Karnabahar mantısı, sebze çorbası, narlı salata...

Bugünlerde neler yiyorum, onları anlatacağım sizlere... Hepsi birbirinden leziz ve sağlıklı tariflerimin arasında brokoli çorbası, fırında pişmiş balkabağıyla yaptığım bir salata ve ıspanak yatağında sunduğum baharatlı tavuk da var.

Haberin Devamı

Havalar iyiden iyiye serinledi, soğuk algınlığına dikkat! Hastalanmaktan kaçınmak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak gerek; bunun için yediklerimize dikkat etmemiz şart. Karnabahar, ıspanak, karalahana, alabaş ve brokoli tezgâhlarda bol. Kivi, nar, ayva, balkabağı, mandalina gibi meyveler de... Bugünlerde sık yediğim sebzelerden biri karnabahar. Pişmişinin kokusu nedeniyle sevmeyenler var ama C vitamini yüksek, içerdiği fitokimyasallarla da kansere karşı koruma sağlıyor. Karnabaharla yaptığım mantı hem metabolizmayı çalıştırıyor hem hücreleri besliyor hem de çok lezzetli. Bunun için 1 karnabahar, 1 soğan, 250 gram kıyma, yarım kilo yoğurt, 4-5 diş sarımsak, yarım demet maydanoz, karabiber, kırmızı biber, sumak ve kuru nane gerekiyor. Karnabaharları çiçeklere ayırıp mümkünse buharda haşlayın. Ayrı bir tavada yemeklik doğranmış soğan ve kıymayı, kıyma suyunu salıp çekene kadar kavurun. Pişmesine yakın karabiber ve kırmızı biberle tatlandırın. Başka bir kapta yoğurdu ezilmiş sarımsakla karıştırın. Haşlanmış karnabaharların üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirip kıymalı karışımdan yerleştirin. İnce ince doğranmış maydanoz, kuru nane ve sumakla süsleyip servis edin. Bence bu mantıyı yedikten sonra geleneksel mantıyı aramayacaksınız.

Haberin Devamı

Ispanak yatağında baharatlı tavuk tarifimi seveceğinize de eminim. Pişmiş ıspanakta A vitamini ve folat yüksek. Aynı zamanda iyi bir C vitamini, riboflavin, B6 vitamini, kalsiyum, demir ve magnezyum kaynağı... Ispanağı C vitamini içeren bir meyve veya sebzeyle yediğinizde içerisindeki demirin emilimini arttırabilirsiniz. Bu yemeği yaparken 1 kilo bebek ıspanak, yarım kilo tavuk göğüs eti (kuşbaşı doğranmış), 2 soğan, 1 çay bardağı süt, 5-6 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1’er tatlı kaşığı karabiber, kırmızı biber ve köri kullanıyorum. İnce ince doğradığım soğanların yarısını 1 yemek kaşığı suyla birlikte tavada iyice yumuşatıyorum. Üzerine ellerimle parçaladığm bebek ıspanakları ve 1 çay bardağı sütü ilave ederek yüksek ateşte ıspanaklar suyunu çekene kadar pişiriyorum. En son 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve karabiber ekliyorum. Ayrı bir tencerede tavuk etini, kalan soğanlar ve doğranmış sarımsakla pişiriyorum. Pişen tavukların üzerine kırmızı biber ve köri serpip 1 yemek kaşığı zeytinyağını ekliyorum. Sevis tabağına önce ıspanağı, üzerine baharatlı tavuğu koyuyorum... Nefis oluyor!

Haberin Devamı

Karnabahar mantısı, sebze çorbası, narlı salata...Sevmeyenler var ama karnabaharın C vitamini değeri yüksek, içerdiği fitokimyasallarla kanserden koruyor.

Balkabağı ve narlı salatamı da bol bol yemenizi öneririm. İri bir dilim balkabağı (takriben yarım kilo), 1 çay bardağı dolusu ayıklanmış nar, 1 kâse kadar Akdeniz yeşillikleri, biraz keçi peyniri, 2 yemek kaşığı kabak çekirdeği içi, zeytinyağı, limon suyu ve tuzla yapıyorum bunu... İrice küpler halinde doğradığım balkabaklarını hafifçe yağlayıp fırına atıyorum. Yumuşadığından iyice emin olduğumda fırından alıp soğumaya bırakıyorum. Salata kâsesine yıkanmış yeşillikleri koyuyorum. Üzerine balkabaklarını ve peyniri yerleştiriyorum. Limon suyu, zeytinyağı ve tuzla sos hazırlayıp üzerlerine gezdiriyorum. Nar taneleri ve kabak çekirdeklerini de serpip yiyorum. Tezgâha çıktığında portakal dilimleri de koyabilirsiniz. Lif zengini balkabağının C ve E vitamini, potasyum ve magnezyum değeri yüksek; kalorisi düşük. Nar da iyi bir potasyum, C ve B6 vitamini kaynağı...

Haberin Devamı

Sizlere bir de mevsimin çok sevdiğim sebzelerinden brokoliyle yaptığım iki çorbanın tarifini vereceğim. Bu lezzetli çorbaları kâse kâse içelim, şifa bulalım.

Karnabahar mantısı, sebze çorbası, narlı salata...

BROKOLİ ÇORBASI

(1-2 kişilik)

NE LAZIM?

* 1/2 kg brokoli

* 1 yemek kaşığı tam buğday unu

* 1 yemek kaşığı zeytinyağı

* 3 bardak su

* 1 bardak sıcak süt

* 1-2 diş sarımsak

* Tuz * Karabiber

NASIL YAPARIM?

* Brokoliyi 3 bardak suda haşlayın.

* Haşlanan brokoliyi suyuyla birlikte blender’a alıp püre haline getirin.

* Zeytinyağı ve unu tavada kısa süre kavurun. Brokoli püresini ekleyip karıştırın.

* Püre ocakta kaynarken sıcak sütü ekleyin, hemen arkasından ezilmiş sarımsak, tuz ve karabiberle tatlandırın. Bir taşım kaynatın, çorbanız hazır.

Haberin Devamı

TERBİYELİ SEBZE ÇORBASI

(3-4 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 soğan * 1 kapya biber * 1 havuç

* 2 adet kereviz sapı * 1 dilim balkabağı

* 3-4 parça brokoli * 2 dal taze soğan

* 4 yemek kaşığı zeytinyağı

* 6 su bardağı su * 1 çay kaşığı tuz

* 1 çay kaşığı karabiber

Terbiyesi için;

* 1/2 su bardağı yoğurt

* 2 yemek kaşığı tam buğday unu

* 1 yumurtanın sarısı

* 3-4 damla limon

* 1 çay kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

* Zeytinyağını tencerede kızdırın. Yemeklik doğranmış soğanı ekleyip yumuşayana kadar kavurun. Küp küp doğranmış havuç, kapya biber, kereviz sapı, balkabağı, brokoli ve taze soğanı katıp kavurmaya devam edin. Su, 1’er çay kaşığı tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Kapağını kapatıp kaynamaya bırakın.

Haberin Devamı

* Terbiyesi için yoğurt, un, tuz, yumurta sarısı ve limon suyunu çırpın. Kaynamakta olan çorbanın suyundan 2-3 kepçe kadar terbiyeyle karıştırın. 

* Ilınan terbiyeyi yavaş yavaş tencereye aktarın. 10 dakika daha kısık ateşte pişirdikten sonra sıcak olarak servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları