Tatlı krizlerinde imdada yetişiyor

Kilomuza daha çok dikkat ettiğimiz yaz aylarında rafine şekerli tatlılar yerine ballı tarifler ilk tercihiniz olsun... Meyveli tarttan kakaolu pudinge, smoothie’den kahveye pek çok tarifimde bal kullanıyorum, son derece masum lezzetler elde ediyorum.

Haberin Devamı

Balı kahvaltıda yemek dışında nasıl tüketiyorsunuz? Ben pek çok tatlı ve içecekte rafine şeker yerine bal kullanıyorum.

En sık yaptığım tatlılardan biri, kakaolu ve chia tohumlu puding... Bir diğer çok sevdiğim ve hızlıca yaptığım tarifse bol Hindistan cevizli ‘fit coco’. Canım çikolata yerine kahveli bir şeyler istediğinde ‘fit mocha’ hazırlıyorum. Bunun için 2 shot espresso gerekiyor. 2 tatlı kaşığı kakao ve 3 tatlı kaşığı balı karıştırıp espresso’yu ekliyorum. Köpürttüğüm 1 bardak sütü de kattım mı nefis oluyor. Bunu içerken yanıma bazen yine ballı bir bar alıyorum. Pişmeyen bu bar, öyle pratik ki...

Tatlı krizlerinde imdada yetişiyor

Haberin Devamı

Nükseden tatlı isteğini azaltabilir

Bu bar için 1 su bardağı yulaf ezmesi, 1 çay bardağı dövülmüş fındık, 1 çay bardağı doğranmış kuru yabanmersini, 2 yemek kaşığı bal ve 2 yemek kaşığı tahini karıştırıyorum. 1 çay bardağı, yani yaklaşık 100 ml kadar sütü de ağır ağır ilave edip yumuşak bir kıvam almasını sağlıyorum. Özellikle ölçülü verdim  ki sütü temkinli ekleyin çünkü kıvamının bulamaç gibi olmaması gerek. Harcı hazır olduğunda yağlı kâğıt serili bir kaba döküyorum, kaşığın tersiyle bastırıyorum. Buzdolabında 1-2 saat dinlendirdikten sonra üzerini benmari usulü erittiğim 4-5 parça bitter çikolatayla süsleyip afiyetle yiyorum.

Diyette çok zorlanılan tatlı krizi sorununu işte böyle balla kolaylıkla aşabiliyoruz. Kilo kontrolüne daha çok dikkat ettiğimiz bu aylarda rafine şekerli ve şerbetli tatlılar yerine bal ve ballı tarifler ilk tercihiniz olsun. 1 tatlı kaşığı bal, nükseden tatlı isteğinizi azaltabilir. Canınız aniden tatlı istediğinde size çok iyi gelecek, masum bir smoothie tarifim de var. 250 ml kadar tam yağlı Hindistan cevizi sütü, 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi, 10 çiğ badem, yarım kâse kadar dondurulmuş meyveler ve biraz balı blender’da çekin, içeceğiniz hazır. İçine bir muz ekleyip dondurursanız dondurma yapmış da olursunuz.

Haberin Devamı

Bağışıklık dostu...

Dondurma demişken bu tarifimi paylaşmadan olmaz... İki katmandan oluşan bir dondurma bu. 10 kuru hurma, 2 yemek kaşığı bal, 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı, 1 tutam tuz, 1 yemek kaşığı tahin ve biraz vanilini blender’dan çekip bir kaba aktarın. Daha sonra 1 kâse çilek, 2 yemek kaşığı bal, 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı,
3 yemek kaşığı yoğurt ve bir süre suda beklemiş 1 kâse çiğ kajuyu yine blendar’dan çekin. Çilekli karışımı, hurmalı karışımın üzerine döküp dondurun. Sıcaklarda hem hafif hem de lezzetiyle mest eden bir tatlı bu...

Balı günlük rutininize mutlaka ekleyin. Bağışıklık dostu... Hastalıklara neden olan patojenlere karşı iyi bir antioksidan... Ayrıca vitamin, potasyum, mineral ve aminoasitlerce de zengin. Mide ülserini önlemede etkili, ayrıca karaciğeri koruyup vücudun toksin atma yeteneğini maksimuma taşıyor. Akciğerleri rahatlatma özelliği de cabası. Öksürük ataklarınız olduğunda hemen kendinize bir bitki çayı hazırlayın, içine hakiki çam balı katın. Sizi hemen rahatlatacaktır.

Haberin Devamı

Tatlı krizlerinde imdada yetişiyor

FİT COCO

(2 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 olgun muz * 1 yemek kaşığı bal

* 1 bardak Hindistan cevizi tozu

* 40 gr çikolata

NASIL YAPARIM?

* Muzu ezin. Üzerine Hindistan cevizi ve balı koyup karıştırın, dikdörtgen şekil verin.

* Benmari usulü erittiğiniz çikolatayla üzerini süsleyip buzdolabında yaklaşık 30 dakika dinlendirin.

Tatlı krizlerinde imdada yetişiyor

KAKAOLU VE CHİA TOHUMLU PUDİNG

(1 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 bardak laktozsuz süt

* 1 tatlı kaşığı bal * Yabanmersini

* 1 yemek kaşığı chia tohumu

* 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi

* 1 yemek kaşığı ham kakao

NASIL YAPARIM?

* Bal hariç tüm malzemeleri bir tavaya alın, kısık ateşte pişirin.

* Oda ısısına gelince balla karıştırıp kâselere pay edin. Meyvelerle süsleyin.

Haberin Devamı

Tatlı krizlerinde imdada yetişiyor

ÇİLEKLİ, BALLI TART

(4 kişilik)

NE LAZIM?

* 200 gr tam buğday unu *  100 gr tereyağı

* 5 yemek kaşığı bal * 700 gr çilek

NASIL YAPARIM?

* Un ve soğuk tereyağını mutfak robotundan geçirin ve derin bir kaba aktarın. Kum halindeki karışıma balı ekleyin ve hafifçe bastırarak hamur haline getirin (Fazla dağılıyorsa 1-2 kaşık su ekleyebilirsiniz). Hamuru streçleyin ve buzdolabında yarım saat dinlendirin.

* Çileklerin yarısını tencereye alın, kısık ateşte sularını salana kadar pişirin. İyice yumuşayınca püre haline getirin ve soğutun. Soğuyunca kalan çilekleri ekleyip karıştırın.

* Dinlenmiş hamuru iki yağlı kâğıt arasında merdaneyle inceltin ve tart kalıbına aktarın. Hamura kabarmaması için çatalla delikler açın, üzerine yağlı kâğıt ve herhangi bir bakliyat çeşidi koyup 180 derecelik fırında 15 dakika pişirin.

Haberin Devamı

* Sonrasında kâğıdı ve bakliyatı çıkarıp kızarana kadar tekrar fırınlayın.

* Fırından çıkan hamur oda sıcaklığına geldiğinde ortasına meyveli karışımı dökün ve ağzı açık şekilde oda sıcaklığında kıvamı sertleşene kadar dinlendirin. Bu tarifi çilek yerine böğürtlen ve ahududu karışımıyla da yapabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları