Yasaklı mı yoksa faydalı mı?

Bezelyeyi bazen levrek ve çanak enginarla pişiriyorum, bazen de semizotu ve cevizle yoğurtlu mezesini hazırlıyorum. Yüksek oranda karbonhidrat içerdiği için kan şekerini hızlı yükseltip düşüren bu sebzeyi, pilav ve ekmekle birlikte yemenizi önermem.

Haberin Devamı

Tam da mevsimindeyken bezelyeden konuşalım istedim bu hafta. “Ama bezelye şişmanlatmaz mı” dediğinizi duyar gibiyim. Havuç ve patates gibi bezelye de kimilerince uzak durulması gereken sebzelerden biri olarak görülüyor. Halbuki doğadaki her yiyeceğin bize bir faydası var. Önemli olan, ne ölçüde ve neyle yediğimiz...

Yasaklı mı yoksa faydalı mı

Bezelye ülkemizde genellikle patates ve havuçla birlikte pişiriliyor. Yüksek oranda karbonhidrat içerdiği için kan şekerini hızlı yükseltip düşüren bu sebze, alışkanlığımızın aksine patates ve havuçla birlikte tüketilmemeli aslında... Ben evde kıymalı veya etli yemeğini pişirip
1 kâse yoğurt (veya cacık) ve bol salatayla birlikte yiyorum. Bu mevsimde ağırladığım misafirlerimeyse bezelye mezesi ikram etmeyi seviyorum. Kabuklarından ayıkladığım 3 su bardağı bezelyeyi haşlıyorum. Sonra da 2 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı süzme yoğurtla bir kapta karıştırıyorum. 1’er demet dereotu ve maydanozu ince ince kıyıp yoğurtlu harca ekliyorum. Biraz tuz, 1 avuç semizotu, 2 diş ezilmiş sarımsak ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla tatlandırıp servis tabağına alıyorum. Üzerini ince ince doğranmış cevizle süslediniz mi, tamamdır. Sürekli aynı mezeleri hazırlamaktan sıkıldıysanız bu hem farklı bir tat hem de çok sağlıklı...

Haberin Devamı

ÜZERİNE DEREOTU SERPİŞTİRİN

Ama “Bezelyenin illa sıcak yemeğini isterim” diyorsanız tavuklu yemeğini öneririm. Bir fırın kabına haşlanmış bezelye yayın. Yumurta, süt ve yulaf kepeğini güzelce karıştırıp bezelyelerin üzerine dökün (Yumurtalı karışımın ölçüsü için ben 1 yumurta, 1 su bardağı süt ve 2 yemek kaşığı yulaf kepeği kullanıyorum, siz kişi sayısı ve kullandığınız bezelye miktarına göre arttırabilir; hatta içine dilediğiniz baharat çeşitlerini katabilirsiniz). Karışımın üzerine de haşlanıp didiklenmiş tavuk eti yerleştiriyorum. 200 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dakika pişirip kıyılmış maydanozla süsledikten sonra sofraya getiriyorum.

Balık sevenlerse enginar ve balıklı bezelyeyi denemeli. Geniş bir tencerede yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında soteleyin. Büyüklüğüne göre 2’ye veya 4’e kesilmiş çanak enginarlar ve biraz limon suyu ekleyin. Enginarların üzerini geçecek kadar su ilave edip 20 dakika pişirin. Daha sonra fileto levrekleri, kabuklarından ayıkladığınız bezelyeleri, tuz ve karabiberi de ekleyip 7-8 dakika daha pişirin. Sıcak sıcak servis edin. Son tarifimse kabaklı... İşe yine yemeklik doğradığımız soğanları zeytinyağında kavurarak başlıyoruz. Bezelyeleri ve küp küp doğradığımız kabakları ilave edip 3-4 dakika daha soteliyoruz. Sebzeler hafif yumuşamaya başladığında sıcak su, limon suyu ve tuzu ekliyoruz. Su kaynamaya başlayınca altını kısıp sebzeler tamamen pişene kadar kapağı kapalı şekilde bekliyoruz. Ocaktan alınca 10 dakika dinlendirmenizi öneririm. Ben üzerine bol dereotu koyup servis ediyorum.

Haberin Devamı

YÜKSEK MİKTARDA POTASYUM İÇERİYOR

Bezelye yüksek lif içeriği sayesinde kabızlığı önlemeye yardımcı... Pişmiş 1 kâse bezelye ortalama 8 gram lif içeriyor, bu da günlük lif ihtiyacımızın yaklaşık 1/3’üne eşdeğer... A vitamini, alfa karoten, kateşin, karotenoid gibi antioksidanlardan zengin olduğu için cilt ve göz sağlına iyi geliyor. K vitamini içermesinden dolayı, düzenli tüketimi alzheimer ve artrit gibi hastalıkları önleyebiliyor. Yüksek miktarda potasyum içermesi sayesindeyse kan basıncının düzenlenmesine yardımcı... Yaprak bezelyeyse folik asit bakımından zengin olduğundan özellikle hamilelerin yemesini öneririm. Özetle sofralarımızda bezelyeye yer açalım, sağlığımıza sağlık katalım. Ama unutmayın, tek başına tükettiğinizde, hele de yanında ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidrat içeriği yüksek yiyecekler olduğunda kan şekeriniz hızlı yükselip düşecektir. Bezelyeyi mutlaka bol salata ve yoğurtla yiyin.

Yazarın Tüm Yazıları