Kitabın ve yayıncılığın başkenti İstanbul

TÜYAP Kitap Fuarı, bu yıl 35 yaşını kutluyor.

Haberin Devamı

İlk fuardan bugüne kadar tümünü ziyaret eden biri olarak, gelişiminin, yükselişinin yakın tanığıyım. Taksim’de bir otelin en alt katında başlayan fuar, bugün kendi binasında kapılarını açıyor. İlk fuarlarda, 12 Eylül’ün soğukluğu hâlâ etkisini gösterirken, zor koşullarda kitap meraklıları havasız, adım atamadıkları bir mekânda gene kitapla, yazarla buluşuyorlardı.

 

Küçük broşürler, küçük kataloglarla yetiniyorduk. Bugün sektörün profesyonelliği ortada...

 

35 yılın öyküsü, tarihi, yayıncılığın, kitapçılığın da tarihidir. Okumuyoruz iddialarının, okuyor muyuz sorularının cevabını verir fuarlar.

 

Hiç kuşkusuz kitap fuarının yanı sıra aynı mekânda Sanat Fuarı da açılıyor 20 küsur yıldır. Ülkenin en uzun soluklu sanat etkinliklerinden birisinden söz ediyoruz... Kitap fuarlarına gelenlerin orasını da görmelerini özellikle anımsatırım. Yalnız profesyonel sanatçıların değil, sanat eğitimi yapan kurumların da ürünlerini burada görebilirsiniz. Kitap fuarı yıllardır sanat fuarıyla beraber aslında bir okul, bir kültür olgusudur.

 

Haberin Devamı

Medyanın, özellikle basılı medyanın kitap fuarını topluma iletmedeki hizmetlerini, çalışmalarını belirtmek gerekir. Yıllardır birçok gazete fuar için özel ilaveler hazırlıyor veya kitap ilavelerinde odağına fuarı alıyorlar...

 

Tekrara düşmek pahasına, fuarlar sayesinde Türkiye’deki neredeyse bütün yayınevlerinin en yeni kitaplarını bir arada görebilirsiniz. Sadece edebiyat veya popüler kültür yayınları değil, bilim kitaplarına, araştırma, inceleme kitaplarına da fuarda toplu olarak bakabilirsiniz... Ama tartışmasız en önemli yanlarından biri, okuduğunuz, takip ettiğiniz, sevdiğiniz yazarla fuarda bir araya gelirsiniz. Bir yılın bütün yayın haritasını fuarlardan görür, seçme şansınızı daha da çoğaltırsınız.

 

Haberin Devamı

Bütün içinde değerlendirme yapmak, daha doğru, daha istediğimiz sonuçlara götürür.

 

Kitap fuarı çoksesliliğin mekânıdır. Düzenlenen söyleşiler, paneller, tartışmalar, kitap söyleşileri... Kitabın ardındaki bilgiyi, yazarın kitaptan ayrı kimliğini ortaya koyma açısından da önemlidir. Bilgi kaynağı yönünü verimli kullanmalısınız.

 

Fuarın benim için bir başka önemi ise, kitapçılarda yaygın olarak bulunamayan kitapları fuarda bulurum ben. Üniversitelerin, devlet kurumlarının yayınlarını, dağıtım zorluğuyla mücadele eden İstanbul dışı yayınevlerini de fuarda bulursunuz.

 

Hürriyet Kitap, 35 yılı geride bırakan fuarı rakamlarla özetlemiş: 800 yayınevi ve STK, 300 etkinlik.

 

***

 

Haberin Devamı

FUARIN bu yılki Onur Konuğu ve belirlenen teması, ihmale gelmez bir alanı ve o alanın bugün ne kadar önemli olduğunun işareti.

 

Bu yıl fuarın Onur Konuğu felsefeci İoanna Kuçuradi, Türkiye’de felsefe öğretiminin niteliğinin artması, felsefe çalışmalarının yerleşmesi, yayılması için gösterdiği çaba, yazdığı kitaplar, yetiştirdiği öğrenciler göz önünde bulunarak, fuarı onurlandırmıştır. Kuçuradi’nin, Türkiye’de felsefe denince akla gelen ilk adlardan biri olması kadar, “İnsan Hakları: Kavramları ve Sorunları” kitabı Türkiye’deki siyasal, toplumsal alanlardaki sorunların çözümüne ışık tutacak değerdedir.

 

Hürriyet Kitap’ın kapağında İoanna Kuçuradi şöyle tanıtılmış:

 

Haberin Devamı

“Türkiye’nin Tek Filozofu”.

 

Radikal Kitap’ın kapağındaki tanıtım: “Felsefenin beyaz saçlı prensesi İoanna Kuçuradi”.

 

İki ilavedeki yazı ve söyleşi, Kuçuradi’nin kim olduğunu, neden önemli olduğunu her açıdan ortaya koyuyor.

 

Fuarın bu seneki teması ise “Felsefe ve İnsan” olarak belirlendi. Geçtiğimiz asırlarda dünyayı derinden etkileyen göçlerin neredeyse bir benzerinin küresel ölçekte yaşandığı bu dönemde felsefenin sağlayacağı akıl sağlığına, rasyonel düşünme şekline gerçekten ihtiyacımız var...

 

Fuarın bugünkü ziyaretçilerine, erken gelmelerini tavsiye ediyorum. Yıllarca edebiyata ve yayıncılığa emek vermiş adlardan biri olan sevgili Turhan Günay için, Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından 11.00-11.45 arası etkinlik düzenlenecek. Bütün dostları orada olacak.

 

***

 

Haberin Devamı

KİTAP FUARI’nda buluşmak üzere. Fuardan yine söz edeceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları