Dünya edebiyatının, sanatının tutanağı

Selçuk Altun’un kaleme aldığı ‘Kitap İçin 4’ü okumaya başlayınca edebiyat, sanat, resim ve müzik dünyasında bir gezintiye çıktım. Günümüz okurunun tezcanlılığına, meşrebine uygun bir kitap. Canınız sıkıldıkça, zihninizi açacak...

Haberin Devamı

ünlüklere hayranım, onlar belleğimizin gizli uyarıcıları. Selçuk Altun’un ‘Kitap İçin 4’ kitabını alır almaz, beni bir merak sardı. Şöyle bir taradım; kimler var, neleri gündeme getirmiş... Kitabı Ali Poyrazoğlu’na ithaf etmiş: “Değerli sanatçı, bibliyofil ve koleksiyoner Ali Poyrazoğlu için...” Önsöz’de Ali Poyrazoğlu ve benim onu desteklememizden söz ediyor. Benimle ilgili bölümleri okudukça, bir günlüğün lezzetini duyuyorum.

Leylâ Erbil’in (1931-2013) Altun için söylediğine ben de katılıyorum: “Yazılarını okudukça ne kadar az şey bildiğimi fark diyorum.” Kitaptaki bilgiler, yorumlar sadece ülkemizin edebiyatı, sanatı, resmi, müziğiyle sınırlı değil. Yıllıkların olmadığı bir yayın dünyasında Altun o işlevi de üstleniyor.

Sık sık andığım Prof. Dr. Hikmet Birand için yazdıkları şöyle: “Prof. Dr. Hikmet Birand (1904-1972) Doğan Hızlan ile Enis Batur’un her fırsatta saygıyla andığı bir denemeciydi. Bitki sosyolojisinin kurucusuydu, tüm servetinin burs olarak kullanılmasını vasiyet etmişti.”
Dünya edebiyatının, sanatının tutanağı
Kitap İçin 4 Selçuk Altun Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Haberin Devamı

DÜNYANIZ ZENGİNLEŞİR

Satırlarda gözden kaçırmamanız gereken kitap adları var. Seçici bir kalemden salık verilen önemli bir kütüphane yapabilirsiniz. Adı verilenler çok bireysel tercihler değil, çünkü gerekçelerini de sunar. Saptamaların, yorumların, unutulmaması gereken anıların yanı sıra siyasal eleştiriler, siyaset dünyasından portre tanımları da kitapta yer alıyor. Yanılgılardan söz ettiği satırlar gülümsetiyor: “Paris polisi her gün Lenin’in oturduğu kahveyi gözleyip rapor ediyor, çok tartışıyor, gürültü çıkarıyor diyorlar. Küçük bir yanılgı. Bağırarak konuşanlar Leninciler değil, Dadacılar...”

Selçuk Altun’un ‘Kitap İçin’lerini niçin severim? Kısa, vurucu notların ardında bilgi vardır, alıntılar okunmuş kitaplardan sızan görüşlerdir. Artık uzun uzun okumaların günümüz insanının canını sıktığını biliyoruz. Canınız sıkıldıkça, bu kitaptan bir bölüm okursunuz. O size bir anımsatmadır, bir çağrışım başlangıcını yaratır. Bunlardan yola çıkıp bir kitaba yönelebilirsiniz ya da hayata dair bir yorumda bulunmanızı sağlar.

Haberin Devamı

Ben okumaya başlayınca, edebiyat, sanat, resim, müzik dünyasında bir gezintiye çıktım. İstediğim yerde mola verdim. Ya da yoluma devam ettim. Bazen bir romandan, öykü kitabından alıntı, bazen bir şairden dizeler... Günümüz okurunun tezcanlılığına, meşrebine, hızına uygun bir kitap. Canınız sıkıldıkça, zihninizi açacak. Daha önce çıkan ciltlere de bir göz atarsanız, dünyanız zenginleşir. Her satırı da hayatın içinden çıkmıştır.

Yazarın Tüm Yazıları