Yaz aylarında zatürreye dikkat

ZATÜRRE özellikle çocuklarda ve 65 yaş üstünde tehlikeli olabilen bir hastalık. Yaşlılar ve çocukların yanı sıra böbrek, şeker, kalp veya akciğer hastalığı gibi kronik bir hastalığa sahip olanlarda sigara kullananlarda, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık varlığında daha sık görülür. Tedavi yöntemlerindeki gelişmeler ve aşılar sayesinde daha kolay tedavi edilse de zatürre hala önemli bir sorun. Dünyada her yıl 4.5 milyon insanın hayatını kaybetmesine sebep olan zatürre, ölüm nedenleri arasında altıncı sırada yer alıyor.

Haberin Devamı


Hastalıkla ilgili önemli bilgiler aktaran Özel Park Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslı Toros, zatürre tedavisini ve zatürreden korunmanın yollarını anlattı.

AKCİĞERİN İLTİHAPLANMASI
“Zatürre (tıp diliyle pnömoni), akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir. Hastalık çoğunlukla hastanın kendi ağız boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla oluyor. Normal durumlarda hastalığa neden olmayan bu mikroplar vücut savunması zayıf düşmüş kişilerde zatürre oluşturur. Dolayısı ile zatürrenin ortaya çıkmasında bulaşmadan çok kişinin vücut direncini kıran risk faktörleri rol oynar. Zatürreye zemin hazırlayan grip ve benzeri viral solunum yolu enfeksiyonları ise çok bulaşıcıdır. Öksürükle hapşırıkla yayılabildiği gibi, enfekte kişinin ağız ve burun sekresyonlarının bulaştığı, bardak, mendil, kapı kolu gibi eşyalar aracılığı ile de diğer kişilere geçebilirler.

Haberin Devamı

KLİMA KULLANIMI ETKİLİYOR
Zatürre daha çok kış hastalığı olarak bilinmesine karşın, günümüzde yaygın klima kullanımı ile beraber yaz aylarında da görülme sıklığı giderek artmıştır. Yazın karşılaştığımız zatürre vakalarında her zaman görülen zatürre etkenlerinin yanısıra ‘legionella’ bakterilerinin neden olduğu tipi de (insanların su ile ve klimalar ile temaslarının daha fazla olduğu bu dönemde) yine sıkça görülebilmektedir. Halk arasında yaz zatürresi olarak da bilinen lejyoner hastalığı ilk olarak 1976 da Philadelphia’da bir otelde Amerikan ordusunun emekli askerlerinin yaptıkları bir toplantıda ortaya çıkmış ve bunun havalandırma sisteminden kaynaklandığı anlaşılmıştır.

ÖLÜM İHTİMALİ YÜKSEK
Lejyoner hastalığı ağır seyredebilen ve vaktinde tanı konmazsa ölüm ihtimali yüksek bir zatürre türüdür. Erken semptomları olan halsizlik, kas ağrıları, baş ağrısı ve kuru öksürük viral enfeksiyon tablosunu andırır. Ancak 39-40 dereceyi bulan ateş yüksekliği ve hızlı ilerleyen akciğer semptomları önemlidir. Nefes darlığı, yan ağrısı, göğüs ağrısı da görülebilir. Akciğer dışı bazı bulgular da (ishal, bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı gibi) tabloya eşlik edebilir. Önemli olan tanının gecikmeden konması ve uygun tedavinin hemen başlanmasıdır. Bu ciddi hastalığın önlenebilmesi için bakterilerin bulunabileceği ortamların saptanması ve dezenfeksiyonu son derece önemlidir.

Yazarın Tüm Yazıları