullanıyorsanız, bu cihaz zamanı etkili kullanmanızı sağlayacak efektif bir yöntem olabilir.

Fırçalama tekniği için hekiminize danışın

Öğle yemeği de dahil, her öğünden sonra dişlerinizi fırçalamanız önerilir. Bu da günde üç kez dişleri fırçalamak gerektiği anlamına gelir. Dişinizi doğru şekilde fırçalamak, en az günde birkaç kez fırçalamanız kadar önemli. Dişlerinizin ve dişetlerinizin sağlığını korumak için kafanızda oluşan soruların en doğru kaynağı diş doktorunuzdur, danışmaktan çekinmeyin.

Dişleriniz için dikkat etmeniz gerekenler

- Yumuşak kıllı bir diş fırçası tercih edin ve bunu, dişetlerinize 45 derecelik bir açıyla değecek şekilde kullanın.
- Her yüzeyi fırçaladığınızdan emin olun; dış, iç ve çiğneme yüzeylerini de...
- Her seferinde en az iki dakika fırçalayın. Eğer gerekiyorsa alarm kurun!
- Dişlerinizi ve dişetlerinizi nazik, dairesel ve aşağı-yukarı hareketlerle yumuşak bir masaj yaparak fırçalayın. Çok sert fırçalamak dişetlerinize zarar verebilir.
- Diş fırçanızı (veya elektronik diş fırçanızın başlığını) her 3-4 ayda bir düzenli olarak değiştirmeyi unutmayın.

Yazarın Tüm Yazıları