Yaşadığınız kenti tanımak

SELİM İLERİ ile birlikte geçen cumartesi günü Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleştirilen “Boğaziçi ve Edebiyat” başlıklı bir panelde konuştuk.

Haberin Devamı

Yaşadığımız kenti, semti, tarihiyle, edebiyatıyla, sanatıyla ne kadar tanıyoruz? Hangimiz böyle bir muhasebeye, rehbere ihtiyaç duyduk?

Oysa, yaşamımızı güzelleştiren öğeler arasında edebiyat ve sanat başta gelir.

İstanbul resimlerini, fotoğraflarını merak eden kaç kişi var? 

Boğaziçi, edebiyatçılar kadar ressamların da ilgi ve yaratı odağı.

SSM’de daha önce söyleşiler de gerçekleştirilmişti.

Beyoğlu ekseninde yaşayanlar, magazin haberlerinde oralarda karşımıza çıkanlar, onları takip edenler, Beyoğlu ve çevresinden başka bir yere gitmeyenlerin kaçı Beyoğlu üzerine kitap okudu, edebiyata nasıl yansıdığını merak etti? Yalnız Beyoğlu mu, İstanbul’un tanınmış semtleri üzerine hiç kitap okudunuz mu? Boğaziçi’ni okudunuz mu örneğin? Yalılara hep bir özenme veya nefretle mi baktınız sadece?

Haberin Devamı

Sınırlı bilgileri aşmak için bir çaba göstermek gerekiyor. Kenti, semti edebiyatçılardan öğrenmenin sebebi, orayı daha çok sevmenizi sağlamasıdır.

***

YÜRÜYÜŞ yaptığınız, gezdiğiniz Boğaziçi hakkında ne biliyorsunuz?

Yalılarla ilgili bir kitap okudunuz mu?

İlle de bunları bilmemiz, okumamız gerekir mi diye sorarsanız.

Israrla evet diyeceğim. Bilgisizliğiniz oranında zevk alıyorsanız, bunu yeterli görüyorsanız, diyeceğim yok...

Ünlü yazarlar Boğaziçi için ne yazmışlar?

Okuduklarımızı yeniden gözden geçirdik, okumadıklarımıza baktık. Dinleyicilerimiz de ön bilgiye sahip seçkin bir topluluktu. Boğaziçi konusunda, bilgileri ve görgüleri vardı.

Ünlü yazarların yanı sıra yeni kuşak yazarların da yapıtlarından söz ettik.

Hiç kuşkusuz Boğaziçi yazıları eski kuşaktan bugüne kadar hep azala azala gelmiş.

Okuduklarımız kadar, yaşadıklarımızı da aktardık.

İkimiz de anılarımızı bir kez daha anımsadık.

Abdülhak Şinasi Hisar’dan Salâh Birsel’e kadar geniş bir alandaki taramalardan seçmeleri anlattık.

Boğaziçi’nde yaşayanlar kadar, yaşamadan görerek, gezerek yazanları da tanıttık. İkimiz de anılarımızdan bazı kırıntılar ilettik. Beyaz Park Gazinosu’nda birçok önemli solisti dinlemiştik. Bebek’te Şadırvan’da Edip Cansever ile Turgut Uyar’ın akşam içkileri belleklerimizde tazelendi.

Haberin Devamı

Boğaziçi üzerine kitapları okurken, birtakım hoş bölümlere de değindik.

Ahmed Midhat Efendi, Boğaz’ın Anadolu tarafında oturduğu için uzun süre vapurda kaldığından, çalışmalarına Şirket-i Hayriye vapurlarında da devam edermiş. Onun yazması için rahat çalışacağı, yazı yazacağı bir yer ayırırlarmış.

Abdülhak Şinasi Hisar, Necmettin Turinay’ın yayına hazırladığı Geçmiş Zaman Edipleri’nde Ahmed Midhat Efendi’nin yüksek yazı temposunu Cenap Şahabeddin’den naklederek birçok romanının ana hatlarını vapur seferlerinde kaleme aldığını anlatır. Boğaziçi edebiyatımızda bir dönemin simgesi gibidir. Hangi romancı, öykü yazarı, şair Boğaziçi’ni yazdı, Boğaziçi medeniyeti neydi, nasıldı? Bu konuda size önemli bir kitabı salık vereceğim. Murat Koç’un ‘Yeni Türk Edebiyatında Boğaziçi ve Boğaziçi Medeniyeti’ kitabını meraklıları edinmeliler.

***

Haberin Devamı

HAFTA sonu yaşadığınız şehri kitaplardan okuyarak gezin.

Yazarın Tüm Yazıları