Gripten korunun! Elinizi yıkayın, hastalardan uzak durun ve aşı olun

Çevremizde grip olanların sayısı artıyor. Sadece yaygınlığı değil, ağır geçirilmesi de bir diğer sorun. Oysa ondan korunmak için yapabileceklerimiz var. Prof. Dr. Çağrı Büke ile alabileceğimiz önlemleri ve grip aşısını konuştuk.

Haberin Devamı

Grip mevsimindeyiz artık. Her sene eylül ayıyla risk başlasa da kasım, aralık, ocak ve şubat gribin en sık görüldüğü aylar. Nisana kadar ise risk devam ediyor. Grip üst solunum yollarından damlacıklarla bulaşabilen virüs kaynaklı bir hastalık. Hasta bir kişinin 1 metreden yakın mesafeden konuşması veya öksürmesi bile grip olmamız için yeterli olabiliyor. Bu nedenle korunmak için ilk öneri hasta kişilerle yakın temastan kaçınmak.

Bu dönemde tokalaşmamak ve yanak yanağa öpüşmemek de korunma yöntemleri arasında. Çünkü hasta bir kişi ağzını veya yüzünü eliyle kapatıp öksürdüğünde, virüs eline geçiyor. Hasta kişinin elini sıktığınızdaysa artık virüs sizin elinizde… Gözünüz veya burnunuz kaşındığında elinizi kullanırsanız virüs vücudunuza giriyor. Influenza virüsleri dış ortamda uzun süre canlı kalabiliyor. Bu nedenle ortak kullanılan asansör düğmesi veya toplu taşımada tutacağınız bir yer bile virüsle karşılaşmanıza neden olabiliyor. Gerekli olan her durumda ellerimizi su ve sabunla yıkamamız, onlar yoksa da dezenfektanla temizlemek önemli. Gribe karşı korunmanın önemli yollarından biri de grip aşıları. Bu bilgileri öğrendiğimiz enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke grip aşılarına dair bilmemiz gerekenleri de anlattı:

Haberin Devamı

“Grip açısından risk grubundaki kişilerin aşı olması, gribe bağlı gelişecek önemli sağlık sorunlarını önlemede oldukça etkili bir korunma yöntemi. Dünyada hiçbir aşının herhangi bir hastalığa karşı yüzde 100 koruyuculuğu yok. Kişinin bağışıklık sistemi veya kilosu gibi birçok faktör aşının etkisinde belirleyici oluyor. Ayrıca yaptırdığınız aşının koruyuculuğu en az 15-20 gün içinde başlıyor. Dolayısıyla aşı olan bir kişinin gribe yakalanma ihtimali var. Ancak risk gruplarının aşılanması sadece grip olmamak için değil, gribe yol açan influenza virüslerinin akciğere kadar inip zatürre oluşturmaması açısından da önemli. Çünkü bunu önleyemezsek ve akciğer enfeksiyonu veya zatürre gelişirse, ölüme varan ciddi sonuçlarla karşılaşabiliyoruz. Özetle grip aşısı bizi gripten koruduğu gibi gribi ağır sonuçlarla geçirmemizin de önüne geçiyor.”

Haberin Devamı

Araştırmalara göre risk grubundakilerde grip virüsünün zatürre oluşturma ihtimali çok daha yüksek.

Araştırmalar risk grubunda olan kişilerde grip virüsünün zatürre oluşturma ihtimalinin çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu nedenle hayatı tehdit edecek bir riskle karşılaşmamaları için bu kişilere aşı olmaları öneriliyor. Peki, kim bu risk grubundakiler: 65 yaş üstündeki kişiler, şeker hastalığı veya hipertansiyonu olanlar, kronik kalp, akciğer, böbrek veya karaciğer hastalığı olan kişiler, kanser hastaları, hamileler, üç haftadan uzun süre kortizon gibi bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaç kullananlar, obez kişiler, organ nakli yapılan kişiler, 6 ay ile 6 yaş aralığındaki çocuklar… Risk grubundaki kişileri korumak için grip aşısıyla vücuda antijen veriliyor.

Bu antijene karşı vücutta antikor denen koruyucu maddeler oluşmaya başlıyor. Örneğin iki ay sonra dışarıdan grip virüsü vücudumuza girdiğinde, koruyucu antikorlar virüsü yakalayarak bloke ediyor. Böylece virüs çoğalamadığı için hastalık ya çok hafif geçiyor ya da hastalık belirtileri ortaya çıksa da aşağılara doğru inemiyor ve zatürre oluşumu engelleniyor. Her kişide böyle olmasa da aşıların istatistiksel olarak çok yüksek oranda koruyuculuk sağladığı görülüyor.

Haberin Devamı

Gripten korunun Elinizi yıkayın, hastalardan uzak durun ve aşı olun

Influenza virüsleri dış ortamda uzun süre canlı kalabiliyor.

 

AŞIYLA İLGİLİ YANLIŞ BİLGİLER

Prof. Büke ayrıca “COVID ve grip aşılarının yan etkileriyle ilgili yanlış bilgiler yayılıyor. Aşı olduğunuzda bazı sorunların gelişeceği anlatılıyor. Ancak aşı olmayıp hastalığa yakalandığınızda bu sorunların gelişme ihtimalinin onlarca kat daha fazla olduğu söylenmiyor. Bugün en basit ağrı kesiciyi bile dünyadaki her insana verseniz, bazı reaksiyonlar gelişebilir. Dünya üzerinde hiç yan etkisi olmayan bir ilaç da aşı da yok! Ama bu aşılar hastalıkla ortaya çıkabilecek ciddi yan etkilerin ortaya çıkmasını belirgin oranda azalttı ve azaltmaya devam ediyor. Yumurta alerjisi olanlara ve daha önce grip aşısı olup ana-
filaktik şok yaşayanlara grip aşısı yapılmasını önermiyoruz. Onun dışında risk grubundaki herkesin yıllık grip aşılarını olması gerekiyor. Çünkü her sene grip virüsleri de yapı değiştiriyor” diyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları