Aziz Devrimci

Ne çok biliyoruz…

14 Mart 2024
“Eğer insanlar yalnızca anladıkları konularda konuşsaydı, dünya çok sessiz bir yer olurdu.” (Albert Einstein)

Sessizlik mi? Hem de dünyanın sessizliği… Ohhh… Ne huzur… Düşünmesi bile yetti… Siz de düşünün lütfen… Gözlerinizi yumun ve dünyada yaşayan tüm insanların bilinçlendiğini varsayın... Ne fantezi ama… İçimden kahkaha atmak geldi. İnsanın olduğu yerde huzur olur mu, emin değilim… Çevresi için huzuru sağlamaya çalıştığında bile önce kendi huzurunu sonra da tüm dünyanın tadını kaçırabilmekte mahir bir canlı çeşidi olduğumuzu hepimiz biliyor olmalıyız. Geçenlerde İngilizcede “Ultracrepidarian” diye bir kelime duydum. Telaffuzu biraz zor ama içinde yaşadığımız toplumu 'tek kelime'yle net ve kolay anlatıyor… Bilenler anlamıştır mutlaka… Bilmeyenler manasını merak etti… Farkındayım ama biraz beyin jimnastiği yapalım ne dersiniz? Bilmediğimiz konularda yorum yapmayı seviyoruz nasılsa… Ne olabilir ki? “Bu kelime bir sihir içeriyor olabilir, eğer okursak farklı bir şeye dönüşebiliriz..” gibi komplo teorileri oluşturulabilir mesela.. “Yazara bak! İngilizce bildiğini ima edip bize hava basıyor…” diyenler olur… “Ben bunu biliyorum canım. Bu teknik ve mühendislik içeren bir terim.  Açıklardım da havamda değilim…” yaklaşımında bulunacak “Snop” tipler de çıkar. Çevrenize bir bakın önce… Çıplak gözle baktığınızda bile rahatça görülebilecek kolaylıkta bir insan cinsini anlatıyor. Bunlardan her yerde var. İşyerinde, mahallede, televizyonda… Tarzları, özgüvenleri, kendinden emin söz ve davranışlarına alıştık… Her neyse uzatmadan kelimenin anlamını yazıyorum… “Bilgisi olmadığı bir konu hakkında ahkâm kesen, o konu hakkında fikir ve tavsiye veren kişi.” Tanıdık geldi mi?

SEMAHAT HOCA VE PATİLE

Sanat Tarihi hocası Semahat Sanaç’ın “Patile” (Tereyağı, kuru soğan ve acı çökelekle hazırlanan Elazığ usulü gözlemeye verilen isim) açmaya başlamasının üzerinden 21 yıl geçmiş. Annesinin yolunda ilerlemeye karar veren kızı Serra Sanaç da ikinci Patile’yi Çayyolu Ahmet Taner Kışlalı Caddesi'ne açarak “Anne Yemekleri” geleneğini sürdürüyor. Anne Patile’nin ilk göz ağrısı Birlik Mahallesi 435. Cadde'de bulunan dükkâna fırsat buldukça uğruyorum. Semahat hocam ve değerli eşi Ressam Bedrettin Sanaç’la leziz atıştırmalıklar eşliğinde keyifli sohbetler ediyoruz. Yaprak ciğer yaptıklarını bilmiyordum.. Son uğradığımda tadına bakmak istedim… Çok iyi ayıklanmış, şahane terbiye edilmiş ve kıvamında pişirilmişti…

Yanına talebe göre patates ya da kremalı makarna konuyor. Lavaşa sarıp bol soğanla yedim. Salona tereyağı kokusu yayılınca tok karına iştahım yine açıldı…“Su Böreği” taze çıktı dediler… Bedri Beyle iki dilimi paylaştık… Nefisti.. Sipariş üzerine pişiyormuş… Neyse ki Ramazan dolayısıyla daha sık olabilir dedi Semahat Hocam…. Ekibiyle poz vermesini istedim… Kırmadı ekibi de, kalbi de, pişen her şeyin lezzeti de çok büyük… Uğrayın…

BULGUR EKMEĞİ, SÜTLÜ EKMEK, RAMAZAN PİDESİ

Yazının Devamını Oku

Beyaz mendil

7 Mart 2024
“Kadınlar çiçekleri değil, çiçek alacak duyguya sahip erkekleri severler.” (La Edri)

Kadınlar ve farkındalığı yüksek olan erkekler bilir… Güzel bir haftaya girdik. Yarın ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ kutlanacak. Herkes kendince kadınlara iltifatta bulunacak, kimisi bir adım öteye gidecek ve çiçekçiden kırmızı karanfil alıp kadına uzatacak… Kadın memnun olmuş bir tavırla o karanfili kabul ederken, erkek de yapmacık bir gülüşle kadının gönlünü aldığını düşünecek… Bence iki tarafın da davranışı sahte. Sizce de değil mi? Klişeleşmiş günlerde, klişe şeyler yapmak bana çok saçma, bayat, zorunlu bir ritüel ve içten gelmeyen bir alışkanlıkmış hissi uyandırıyor. Yılın sadece birkaç gününde kadınlara, kadın, anne, sevgili ve insan olduklarını hatırlatıp minnet duyduğumuz masalı ne kadar samimiyet içeriyor ki? 8 Mart bittikten sonra kadınları nasıl değerlendireceğiz? Düşman, rakip ya da kullanılacak bir eşya mı olacaklar? Duyguları suistimal edilmeye müsait bir canlı türüne mi dönüşecekler? Ve biz bir daha ki özel güne kadar kadınlara lalettayin mi davranacağız? Her neyse… Sizi germeyeyim. Başlıktaki ‘Beyaz Mendil’ neyi ifade ediyor biliyor musunuz? Evrensel anlamı ‘Barış’ ve ‘İyi niyet.’ Temizliği, saflığı, samimiyeti çağrıştırması genel insani bir mana taşıyor. Bunun yanında her coğrafyaya göre farklı geleneksel karşılığı da var. Kimi yerlerde ‘Bağlılık, sadakat’ simgesi, bazı yerlerde ‘Söz vermek’ anlamında. Aşıklar arasında alıp verilen beyaz mendil ‘Seni seviyorum’ mesajıyken; sevgilinin kokusunun gizlendiği mendille uyumak özlemi anlatıyor. Bana göreyse beyaz mendilin anlamı ‘Kadın’ olmalı, ferahlatan, gülümseten… En önemlisi de hayata uyandıran...

GASTRO KÜLTÜR ANKARA

Gastronomi Turizm Derneği (GTD) desteği ve katkısıyla, Dışişleri Bakanlığı Gaziantep temsilcisi Emre Yunt’un sevgili eşi Figen Yunt ve arkadaşları, Ankara için Gastro Kültür Ankara (GKA) ismiyle tamamen gönüllülük esaslı doğal bir platform oluşturmuşlar. Bu oluşumun organize ettiği ilk etkinlik Atakule Gastronomi katındaki ‘Artsy’de yapıldı. Gastronomi alanında diğer şehirlere nazaran epeyce geride kalan başkent Ankara’nın, bu önemli eksiğini giderecek vasıfta, hem seçkin hem anlamlı hem de dolu dolu geçen bu etkinliğe katılmanın keyfini yaşadım. Artsy’den izlenen şahane Ankara manzarası eşliğindeki etkinliğe 13 büyükelçi eşinin yanı sıra aralarında GTD’yi temsilen Detroit Fahri Başkonsolosu Nurten Ural ve gastronomi meraklısı misafirler de vardı.

Gastro Kültür Ankara (GKA) gönüllüsü, kahve araştırmacısı ve yazar Uğur Asilsoy’un ‘Türk kahvesi’ ile ilgili verdiği tarihi bilgi ve detaylı anlatımlarına, Artsy’nin kurucusu ve GKA gönüllüsü Ece Kaleli’nin nefis ikramları kahve sohbetine ayrı bir lezzet kattı. Seramik sanatçısı ve bir başka GKA gönüllüsü Gizem Demirel’in kendi elleriyle yaptığı ve bu etkinliğin anısına tüm misafirlere hediye edilen 16. yy Osmanlı kahve fincanlarına ve üzerindeki motiflere bayıldım. Her ay farklı bir etkinlik planlayan platformun bir sonraki etkinliği Gaziantep gezisi ve Göbeklitepe olacak.

YAYLADAN SOFRAYA ‘SARVİZAN’

Yazının Devamını Oku

Hayata tutunmak

29 Şubat 2024
“Modern hayatın çökmesini ve her yeri yabani otların kaplamasını sabırsızlıkla bekliyorum…” (Hayao Miyazaki)

Hayata tutunabiliyor muyuz? Sizi bilmiyorum ancak ben kendi adıma tam anlamıyla tutunabildiğimi söyleyemem… Hatta tutunamıyorum desem daha doğru… Hayata tutunmanın koşullarını merak ettiniz şimdi… Hayır, güçlü kollara gerek yok! Aslında herkesin çok iyi bildiği ama anlamını yozlaştırdığı çok basit ve hatta klişe diyebileceğimiz birkaç şey var. Öncelikle “Sevgi” demeliyim… Sevgi konusunda yaradılışımız gereği cömert olsak da son yıllarda alışverişi konusunda hem kendimizin hem de karşıdakilerin samimiyeti ile ilgili nedense şüphe ya da çelişkiye düşüyoruz. “Saygı” dediğimde zihninizde yarattığı çağrışımı merak ettim.  Hiyerarşik düzen, otorite yani güç odağı, devasa yapılar, lüks arabalar, pahalı giyimliler mi geldi aklınıza? Bunlar değil elbette… Doğaya ve canlılarına ki; bunun içinde insan da var, yaşadığınız topluma, kurallarına ve akışına… “Güven” çok önemli mesela.  Birbirimize yani insan insana, inanç sistemine ve tabii ki adalete. Şaşırdınız mı? Gördüğünüz gibi hayata tutunmak için güçlü kollara ihtiyaç yokmuş. Hayatın temelini oluşturan ancak modern hayatın yozlaştırdığı “Sevgi, Saygı ve Güven” yetiyor. Bu üç temel değeri yaşamınızın içinden çıkarın ve bakın bakalım geriye ne kalıyor.  Aynaya baktığınızda göreceğiniz şeyden ürkmeyin sakın. Kocaman bir boşluk ve anlamsız bir canlı türü göreceksiniz.  Bir de şöyle bakın derim… Hem maddi hem de manevi olarak dayatılmış bir sistemle hayata tutunmaya çalışan bir insanın; doğadan çekilip alıkonulan bir maymunun kafeste geçirdiği içler acısı yaşamından farklı bir tarafı var mı?

ROMANTİK ŞEF “ADAM HANDLING”

Ankara HiltonSA ve İngiltere Büyükelçiliği iş birliğiyle Ankara’ya gelen Birleşik Krallık onur madalyası sahibi, 2023 yılında dünyanın en iyi şefi seçilen, Michelin Yıldızlı “The Frog” restoranın hem sahibi hem de aşçı başısı İskoç Şef “Adam Handling”i tanımak ilginç bir deneyim oldu benim için. Adam konuşurken sıkılmadım mesela. Ne söylediğini bilen ve farkındalığı yüksek kişiliğiyle benim gibi dinleyen herkesi etkilemeyi başardı. Doğaya, doğallığa ve mutfağa aşık olduğunu her halinden belli ettiği konuşmasında değindiği “Sürdürülebilirlik, geri dönüşüm, sıfır atık ve Karbon nötr” gibi doğayı ve haliyle dünyanın geleceğini ilgilendiren yaklaşımları restoranlarında harfiyen uyguluyor olması hayranlık uyandıran en önemli tarafıydı.

20 yıllık mutfak deneyimi ile 35 yaşının neredeyse üçte ikisini mutfakta geçiren bu genç şef’in yaydığı olumlu enerjiyi duyumsayınca pişirdiklerinin olağanüstü, leziz ve beğeniliyor olmasının sırrını anlıyorsunuz. “Smile or Get Out of the Kitchen” Türkçesi “Gülümse ya da mutfağı terk et” ismiyle yayınladığı yemek kitabından anlıyoruz ki, mutfağında çalışanları ve aynı zamanda mutfağa girmek isteyen herkesi önce gülümsemeye ve sonra da romantik olmaya davet ediyor. Yürekten katılıyorum…

KEKİK KOKULU KADIN “MERYEM DOĞAN”

Yazının Devamını Oku

Sevdiklerinize sarılın

22 Şubat 2024
“İyi sebeplere sarılmıyorsanız kesinlikle yorulursunuz. Yılgınlaşırsınız. Çözülürsünüz. Çökersiniz. Ölmeye başlarsınız.” Norman Vincent Peale (Olumlu Düşünmenin Gücü)

Yaşamaktan haz aldığımız anların gerçek anlamda farkında olmuyoruz... Ve bir süre sonra da hayatın tadına varamamaktan endişe edip paniğe kapılıyoruz... Bu durumun asıl sebebinin kaçırdıklarımızı yakalamaya çalışmaktan kaynaklandığının farkında değiliz çünkü... Kaçanın geçtiğine, kaçmayanın henüz gelmediğine ikna olup şimdiyi hatırladığımızda içinde bulunduğumuz anın tadını almaya başlayacağız. An gelir... An geçer... Ve biz farkına vardığımızda ne yazık ki, anı olur… ‘An’ın ‘anı’ya dönüştüğü gibi, ‘hatıra’ da hatırlamaktan türüyor. Hatırlamak veya hatırlanmak bizi öylesine etkiler ki; tüm yaşamımız boyunca hedeflediğimiz unutulmama arzusunu canlı tutar. Tadını alamamaktan yakındığımız hayatın iz bırakan tarafıyla yüzleştiğimiz... Ve hatta gönüllerde filizlenen ölümsüzlüğün altının çizildiği ‘Hatırlı’ olma ayrıcalığı… Ölümden sonra yaşam veya “Ölsem de gam yemem” duygusu ile parıldayan ruhlarımız ve buna sebep bıraktığımız anılar.… Duyduğumuz bir şarkıyla harekete geçebiliyor… Yürüdüğümüz sokaklarda uyanıyor, oturduğumuz koltukta, vakit geçirdiğimiz insanlarla, birlikte yediğimiz, içtiğimizle canlanabiliyor... Duygularımız kabarıyor ve bizi alıp büyük bir hazla hatırladığımız o an’a ve hatırasına götürüyor… Hatırlamaya veya hatırlanmaya sebep anların ölümsüzlüğü, yaşanan o anı, anında hissetmekle mümkündür. Anıları birlikte biriktirdiğiniz ve paylaştığınız insanların hatırasını unutulmaz kılar. Öncelikle, güzel anılar biriktirmek için, iyi sebeplere sarılmak gerek… Sevdiklerinize sarılmakla başlayın mesela...

BAŞLANGIÇ, BİTİŞ VE SONSUZLUK ‘GENCAY’

‘Sonsuzluk’ ya da ‘ölümsüzlük’, insanoğlu var olmaya başladığı andan itibaren buna ulaşmak için derin mücadele verdiği bir hedef. Henüz ulaşmasa da mücadelesini yeryüzünde insan ırkından tek bir kişi kalana kadar sürdüreceği aşikâr… Bu durumu farklı bakış açısı ve yöntemlerle eserlerine yansıtan, bilimin geleceğe ve teknolojiye duyduğu katıksız inancı paylaşarak dünyayı yeniden inşa etmek arzusundaki ‘Zero Hareketi’ ve dünyadaki öncülerinden Türk sanatçı Gencay Kasapçı. Geleneksel Türk kadını figürünü zorlayan yapısıyla, 60’lı yıllarda İtalya’da aldığı sanat eğitimi, sonrasında Roma’da sürdürdüğü sanat yaşamı ve bu esnada tüm dünyada bilinir hale gelmesi…. Ve ne yazık ki sonsuzluğa uğurlandığı 2017 yılına kadar Türkiye’nin bunun pek de farkında olmaması gerçeği… Serginin direktörlüğünü Döne Otyam, metin yazarlığını Dilek Karaaziz Şener yaptı. Bilimle birlikte ‘Sonsuzluğun’ elde edilebileceği kurgusunu eserlerine yansıtan ‘Gencay’ın 28 Ekim 2023’te Ankara Erimtan Müzesi”nde başlayan ve 25 Şubat olan serginin bitiş tarihi 10 Mart 2024 olarak güncellendi. Sanatla birlikte ölümsüzlüğü kovalayanların bu sergiyi kaçırmaması gerek…

BİR JAPON GELENEĞİ “RAMEN”

Japonya’nın her bölgesinin kendine has pişirdiği ve neredeyse her sokağının köşesinde bulunabilen en geleneksel ve hatta dünyada ‘Sushi’den sonra en çok bilinen yiyeceği ‘Ramen’i bilmiyor ve tatmadıysanız kaybınız büyük. ‘Ramen’ Japon mutfağında erişteye verilen bir isim. Kemik suyu, ilik suyu, deniz ürünleri ve sebze suyu karışımı seçenekleriyle hazırlanan çorbanın içine konan Ramen erişteleri buğday unu, tuz, su ve sodyum karbonat (soda külü) malzemelerinden elde ediliyor. Yeşil soğan, füme tavuk veya kırmızı füme etlerin dışında, çorbaya kendi damak zevkinize göre ilave edeceğiniz malzemelerle zenginleştirebiliyorsunuz… Mevcut Uzakdoğu restoranların çoğu birbirine benzer ürünler yapıp servis ederken…

Yazının Devamını Oku

Hatırası var: Kebabın akademisi Adana Sofrası

15 Şubat 2024
Yeni yazı dizimizde sizleri alıp Ankara’nın cadde ve sokaklarında bir gezintiye çıkarıyoruz... Gezinti esnasında sizin ve sevdiklerinizin “Hatırası Var” dediğiniz, güzelliklerle süslenmiş yer ve mekânlarla yeniden hemhal olup birlikte geçirdiğiniz hoş anılarınızı canlandırmak ve geçmişle bir nevi hasret gidermek... Dertleşmek belki de... Hazırsanız başlayalım...

‘Kebabın Akademisi’ başlığı kesinlikle abartı değil... Buna emin olun... Gönül rahatlığı ve ağız dolusu lezzetle söylüyorum. 1984 yılında Necatibey Caddesi’nde yola çıkan ‘Adana Sofrası’, 2003 yılında Yıldız Mahallesi’nde açtığı ikinci restoranıyla tamı tamına 40 yıldır Ankaralılara gerçek ‘Adana kebabı’ pişirerek tutarlı ve leziz yolculuğunu sürdürüyor... Her şeyin usulüne göre pişirildiği geleneksel yemek ve kebapların tüm malzemesi olması gerektiği gibi ve esas yerinden elde ediliyor. Ehil ellere teslim edilen bu eşsiz malzemeyle ağız tadına yaraşır bir biçimde ve özenle hazırlanarak siz kebap severlerin önüne geliyor. Ehil eller derken kebap ustalarından bahsettiğimi anladınız tabii... Ben bir adım daha ileri gidip, “Kebap hazırlama sanatını icra eden sanatçılar” demek istiyorum... Bu fikrime katılacağınızı biliyorum... Halen 30-35 yıldır kebap hazırlama sanatını icra eden sanatçıların, ‘Adana Sofrası’ndaki varlığı kebap akademisinin de emin ellerde olduğunun bir göstergesi...

Fotoğraflar: Haşim KILIÇ

HALİT DAĞLI İLE HATIRALAR

Halit Dağlı ismi 40-50 ve üzeri yaştakilerin hatıralarını canlandıracaktır. Özellikle siyasete ilgi duyan kesimin yakından tanıdığı Adana Milletvekili, Devlet Bakanlığı ile Orman Bakanlığı yapmış Kozanlı Halit Dağlı 90’lı yılların renkli simalarından.

Devlet adamlığı tarafı, kebapçılığının önüne geçse de kebapçılıktaki başarı ve tutarlılığının iş disiplinini etkilemesinde, devlet görevi ile elde ettiği iş ahlakını ve iş ciddiyetini hayatına ve işine yansıtması olduğu aşikâr... Sohbet ederken farkında olmadan hafızama yerleşmiş hatıralarım canlandı... Devlet adamlığının verdiği o kendini bilme durumu, saygıyı hissettirme ve konuşurken söylenen kelimelerin özenli seçimi... Özlemişiz en azından ben öyle hissettim... Saygı duymayı, duyulmayı ve devlet adamlığı inceliğini...

Yazının Devamını Oku

Değişmek mi... Değiştirmek mi...?

8 Şubat 2024
“Değişim, kendi düşüncelerimizi ve inançlarımızı sorgulamakla başlar...” (Tony Robbins)

Yaşadığımız toplumda bizi rahatsız eden herhangi bir sorun ya da aksaklıkla karşılaştığımızda, sistemi eleştiren cümleler kurar ve düzeni değiştirmenin her şeyi çözeceğine inanırız... İş yerinde aksayan bir makine ya da insan fark etmez işin sağlıklı yürümesine engelse geleceğimizi garanti altına almak için değiştirmenin kaçınılmaz olduğu fikri düşüyor aklımıza, sorunu derinlemesine incelemeden işi ya da iş yerini değiştirmek akıllıca geliyor... Flört, sevgililik ve evliliklerde ilişkiler dengesiz, sıkıntılı ve bencilce yürüdüğünde, karşı tarafı suçladıktan sonra aklımıza ilk gelen şeyin birlikteliği sonlandırarak sözde haklılığımızı pekiştirmekle beraber yeni bir ilişkiye yelken açma fikrinin sihrine kapılmıyor muyuz? Arkadaşlarımızla yaşadığımız sorunlarda da benzer tavırlar takınıyor, sorunların nedenine, gelişimine bakmadan ya arkadaşlarımızı ya da arkadaş çevremizi değiştirmekle doğru adım attığımızı düşünüyor, herkesi her şeyle değiştirebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz... Evdeki beyaz eşyalar eskidiğinde, arabamızın yeni modeli çıktığında düşünmeden aldığımız değiştirme kararının aynısını yıllarca bize hizmet eden mahalle esnafını zincir marketlere değiştirirken kolayca uyguladığımız gibi... Üstümüz kirlendiğinde kıyafet değiştirmek gayet doğal, oturduğumuzda rahatsızlık veren koltuk, yattığımızda vücudumuza batan yatağı değiştirmek de öyle tabii ki... Belli ki değiştirmeyi seviyoruz... Sorunun kaynağını bulmak yerine, değiştirmeye yürekten inanıyoruz... Meraklı ve hatta tutkuluyuz... Evrensel gerçeklere aldırmıyoruz, kendi düşüncelerimizin doğruluğu ve haklılığına kapıldık... Herkesi ve her şeyi kendimize uydurmaya çalışmak bence çok yorucu... Kasılmayı bırakıp iyilik, güzellik lehine değişmeyi denesek mi?

BURADA HER ŞEY NEFİS ‘NİL’S ARTISAN...’

Son yıllarda sıkça duymaya alıştığınız ‘Artisan’ kelimesinin Türkçe anlamı “Elle yapılan, usta işi” demek. ‘Artisan’ başlıklı birçok ürün ve dükkânla karşılaşıyorum ancak çoğunlukla gerçek değiller. Sadede gelirsek ismindeki ‘Artisan’ kelimesinin sonuna kadar hakkını veren bir mekânla tanışmaktan büyük memnuniyet duydum. Ümitköy, Mutlukent Mahallesi, 1943. Cadde’de 2022 yılı Ağustos ayında açılan şık kafenin zarif bir kadının elinden çıktığını anlamak hiç de zor değil, tasarımına ve düzenine baktığınızda kolayca anlıyorsunuz. Arşiv uzmanı Nilüfer Ak, kurumsal yaşamında geçirdiği 24 yıldan sonra bir hayalini gerçekleştirmenin adımlarını atarken bundan sonra ‘Ekmek ustası’ olarak anılacak olmanın mutluluğuna kapılıyor... “İşe başladığımda mümkün olduğunca her şeyi kendi ellerimle yapacağım ve dışarıdan bir şey almayacağım diye kendime bir söz vermiştim” dedi. Sohbet ederken, gözlerinde yazmamı istemediği hikâyesinin burukluğu ile başarmış olmanın gururunu bir arada görmek çok etkileyiciydi...

GELENEKSEL ‘ÇILBIR’

Nilüfer Hanım’ın menüsüne koyduğu Anadolu’nun geleneksel atıştırmalığı ‘çılbır’ şahaneydi. Pesto sosla zenginleştirdiği çılbırın yanındaki ekmekler de tamamen bir sanat eseri niteliğinde desem abartmış olmam. Aslına bakarsanız... Nilüfer Hanım ve birlikte çalıştığı Berrin Hanım’ın bana ikram ettikleri her şey nefisti... Krakerler buram buram tereyağı kokuyordu... Ay çöreğine karşı olan tutkum yeniden canlandı, zira Nilüfer Hanım’ın usta elleriyle pişirdiği çöreğin lezzetini Ankara’da başka yerde bulabilme şansınız yok... Fındıklı kurabiyeleri, ekmek üstleri (tartin)... Antrikottan hazırladığı kavurması ile pişirdiği tostları, sandviçleri, çeşit çeşit pastaları ve tabii ki kahvaltısı tamamen kendi el emeği yani ‘Artisan...’ Uğramanız gerek... Nilüfer Hanım ve turnası çok sevinecek...

HATAY MEDENİYETİ VE ‘NEVİN DERVİŞ’

Yazının Devamını Oku

Mutluluk bulaşıcı mı?

1 Şubat 2024
“Daha genç olduğum ve daha kolay etkilendiğim yaşlarda, babamın bana verdiği bir öğüt, o gün bugündür hiç aklımdan çıkmaz. ‘Birini eleştirmeye kalktığında’ demişti, herkesin seninle aynı imkânlarla dünyaya gelmemiş olduğunu aklına getir.” (Francis Scott Fitzgerald-Muhteşem Gatsby-1.Bölüm)

Mutluluk elbette ki bulaşıcıdır! Ama önce ön yargılarımızdan kurtulmalıyız... “Her şeyi biliyorum” duygusuyla aramızda dolaşan, tomarla kendini bilmezin bizlere bulaştırdığı ‘kibir ve şişik ego’ sanrısının toplumu getirdiği noktada ‘mutsuzluk, nefret, kin gütme ve kıskançlık’ var... Gerçek insani duygulardan bihabermiş gibi... Birbirimize karşı sürekli salgıladığımız kötücül ve tahrik edici gazları burnumuzdan soluyarak yaşıyoruz... İnsanlardan, başka canlılardan, doğanın döngüsünden ve hayatın gidişatından memnun olamıyoruz... Kendimiz hariç, hiç ama hiç kimseden hoşnut değiliz, hiç kimseden hoşnut olmaya da niyetli olmadığımız apaçık ortada... Her şeyi biliyor olmanın sarhoşluğuyla kapıldığımız bu hastalıklı durumun, aslında ‘tanrının bir lütfu’ olduğunu ifade etmekte sakınca görmemek kendini tanrıyla eşdeğer bir yaratıcı gibi konumlandırma anlamı taşımıyor mu? Her şeyi tanrının yarattığına dair inancımız net olsa da, beklenmedik olumsuzluklarda ve çıkarımıza ters gelen durumlarda hem tanrıdan hem de tanrının yarattığı evrende kurgu hatası aramak da neyin nesi... ‘Haşa’ demek sizi günahlarınızdan arındırmayacaktır... Öncelikle yakın çevrenize ve dolayısıyla yaşadığınız topluluğa davranış biçiminizle bulaştırmaya devam ettiğiniz kibrinizden arınmalısınız... ‘Gül yetiştiren adam’ Rasim Özdenören’in “Aslında biliyor musunuz, biz hepimiz lüzumundan fazla ciddiyiz...  Belki de bunun için mutlu olamıyoruz...” tespitine katılıyorum. Gülümseyin! Mutluluğunuz sizi gören herkese bulaşacaktır...

BULAŞTIR MUTLULUĞU

Geçtiğimiz hafta benim açımdan sıkıntılıydı. Kaptığım abuk sabuk bir virüsün beni ateşler içinde eve ve yatağa bağlaması bir yana, sürekli yüksek ateş içinde debelenmek bir süre sonra halüsinasyonlarla birlikte uyandığınızda, karamsarlık ve kötümserliğe sürüklüyor. Bulaşıcı grip virüsünü vücudunuzdan atmak yetmiyor, dolayısıyla duygularınıza bulaşık kalan karamsarlıktan kurtulmak için çevrenizde olumlu enerji ile birlikte ön yargısız ve iyimser tarafları güçlü insanlar arıyorsunuz...

İmdadınıza ‘Tuğba Çelebi’nin ‘Bulaştır Mutluluğu’ akımı ile sosyal medya hesabı yetişiyor... Nasıl mı? Ne yazık ki yakınımda iyimserliğine hemen ulaşabileceğim kimseler pek hazır olmuyor. Sosyal medyasını uzunca bir süredir takip ederek mutluluk aşılandığım çok yönlü  performans sanatçısı ve MGSÜ akademisyeni Dr. Tuğba Çelebi’nin 26 Ocak’ta başlayan ‘Hikâye içinde Hikâye’ isimli sergisi geldi aklıma. Sevgili Tuğba Hoca’yla tanışmanın yanı sıra çevresine yaydığı şahane iyimserliğiyle mutluluğa bulanacak olmanın heyecanıyla galeriye gittim. ‘Muhteşem Gatsby’ kitabından bir örnekle başladığı sohbetimizden bu cümleyi alıntılayıp yazının girişine koydum. Beklediğimden çok daha fazla etkileyiciydi... Yüreğindeki güzelliklerin tüm bedenini  de harekete geçirdiğini açıkça görüyorsunuz... Ön yargısız yaklaşımı kurduğu göz temasıyla ruhunuza işliyor... Sergideki her resmin ayrı bir hikâyesi ve duygusu var... Metruk bir evle birlikte başlayan hikâyesi, rüyalarıyla örtüşünce hikâye içine hikâye giriyor... Aşiyan Mezarlığı, rahmetli babaannesi ve öğütleri, Münir Nurettin Selçuk ve daha neler neler... Kendine has özgün anlatımıyla bayıla bayıla dinleyerek kendimden geçmişim... Sergi 7 Şubat’a kadar açık... Mutlaka gidin.

BİRLEŞMİŞ RESSAMLAR VE HEYKELTIRAŞLAR DERNEĞİ

Tuğba Çelebi’nin kişisel sergisinin yapıldığı ‘Tuğrul Velidedeoğlu Sanat Galerisi’ne kurucu üyeleri ve tarihi önemi açısından ayrıca değinmek gerekiyor. Yıldızevler Mahallesi, Sukarno Caddesi 44 numaradaki sergi salonu Ankara’nın en eski ve köklü galerilerinden biri... Hepimizin yakından bildiği ünlü resim ve heykel sanatçıları, Prof. Dr. Hamiyet Çolakoğlu, Kayıhan Keskinok, Lütfü Günay, Muammer Bakır, Nevzat Akoral, Osman Zeki Oral ve Turan Erol’un kurucu üyeliği ile 1970 yılında kurulan ‘Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği’nin ilk başkanlığını ünlü ressam Turan Erol yapmış.

Yazının Devamını Oku

Ankara’da en iyi 5 geleneksel çorbacı

25 Ocak 2024
“İyi insan, gülüşünü sevdiğiniz kişidir.” (Dostoyevski)

Şayet Dostoyevski, “İyi insan bir kâse çorba pişirip önünüze koyduğunda gözlerinin içi gülen kişidir” deseydi ona yine katılacağınızı biliyorum. Peki... Sevdiğinizin elinden sıcak bir çorbanın verdiği hazzı düşündüğünüzde aklınıza gelecek ilk kelime ya da duygu ne olur diye sorsam ne dersiniz? Bu soruyu duyduğunuzda düşünmeye başladınız, bununla birlikte yüzünüzde hafif bir tebessüm oluştu, ardından yanağınıza gamze gibi bir gülümseme yapıştı. Ve bahse girerim şu anda gülümsüyorsunuz. Aklınıza ‘huzur’ geldi çünkü... Hemen arkasından ‘sevgi’yi düşündünüz... ‘Mutluluk’ tüm damarlarınıza yayıldı ve derin nefesle iyice pekiştiriyorsunuz. Yanılıyor muyum? Çorbanın insan sağlığına ve psikolojisine çoğunlukla iyi geldiğini hepimiz biliyoruz. İlk kaşıkta yudumladığınız huzur, içinizi kaplarken, ikinci kaşıkta yüreğiniz sevgiyle doluyor, üçüncü kaşıkta çorbanın verdiği mutluluk tüm vücudunuzu ele geçirip gevşetince adım adım rahatlıyorsunuz. Önce derin bir ‘Ohhhh’ ile huzurun dışa yansıması dilleniyor, sonra da ‘sevgi ve mutluluk’ bir arada ‘Ohh bee’ ile kavuşmanın nidasını dışa vuruyor. Kaşık kaşık huzur, sevgi ve mutluluğu kim istemez?

1-BEYKOZ İŞKEMBE 

ÇORBASINDA 'AFİYET, LEZZET VE HÜRMET’ VAR

'Beykoz’ ismine aldanmayın, kendisi yüzde yüz Ankaralı. İstanbul’un meşhur Beykoz usulü paçasını Ankara’da pişirerek ünlendi. İstanbulluların Beykoz usulü paçayı yemek için Beykoz’a değil Ankara’ya gelmelerini sağlayan çorbacı dersem abartmış olmam. İlk olarak 1992 yılında Hoşdere Caddesi’nde dört kardeşin birlikte kurduğu Beykoz Paça-İşkembe’ye 1998 yılında Gölbaşı ile 2020 yılında Ümitköy restoranları eklendi. Şubeleşmiş olmasına rağmen açılan her restoranın başında ‘Emeni’ kardeşlerden birinin durduğu düşünüldüğünde ‘aile işletmesi’ statüsü ile birlikte ‘afiyet, lezzet, hürmet’ sloganı sürüyor. İlk açıldığı dönemlerde müptelası olduğum İnegöl köftesi ile tencere yemekleri halen Ankara’nın en iyilerinden. Şef Harun Çınar’ın deneyimli ekibiyle pişirdiği ve Beykoz’un sadece Ümitköy şubesine has ‘Kelle, ayak paça, ilik suyu ve tereyağı’ ile pişen ‘Beykoz spesiyal’ tam bir efsane. Çok seveceksiniz.

2-RUMELİ İŞKEMBECİSİ

‘ÇORBANIN BEYEFENDİSİ’

Yazının Devamını Oku