Sizi kabakla barıştıralım!

İçerdiği su oranının oldukça yüksek, kalorisininse düşük olması kabağı benim için önemli kılan sebeplerden... Tokluk hissinin uzamasına yardımcı; kan basıncını dengeliyor, yüksek tansiyonu düşürmeye katkısı oluyor. Ama biliyorum, vitamin ve mineral açısından da çok zengin bu sebzeyi aranızda sevmeyenler var. Sizi kabakla barıştıracak tariflerimi mutlaka deneyin, fikriniz değişecektir...

Haberin Devamı

Hep söylerim, yaz mevsiminde benim mutfağımdan kabak eksik olmaz. Zeytinyağlısı, mezesi, çorbası; onun her halini öyle çok seviyorum ki... Biliyorum, sevmeyeni çok. Halbuki onlara alternatifler önermek gerekiyor. Çocuklarım kabakla yaptığım pizzayı severek yiyor mesela. Hem kabak sevmeyenleri hem de “Çok sık acıkıyorum, bir türlü doymuyorum” diyenleri mutlu edecek tariflerle geldim.

Sizi kabakla barıştıralım
Izgara kabaklı salata

İlki kabaklı börek... Hazırlık aşamasının tek tabakta bittiği bu tarif için 4 kabağı rendeleyin, suyunu elinizle iyice sıkın. 1 yufkayı gelişigüzel, ince ince doğrayıp suları sıkılmış kabakların üzerine ekleyin. 200 gram az tuzlu beyazpeyniri rendeleyin. 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 yumurta, pul biber, yarımşar demet kıyılmış maydanoz ve dereotu. Tüm malzemeyi güzelce karıştırın. Yağlı kâğıt serili bir kaba dökün, 200 derece önceden ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin.

Haberin Devamı

Ben kabak ve beyazpeynir birlikteliğini çok seviyorum. Bazen tavaya halka halka doğradığım 4 kabağı ve iri iri doğradığım 1 soğanı koyup çok az zeytinyağında pişirmeye başlıyorum. Kabaklar suyunu salıp çekerken ince ince kestiğim 2 kapya biber, 100 gram, ufalanmış az tuzlu beyazpeynir, 1-2 diş ezilmiş sarımsak ve karabiber ekleyip 5-10 dakika daha pişiriyorum. Tabağa alıp üzerine kıyılmış maydanoz serpiştiriyorum. Bu yemek çok doyurucu ama bir yandan da öyle hafif ki günün her saati yiyebilirim.

Kabak salatasını da öyle. Evinizde biraz kornişon turşu, biraz da ceviz varsa mezevari bu salatayı yapıp misafirlerinize ikram edin ve yorumlarını zevkle dinleyin. Çünkü şimdiye dek beğenmeyeni görmedim. 4-5 kabağı alacalı soyup verevine dilimleyin. Bir tencereye yemeklik doğranmış 1 soğan ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı alın, soğanları sotelemeye başlayın. Soğanlar şeffaflaşınca üzerine kabakları ekleyin. 1 tutam doğranmış dereotunu da katıp kabaklar suyunu salıp çekene kadar pişirin. Harç soğuyunca içine ufalanmış 4-5 ceviz içi, küp küp doğranmış 4-5 kornişon turşu, az tuz ve bir kâse sarımsaklı yoğurt ekleyip karıştırın. İnanın, yazarken bile canım çekti.

Haberin Devamı

Sizi kabakla barıştıralım
Kabak spagetti

Canınızın istediği her tabağın parçası yapabilirsiniz aslında kabağı... Dilerseniz benim gibi bebek rokaların üzerine ızgarada pişmiş halka kabaklar ve yine peynirle doyurucu bir salata da hazırlayabilirsiniz. Bu salatayı dilediğiniz yeşillik ve başka sebzelerle de zenginleştirebilirsiniz. Son yıllarda çok moda olan kabak spagetti de bir diğer leziz seçenek elbette.

FOSFOR, KALSİYUM, POTASYUM...

İçerdiği su oranının oldukça yüksek ve kalorisinin de düşük olması kabağı benim için önemli kılan sebeplerden... Yüksek su ve lif oranı sebebiyle bağırsak ve mide sağlığını korurken kabızlığa da iyi geliyor. Kabağın içerisinde hem çözünebilen hem de çözünemeyen lif barındırması tokluk hissinin uzamasına yardımcı oluyor. Düşük karbonhidrat ve yüksek lif içeriği sayesinde kan şekeri ve insülin düzeyinin aşağıya düşmesini sağlayarak tip 2 diyabet riskine karşı koruma sağlıyor. Düşük sodyum ve yüksek potasyum içeriği sayesinde de kan basıncını dengeliyor ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı oluyor. Antioksidan kaynağı olmasının yanı sıra vitamin ve mineral açısından zengin bir sebze türü bu... Fosfor, kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir gibi içerikler bakımından da öyle. Magnezyum ve potasyum oranları sayesinde yüksek kolesterolü dengelemede yardımcı... Aynı zamanda kemik sağlığı için de dost bir besin. Kemik erimesinin meydana gelmesini engelliyor. Bunlara ek olarak cilt ve göz sağlığı için de birebir. Hasar gören hücrelerin yeniden yapılanmasını sağlıyor. Kabağın kabuk kısmı, antioksidan oranının en yüksek olduğu kısımdır üstelik. Görüyorsunuz, kabağı soframızın ayrılmaz bir parçası yapmak için nedenimiz bir hayli çok.

Haberin Devamı

“Çok sık acıkıyorum, bir türlü doymuyorum” diyenler kabağı sofrasına daha sık konuk etmeli.

Yazarın Tüm Yazıları