Masum bir yemek...

Fırında pişirilmiş hindinin derisiz kısmından bir parça, yanında 4-5 yemek kaşığı kadar pilav... Mezelerden haydari, köz patlıcan, acılı ezme ve yoğurtlu havuç, bolca da salata... Sonrasında da elmalı çikolata topları... İşte benim için mükemmel bir yılbaşı menüsü!

Haberin Devamı

Her yılbaşı öncesinde ‘Ne pişirsem’ diye düşünür, ertesi gün kilo alma pişmanlığı yaşatmayacak bir menü hazırlamaya çalışırım. Bu yılbaşında eşim ve çocuklarımla birlikte neler yiyeceğimi sizlerle de paylaşmak istiyorum sevgili dostlarım.

Geleneksel hindi-pilav ikilisi oldukça masum yiyecekler... Fırında pişirilmiş hindinin derisiz kısmından el büyüklüğünde bir porsiyon ve 4-5 yemek kaşığı pilavla birlikte salata harika bir ana yemek olur.

Masum bir yemek...

Hindi eti oldukça sağlıklı; protein değeri yüksek, kolesterol değeri düşük bir et. Vitamin ve minareller açısından zengin. Fırında hindi yaparken 500 gram dilimlenmiş hindi göğüs eti alıyorum. Bir kapta 1 su bardağı yoğurt,

Haberin Devamı

3-4 diş ezilmiş sarımsak, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, kırmızı biber, karabiber ve tuzu karıştırıp etleri bu sosun içinde bekletiyorum. Marine olan etleri, ince doğranmış soğanlarla birlikte fırın poşetine koyup 200 derece fırında yaklaşık 1 saat pişiriyorum.

Hindi etinden salata yaptığım da oluyor. 400 gram kadar hindi etini ızgarada pişirip doğruyorum. 1 su bardağı haşlanmış bulgur, 2 nar, 1 avuç ceviz, kıyılmış maydanoz, nane ve yeşil soğanla hindi etlerini harmanlıyorum. Üzerine de 2 yemek kaşığı zeytinyağı,

1 limonun suyu ve 1 tatlı kaşığı balzamik sirkeyle yaptığım sosu döküyorum; bu şekilde kalori kontrolü yapabiliyorum. Zaten yılbaşı gecesinde kilo aldıracak unsurlar genelde mezeler, tatlı, içki ve kuruyemiş olur. Meze olarak önerim, sebze ve yoğurt ağırlıklı olanlar... Mayonezli veya kızartılarak hazırlanan mezelerden uzak durmaya dikkat edin.

İçecek olaraksa taze sıkılmış meyve suyu, ayran, maden suyu ve şeker koymadan içtiğiniz bitki çayları sindiriminizi kolaylaştıracaktır. Alkol almak isterseniz, alkol oranı daha düşük olan bira veya şarabı tercih edebilirsiniz; daha az kalori almak için 2 kadehi geçmemenizi öneririm.

Masum bir yemek...

Haberin Devamı

Yılbaşı günü uyguladığım yeme planımı da paylaşayım... Sabah 1 su bardağı az yağlı süte 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve 3 kuru kayısı... Öğle yemeğini 1 kâse çorba ve salatayla tamamlıyorum. İkindide 1 kâse yoğurt, 2 mandalina ve 10 badem yiyorum. Akşam yemeğindeyse hindi-pilavın yanında tabağıma 1’er kaşık haydari, köz patlıcan, acılı ezme ve yoğurtlu havuç salatasından koymayı seviyorum. Ve tabii yanında bolca da salata oluyor. Sonrasında da 1 avuç çerez ve elmalı çikolata topları...

KİLO ALDIRMAYAN PİLAV

NE LAZIM?

* 1 bardak bulgur * 1 soğan

* 4-5 yeşil biber * 1 kapya biber

* 2 domates * 1 tatlı kaşığı biber salçası

* 1 tatlı kaşığı tereyağı

* Karabiber, pul biber, tuz

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

* Bir tencereye küçük küçük doğradığınız soğan ve biberleri alın,
az su katarak soteleyin.

* Soğanlar pişince küp küp doğranmış domatesi ve biber salçasını ekleyin.

* Domatesler biraz pişince 1 bardak bulguru, baharat çeşitlerini ve tuzu koyun; 2 bardak sıcak su ekleyip pişirin.

* Pilav pişince üzerine 1 tatlı kaşığı tereyağı ilave edin.

BİR ÖNERİ

Bu pilavı etli yapmak isterseniz önce 200 gram kadar kuşbaşı eti sıcak suyla yumuşayana kadar pişirin. Ardından soğan ve biberi katarak tarife aynen devam edin.

KİLO ALDIRMAYAN YILBAŞI ÇİKOLATASI

(2 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 kırmızı elma * 2 limonlu, lifli diyet bisküvi * 2 tatlı kaşığı kakao

* 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi tozu (opsiyonel)

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

* Elmayı rendeleyin, kısık ateşte pişirmeye başlayın.

* Elma sulanınca içine bisküvileri ufalayın, kakaoyu koyup karıştırın.

* Karışım ılınınca yuvarlak toplar yapın. Dilerseniz Hindistancevizi tozuna bulayabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları