Enerjimiz yerine gelsin!

Eğer kansızlık problemimiz varsa önce mutlaka bir hekime danışmalıyız. Buna ek olarak mutfağımızda eti, kuru baklagili, yumurtayı, ıspanağı ve limonu daha sık kullanmayı tercih etmeliyiz. Böylece beslenme açısından gerekli desteği vücudumuza vermiş oluruz.

Haberin Devamı

Vücudumuzda kansızlık belirtileri hissediyorsak yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmemiz  gerekir. İnsan vücudunda üretilen kan, bir yaşam sıvısıdır. Sağlıklı bir şekilde üretilebilmesi için yapısındaki vitamin ve minerallerin vücuda yeterli miktarda alınması oldukça önemlidir. Sağlıklı beslenmemek veya vücuttaki çeşitli hastalıklar nedeniyle kanın yapısına katılan ve kansızlığı önleyen demir, B12 vitamini ve folik asit gibi mikrobesin öğelerinin yetersizliği söz konusu olabilir. Bu durumda da ortaya kansızlık sorunu çıkabilir.

Kansızlık ya da anemi durumu vücuttaki organ ve dokulara yeterli derecede oksijen taşımak için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman ortaya çıkar. Dolaşımdaki kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma olduğu zaman kansızlık meydana gelir. Bazı hastalıklar ve durumlar kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalmaya neden olabilir. Özellikle doğurganlık çağındaki kadınların da yaşadığı en yaygın problemlerden biridir. Her ay olan âdet döngüsü de
buna zemin hazırlayan en önemli etmenler arasındadır.

Haberin Devamı

Enerjimiz yerine gelsin

 

YEŞİL YAPRAKLILAR İYİ GELİYOR

Eğer kansızlık problemimiz varsa hiç kuşkusuz yapabileceğimiz ilk şey bir hekim kontrolünden geçmek olacaktır. Buna ek olarak mutfağımızda eti, kuru baklagilleri, yumurtayı, ıspanağı ve limonu daha sık kullandığımızda beslenme açısından da gerekli desteği vücudumuza vermiş oluruz.

Kuzu ciğeri: Kansızlık durumuna en faydalı besinlerden. 100 gram kadar kuzu ciğeri günlük demir ihtiyacının yarısını karşılar. Ayrıca günlük B12 vitamini ihtiyacının 10 katı kadar B12 vitamini içerir. Ancak kolesterol hastalarının doktor kontrolünde, dikkatli tüketmesi gerekir.

Balık: Somon, kansızlık durumunda önerilen besinlerden. Ton balığı ve kabuklu deniz ürünleri de B12 vitamini açısından son derece zengin. Özellikle B12 eksikliğinden çıkan anemide faydalıdır.

Haberin Devamı

Ispanak, kuşkonmaz: Yüksek miktarda folik asit ve demir içeriğiyle yeşil yapraklı sebzeler kansızlığa iyi gelir. Özellikle ıspanak tam bir demir kaynağı. Aynı zamanda C, K, B6 ve A vitaminleri bakımından da zengin. 100 gram kadar pişmemiş ıspanak demir ihtiyacımızın yüzde 15’ini karşılar. Fakat bitkisel demirin vücutta emilimi hayvansal kaynaklı demire kıyasla daha azdır. Pişirmeyle birlikte vitamin kayıpları da görülür. Kuşkonmazsa çok iyi bir folik asit (B9 vitamini) kaynağıdır ve eksikliğinde megaloblastik anemi oluşur.

Enerjimiz yerine gelsin

Keçiboynuzu pekmezi: İçeriğindeki demir, vitamin ve minerallerin etkisiyle en hızlı kan yapıcılar arasında. Vücuttaki kan oranını arttırırken sağlığa çeşitli faydalar sağlar.

Haberin Devamı

Yeşil mercimek: İçeriğindeki demir, çinko ve magnezyum gibi bileşenlerle kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına büyük ölçüde katkı sağlar. Bununla beraber yorgunluk semptomlarını azaltan yeşil mercimeğin çorbasını içebilir, haşlayarak salatalarınıza ekleyebilirsiniz.

Badem: İçeriğindeki zengin E vitamini ve demir emilimini arttırma özelliğiyle kan yapar. Yağ oranı yüksek olduğu için porsiyon kontrolü gerekir. Günde ortalama 4-5 adet yenebilir.

Kırmızı pancar: İçeriğindeki bol C vitaminiyle demirin vücuttaki emilimini arttıran bu besin aynı zamanda kan basıncını dengeler. Kansere karşı koruyucu bir etki göstermesi, tansiyonu dengelemesi kırmızı pancarın faydaları arasında sayılabilir. Turşu olarak yiyebileceğiniz gibi salatalara katabilir veya suyunu içebilirsiniz.

Haberin Devamı

Kuru üzüm: Demirden zengin besinlerin en başında kuru üzüm gelir. Koyu renkli üzümlerin kurutulmuş hallerini günde bir avuç çekirdekleriyle birlikte yiyerek vücudunuzdaki demir miktarını arttırabilirsiniz. Kan üretiminize destek sağlayacaktır.

Limon: C vitamini bol besinlerden limon, demir emilimini arttırır. Öğünlerinize eklemenizi, salatalara katmanızı tavsiye ederim.

MERCİMEKLİ ISPANAK (4 KİŞİLİK)

Enerjimiz yerine gelsin

NE LAZIM?

1 kilo ıspanak

1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

250 gram yağsız kıyma

1 büyük baş soğan

2-3 diş sarımsak

1/2’şer çay kaşığı karabiber, kırmızı biber, tuz

NASIL YAPARIM?

Kıyma ve soğanı birlikte tavada  kavurun. Kıyma suyunu çekince ıspanak ve haşlanmış mercimeği ekleyin. Karabiber, kırmızı biber ve tuz ilave ederek yaklaşık 15 dakika pişirin.

Haberin Devamı

CİĞER SOTE (2 KİŞİLİK)

Enerjimiz yerine gelsin

NE LAZIM?

◊ 1/2 kilo karaciğer

◊ 3 kuru soğan

◊ 5-6 tane yeşil biber

◊ 1/2 bağ maydanoz

◊ 1/2’şer çay kaşığı karabiber, kimyon ve kırmızı biber

NASIL YAPARIM?

◊ Ciğeri kuşbaşı doğrayın. Soğan ve biberle birlikte soteleyin. Baharat çeşitlerini katın. Maydanozla süsleyebilirsiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları