Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Depremzede hayvanlar

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

İki hafta önce canımdan daha kıymetlim yeğenimin doğum gününü kutladık. Çocukluğundan beri her tür hayvana çok düşkün olan yeğenim, bu sene doğum gününü kendi iki kedisi ve iki kaplumbağası kadar şanslı olmayan dört ataklı dostlarımıza bağışlamaya karar verdi. Kendisine hediye almamamızı, onun yerine depremzede hayvanlara yönelik kampanyalara bağış yapmamızı istedi.

Ben de ENCANDER (Engelli ve Muhtaç Hayvanları Yaşatma ve Koruma Derneği) ile böyle tanıştım. ENCANDER felçli, yaşlı ve engelli hayvanların tedavilerini ve bakımlarını yapmak, daha mutlu yaşamalarını sağlamak için 2015 yılında Zühal Kadıoğlu’nun bireysel çaba ve imkanları ile kurulmuş bir dernek. Bu amaç doğrultusunda, Dernek bünyesinde; bakıma muhtaç, engelli ve hasta hayvanların ev ortamında tedavilerinin ve bakımlarının yapılması amacıyla kurulan bir de yaşam merkezi bulunuyor. ENCANDER’in bir diğer amacı da ilgi ve bakıma muhtaç hayvanların yaşam haklarına sahip çıkarak ve onları yeniden hayata kazandırmak ve hayvan hakları konusunda toplum bilincini yükseltmek.

Haberin Devamı

Eğitimci bir aileden gelen Kadıoğlu, Türkiye genelinde özellikle çözümsüz olan felçli hayvanların kurtarılmasına ve yaşatılmasına yönelik çalışmalar yürütmeye 2011 yılında başlamış. Amacını, “maalesef felçli, yaşlı, kanserli hayvanların ömürleri çok uzun olmuyor; bu yüzden yaşamlarının geri kalanında bir gün bile olsa mutlu olabilecekleri bir ortam yaratmak istedim,” diye ifade eden Kadıoğlu bu hayalini gerçekleştirmek için 2015 yılında şu anda kullanılan çiftlik alanını kiralamış. O günden bugüne de 1500’e aşkın cana el uzatmış. Şu anda ENCANDER himayesinde yaşayan 400 hayvan mevcut.

ENCANDER depremin ilk günlerinden bu yana HAYTAP sahra hastanelerinde, afetten etkilenen bölgelerde zarar gören hayvanlarla çalışıyor. Bu süreçte sadece yaralanan ya da evlerini ve insanlarını kaybeden ev hayvanlarıyla değil küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarla da ilgilendi dernek gönüllüleri.

Depremzede hayvanlardan söz ederken Hayvan Hakları Federasyonu, yani HAYTAP’ tan da söz etmeden geçmek olmaz. HAYTAP depremin ilk günlerinden itibaren sahadaydı. Kahramanmaraş, Malatya ve Osmaniye’de depremzede hayvanlar için sahra çadırları kurularak hem tedavi ve bakım hizmeti sağlandı hem de hayvan dostlarımızın ailelerine kavuşmaları için gerekli çalışmalar yürütüldü. 

Haberin Devamı

Federasyon; Bursa ve Osmaniye’de iki tane Emekli Hayvanlar Çiftliği’nde, orman yangınları da dahil olmak üzere, çeşitli afetlerde yaralanan ya da sahipsiz kalan çiftlik hayvanlarının yanı sıra sahibi tarafından eziyet çektirilen, yaralanan veya ölüme terk edilen hayvanlara da tedavi ve bakım hizmeti sunuyor. Ailelerini kaybetmiş hayvan dostlarımızın bazıları da bu çiftliklerde korumaya alındı.

Bu zor günlerde HAYTAP’ın dört ayaklı dostlarımıza yönelik çalışmalarına https://fonzip.com/haytap/bagis linkinden katkıda bulunabilir, mesela ailesini kaybetmiş bir kediciğin mamasına birkaç lokma da siz ekleyebilirsiniz.

Ya da yeğenim gibi mutlu günlerinizi ENCANDER’e bağışlamak için ya da bir yakınınızın özel bir gününü kutlamak için birbirinden güzel e-kartlardan gönderebilirsiniz: https://fonzip.com/encander/e-kartlar. Hatta, birkaç gün sonra Dünya Kadınlar Günü; hayatınızda emeği olan bir kadına teşekkür etmek isterseniz sadece 50 TL’ye ENCANDER’in Kadınlar Günü sertifikalarından hediye ederek (https://fonzip.com/encander/e-kartlar/satin-al?cid=3478) aynı zamanda felçli ve engelli canlarımızın geleceğine umut olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları