Faydaları saymakla bitmez

Kalp-damar sağlığına iyi geliyor, kötü hücrelerle savaşıyor, antikanserojen etki gösteriyor. Metabolizmamızın düzenli çalışmasına da yardımcı olan fındığı, biraz meyve ve bitki çayıyla birlikte doyurucu bir ara öğüne çevirebiliriz. Lor peyniri, kuru üzüm ve fındıklı salatayı da akşam menülerinize eklemenizi öneririm.

Haberin Devamı

Fındığı günün hangi saatinde, ne şekilde yemeyi seviyorsunuz? Kimileri ufalayıp kahvaltıda granola kâsesine ekliyor, kimileri ara öğünlerde yemeyi seviyor, kimileriyse akşam yemeğinden sonra çayla birlikte tüketiyor. İçerisindeki zengin doymamış yağ, protein ve lifle son derece besleyici bir yemiş bu... Bağırsak ve kalp-damar sağlığına iyi geliyor. Ayrıca A, C ve E vitaminlerinden dolayı iyi bir antioksidan kaynağı... Bu sayede kötü hücrelerle savaşıyor, antikanserojen etki gösteriyor, cilt sağlığına iyi geliyor. Zengin E vitamini  içeriği nedeniyle kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını önleyerek anemi olasılığını da azaltıyor. İçindeki yüksek B6 vitaminiyse sinir kılıfı olan miyelinin oluşmasında görev alarak sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı oluyor. Ayrıca mutluluğumuzun artmasına ve metabolizmamızın düzenli çalışmasına yardımcı olacak serotonin, epinefrin ve melatonin hormonlarının salgılanmasını destekliyor.

Haberin Devamı

Faydaları saymakla bitmez

Anlayacağınız, psikolojik olarak kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayan ve beyin sağlığımızı destekleyebilen bu yemişin faydaları saymakla bitmiyor. Ancak faydası çok diye avuç avuç yememiz sakıncalı olabilir. Yüksek yağ oranı sebebiyle kalori değeri fazla olan fındığı, ara öğünlerimize ekleyebiliriz. Ayrıca fındığın çiğ halinin kavrulmuşa göre çok daha sağlıklı olduğu da aklınızda bulunsun.

Gelelim size en başta sorduğum soruya... Ülkemizde akşam yemeklerinden sonra ailecek oturup çay içmek ve yanında bir şeyler atıştırmak yaygın bir alışkanlık. Bu saatlerde genellikle meyve veya fındık gibi çerezler yiyoruz. Ancak ben 8-10 çiğ fındığı ikindi ara öğünlerinizde bitki çayı veya bir fincan sütlü kahve eşliğinde yemenizi öneriyorum. Yanında bir porsiyon meyveyle beraber elbette... 2 mandalina ve 10 çiğ fındık şahane bir seçim olur mesela... Dilerseniz 5 çiğ fındık, 4 yemek kaşığı kadar leblebi ve 1 su bardağı kefirle kendinize doyurucu bir başka ara öğün hazırlayabilirsiniz. 2 grisini, 5 çiğ fındık ve şekersiz bitki çayı da leziz bir seçenek...

Haberin Devamı

Sizlere fındıklı bir akşam yemeği menüsü önerim de var... Beyaz lahana, roka ve havucu ince ince doğrayın. Üzerine haşlanmış brokoli koyup karıştırın. Tuz ve zeytinyağıyla tatlandırın. Bu salatayı yoğurt ve 5 fındıkla birlikte yiyin. Veya 2 yemek kaşığı lor peyniri, 1 yemek kaşığı kuru üzüm ve ufalanmış 5 fındıkla nefis bir salata yapın.

Faydaları saymakla bitmez
Fındığı sabahları granola kâselerine ekleyebilirsiniz ama miktarını abartmayın.

Fındıklı ve çok sevdiğim iki tarifim daha var. Biri yulaf lapası... Bunun için 1 tatlı kaşığı keten tohumu,2 yemek kaşığı yulaf ezmezi, 1 muz, 5 çiğ fındık ve 1 su bardağı süt gerekiyor. Keten tohumunu öğütüp yulaf ve sütle birlikte küçük bir tencerede pişirin. Lapa haline gelince ocaktan alıp üzerine doğranmış muzu ve ufalanmış fındıkları serpiştirin. Tatlı krizlerinde imdadınıza yetişecek diğer tarifimin adınıysa ‘tatlı krizlerini önleyen meyve şöleni’ koydum. Bir karıştırma kabına yarım kilo light yoğurt alın. 3 adet gün kurusu kayısı ve 2 kuru inciri doğrayıp yoğurdun üzerine ilave edin. Üzerine 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1’er yemek kaşığı kuru üzüm, yabanmersini ve ufalanmış fındığı ekleyip tüm malzemeyi güzelce karıştırın. Bir kek kalıbına döküp buzdolabınızda 2-3 saat dinlendirin. Sonra dilimleyerek servis yapın. Yerken üzerine tarçın serpmenizi de öneririm, şahane oluyor.

Haberin Devamı

Fındıktan konuşmuşken fındık yağıyla pişirdiğimiz, metabolizma çalıştıran mantar yemeğimi anlatmadan geçmeyeyim. Gereken malzemeler 10-20 adet kültür mantarı, 2 sivribiber, 2 kapya biber, 2 sarı dolmalık biber, 2 yumurta, 1 yemek kaşığı fındık yağı ve biraz dilpeyniri... Tüm biber çeşitlerini ince ince doğrayın, fındık yağıyla birlikte tavada çevirin. Üzerine temizlediğiniz ve doğradığınız mantarları ilave edin. Yumurtaları ve doğranmış dilpeynirini bir kâsede çırpın. Mantarlar suyunu salıp çekince yumurtalı karışımı üzerlerine döküp pişirin. Baharat olarak kekik ve kimyonu bu tarife çok yakıştırıyorum. Şimdiden afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları