Kadın ve özgürlük şarkısı

“Bir kadın, ne zaman kendi sesini duyurmak için ayağa kalksa, planlamamış bile olsa, tüm kadınlar için de ayağa kalkmış olur.” (Maya Angelou-Amerikalı siyahi kadın aktivist, yazar)

Haberin Devamı

Uzaktan kadın çığlıkları duyuyorum... İçim paramparça ve asla iflah olmayan bir garip insanoğlu, doğayı ve kadını yok ederek, kendi çukurunu kazarken sevinçten dört köşe. “Kadınlar insan, biz erkekler insanoğlu” der ozan Neşet. Ah be insanoğlu... Her güzel şeyi tahrip etmeyi nasıl başarabiliyorsun? Sevgiye, güzelliğe karşı bu hırsın, düşmanlığın neden? Nedir bu içindeki yok etme arzusu? Kendin de bilemiyor ama mutlak güç yani ‘para’ diyorsun değil mi? ‘Ana’ dediğimiz doğaya karşı ilan ettiğin savaş, aslında kadına ve güzelliğe hükmetme arzusu olmasın sakın. Düşündün mü hiç? Suyu, toprağı kirletmeyi, kadını ve hayvanları öldürmeyi tasarlayan şeytan zihnin; seni de yok oluşa sürüklediğini söylemedi mi? Peki binlerce yıldır yılmadan, yorulmadan yok etmeye çalıştığın doğanın ve kadının her şeye rağmen ayakta olduğunu ve yıkılamayacağını da mı görmüyorsun? Uzaktan kadın çığlıkları duyuyorum. Cevabı Maya Angelou veriyor. Söyler şarkısını kafesteki kuş. Sesi bilinmezliğin korkusuyla titrer. O kadar çok ister ki; duyulur uzak tepelerden, kafesteki kuşun. Özgürlük şarkısı...

Haberin Devamı

Kadın ve özgürlük şarkısı
BESTEM ‘BUL BENİ’ DİYOR...

Anadolu kadınının sahip olduğu özgüvenin içinde yatan ‘Atatürk’ siluetinin, diğer ülke kadınlarına da ilham olduğunu bütün dünya yakından biliyor. Medeni cesaret kazandığı önderi sayesinde, kendini ifade edebilme yeteneği edinen kadınımız; Anadolu halkının yürekli anası olarak kadının varlığını hissettirirken kul da olmadı köle de. Uzaktan duyulan kadın çığlıklarının şifresini çözemeyenler; genç sanatçı ‘Bestem Yuvarlak’ın son single’nı dinlerken, sözlerine kulak kabartsın, anlamaya çalışsın. Uyuyorsa, uyanabilir. “Kalabalık ruhum, elemle kaplanmış, kabuk bağlamış yaram, yosun tutmuş gözlerim. Karanlık içindeyim. Soru işaretleri, bir değil, birden çok. Bul beni, bul beni...” Tüm dijital platformlarda, genç Türk kadını Bestem’i bulun ve dinleyin, uzaktan gelen kadın çığlıklarını da duyacaksınız.

Haberin Devamı

ZELİHA ‘ANA’ MUTFAĞI


Türk kadınının en önemli meziyeti; pişirdiği yemeğe de yetiştirdiği evlada da verdiği emek ve sevgi dolu lezzet olmalı. Balgat Ceyhun Atıf Kansu Caddesi’ndeki ‘Zeliha’ Boşnak mutfağında pişen yemekleri tattığınızda hayırlı evlatlar ‘Ramazan ve Raşit’ ustaların analarından aldığı lezzeti yemeklerine yansıttığını da göreceksiniz. Marketlerdeki hazır tavuktan ve yemeklerinden soğuduğunuzu biliyorum ancak Zeliha’nın özellikle Kızılcahamam’dan getirdikleri köy tavuğunu saç altında 4-5 saat pişiriyorlar, gerçek tavuk yiyorsunuz.

KAYMAKLI CEVAPİ KÖFTE

Boşnak böreği ve Boşnak mantısının lezzetlerini önceden anlatmıştım, unuttuysanız mutlaka yeniden tadın. Yeni keşfedip tadına doyamadığım ‘Kaymaklı cevapi köfte’ye ise müptela olacaksınız. Kızartılmış boş Boşnak mantısı üzerine sos, üstüne yüzde 70 dana, yüzde 30 kuzu etlerinden yoğrulmuş ızgara köfte yerleştiriliyor ve Hatay tereyağı dökülüyor. Yanında tavuk suyuna pişmiş bulgur ve Afyon kaymağı konup güveç tabakta servis ediliyor, yerken önce hafifliyor sonra da bayılıyorsunuz.

Haberin Devamı

Kadın ve özgürlük şarkısı

LEZZETLİ SİMİT KATMER

Son zamanlarda yediğim en leziz ve mutluluk verici tatlı diyebilirim. Boşnak böreği için elle açılan incecik yufkanın içerisine sarılan, kaymak ve fıstık içi ile tepside saç altında yani közde pişiyor, lezzetine odun da katılıyor. Servis edilirken dilimleniyor, üzerine dökülen şerbetin yayılışını görünce nefesiniz kesiliyor. Müşkülpesent olduğu için ‘çırçır’ lakabını verdiğimiz sevgili dostum Alp’in yüreği bile pırpır ederek uçtuğuna göre lezzetini ve hafifliğini siz düşünün artık. Zeliha Ana uçmaya bekler sizi, çoluk çocuk gidin keyiflenin.

Kadın ve özgürlük şarkısı
KAHVENİN “NİHAN’I”

Ankara’nın kuytu sokaklarından Bahçelievler 59. Sokak’ta, kuytu bir köşede, en güzel kahveyi pişiren kadının adı ‘Nihan’. Gizlendiği sokağa kattığı gizemin kahveyle eşleşmesi; sevgili Nihan’ın asaletinden ve elinin maharetinden olsa gerek. Sır ve giz anlamındaki ismini kattığı kahvenin lezzeti de Nihan, sevgisi de. Her fırsatta mutlaka uğramaya çalıştığım ‘Rispetto Kafe’nin huzur veren sükûneti, kahvenin Ankara kokan tadıyla ruhuma işlemiş, gidin size de işlesin.

Yazarın Tüm Yazıları