Dünya bu Türkleri konuşuyor

İKİ gün önce, hemen hemen aynı saatlerde, dünyanın iki farklı köşesinden iki ayrı mail aldım.

Haberin Devamı

Mailler, birbirlerini büyük bir olasılıkla tanımayan ama başarılarıyla dünya medyasında aynı anda yer bulan iki Türk’ten geliyordu.

Dünya bu Türkleri konuşuyorBunlardan biri ünü yurtdışına taşmış Mikla’nın kurucusu ve şefi Mehmet Gürs.

Diğeri Dünya Ekonomik Forumu’nun Silikon Vadisi’ndeki 4.Sanayi Devrimi Merkezi’ni açan Murat Sönmez.

İstanbul’a ulaşan ilk mail “Sana Avustralya’dan yazıyorum. Bu yıl Mikla dünyanın en iyi 100 restoranı arasına girmeyi başardı. 2015 yılında 96. 2016 yılında 56. sırada iken bu yıl 51.sıraya geldik” diyen Mehmet Gürs’ten.

Üç yıl bu listede kalabilmek büyük bir başarı. Listede her yıl daha yukarıda tırmanmak ise hak ettiği halde adını, -mesela bir Peru Mutfağı gibi -duyurmayı beceremeyen Türk Mutfağı adına son derece sevindirici. Gürs’ün dediği gibi, bu başarı turizm ve yiyecek içecek sektörünün darbe üstüne darbe yediğini günlere rast geliyor.

Haberin Devamı

“İyi gün, kötü fark etmez. Bizim meslekte hep iyi olmak zorundasınız. Tüm Mikla ekibiyle bunun için çalıştık” diyen Gürs ne kadar gurur duysa yeridir.

YENİ ANADOLU MUTFAĞI

Zira Mikla, gastronominin en iyilerini sıralayan “The World’s Best Restaurants” listesine üst üste giren tek Türk restoranı.

Gürs, yıllardan beri Anadolu’da, antropologlarla da çalışarak, kimi zaman unutulmuş yerel ürünleri, kimi zaman unutulmuş yemek tariflerini ortaya çıkartarak “Yeni Anadolu Mutfağı”nı yaratmış olan isim.

Önümüzdeki hafta, 5 Nisan’da Melbourne’de “dünyanın en iyi restoranları” için düzenlenen törende yerini alacak. Diğer mail dediğim gibi tam ters bir istikametten Kaliforniya’dan.

2012 yılında Davos’ta henüz altyapı yazılım şirketi Tibco’nun başkan yardımcısı iken tanımış olduğum Murat Sönmez’den geldi. Onu ilk tanıdığımda “Microsoft gibi şirketler 20. yüzyılda kaldı” diye konuşan Murat Sönmez, bilim ve teknolojideki yeni gelişmelerin iş dünyasına nasıl yansıdığını iyi izlemek isteyen Dünya Ekonomik Forumu tarafından 2014 yılında transfer edilmişti.

Haberin Devamı

Dünya bu Türkleri konuşuyorTÜRK ŞİRKETLERİNİN YENİ ADRESİ

AİLESİYLE Cenevre’ye yerleşerek Dünya Ekonomik Forumu’nun teknolojiden sorumlu İcra Kurulu üyeliğine getirilen Murat Sönmez aradan üç yıl geçtikten sonra yeniden Silikon Vadisi’nin yolunu tutuyor.

San Francisco’da DEF’in kurduğu “4.Sanayi Devrimi Merkezi”nin başına getiriliyor.

4. Sanayi Devrimi’nin gurusu diye tanımladığım Sönmez mailinde “Merkezin açılışını törenle yaptık. En temel amacımız inovasyonların herkesin hayatına eşit derecede değmesini sağlamak” diyor.

Merkez, yapay zeka ve etik, geleceğin iş kolları, sınırlar ötesi veri akışı, yasal çerçeve gibi şeyleri de gündemine alıyor.

Aralarında Turkcell’in CEO’su Kaan Terzioğlu’nun da olduğu çok sayıda yabancı davetlinin katıldığı törenle kapılarını açan “4.Sanayi Devrimi Merkezi” hiç kuşku yok ki bu yola baş koymuş Türk şirketlerinin de adresi olacak.

Yazarın Tüm Yazıları