Anadolu’nun leziz kadınları

“Bazı kadınların hikâyesi yorgundur! Saçları hüzün kokar, gözleri vefa, yılları cefa...” (La Edri)

Haberin Devamı

Anadolu denince aklıma kadın geliyor, köy denince de kadın, doğa, toprak, su, ağaç, denince... Süt, buğday, bereket dendiğinde en önde kadın... Tencere, tandır, ekmek de kadın... Sevgi, şefkat, canfeda da kadın demek. Emek denince, yemek denince, lezzet denince de hep kadın. “Bir kadın ana... Kucağında insan... Hem de... bir dünya.”

SEMİH URAL ANISINA ‘SUFY’

Birkaç ay önce duyurduğum, fotoğraf sanatçısı Semih Ural anısına yakın arkadaşlarının birincisini düzenlediği, ‘Anadolu Lezzetleri’ başlıklı ve sadece öğrencilerin katılabildiği ‘Semih Ural Fotoğraf Yarışması’nın (SUFY) dereceye giren fotoğrafları açıklandı. Yarışmanın derece alan yemek fotoğraflarının öznesinde ‘Anadolu kadını’ ve güzel yüreklerinin iz düşümüyle pişirdiği yemeklere harcadıkları emeğin an’a yansıyan ana lezzeti var.

Haberin Devamı

BİRİNCİ

Anadolu’nun leziz kadınları
Mehmet ASLAN

İKİNCİ

Anadolu’nun leziz kadınları
Meriç AKTAR

ÜÇÜNCÜ

Anadolu’nun leziz kadınları
Ebubekir BÜRÇÜN

Anadolu’nun leziz kadınları

BÜYÜLEYEN ‘KAPI’

Daha önce Şili Meydanı Gülden Sokak’taki ilk ‘Kapı’yı yazdığımda büyülenmiş ve “Sevgiye açılan Kapı” demiştim. Büyülenme sebebimin başında; bir kadın ana ve kızlarının el ele tutuşarak kucakladıkları Kapı’ya kattıkları ruhun, insanı dinginleştiren ve sevgiye davet eden tarafıydı. Sevgiye davetler sürdükçe, sevgi açlığını gidermek isteyenler için gönül kapıları zaten açık; hatta kimse ‘Kapı’dan dönmesin diye yeni yeni kapılar da açtılar. Ayrancı, Mesnevi Sokak’ın başında açtıkları yeni ‘Kapı’ya davet ettiklerinde de büyülendim. Hem yeni açılan ‘Kapı’nın bahçesinden hem de bu nefis bahçeyi, çocukluğunun geçtiği Ege’deki evlerin avlularına benzeten anne ‘Dilek İnaç’ın Anadolu kokan anaç duruşundan etkilendim. Cennete açılan sekiz kapıdan biri olan ‘Reyyan kapısı’ geldi aklıma. Bahçesi de misafirleri de ekip de susuzluğu olmayan, suya doymuş anlamına gelen ‘Reyyan’. Yeni mekânda şahane lezzetler tattım. Tamamen ev yapımı içeriği ve lezzetiyle Brioche ekmek arası sokak köftesi nefisti.

Anadolu’nun leziz kadınları

MISIR KABURGA

İlk defa burada tadıyordum, bayıldım. Uzunlamasına dörde böldükleri mısırı, tereyağıyla ızgaraladıktan sonra üzerine parmesan serpiştiriyorlar. Yanına hazırladıkları zerdeçal ağırlıklı ‘altın sos’a banacağınız mısırları yerken dikkat edin koçanı arada kaynatıp yemeyesiniz, o derece leziz yani. Mesnevi Sokak’a yolunuz düşmese de kapı her zaman açık, özellikle gidin hem bahçeden hem yiyeceklerden büyüleneceksiniz.

Yazarın Tüm Yazıları