Yeni bakanlarla ne konuştuk?

YENİ dönemle birlikte Ankara’da baş döndürücü bir trafik yaşanıyor.

Haberin Devamı

Cumartesi günü Meclis’te milletvekillerinin yemini vardı. Haftaya ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin töreniyle başladık.

Dün yine Meclis’teydik. Bu kez yeni Bakanlar Kurulu üyeleri yemin ederek göreve başladılar. Yeni bakanları hem tebrik ettik hem de ilk değerlendirmelerini almaya çalıştık.

Meclis’e ilk olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk geldi. Önce muhalefet kulisine yönlendirildi, daha sonra iktidar kulisine geçti. Milletvekilleri yeni bakanı tebrik ederken kabinenin diğer üyeleri de birer birer Meclis’e gelmeye başladılar.

Yozgat’tan gelen kabalalık bir ekip ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ı karşılamak üzere bekliyordu. Fuat Oktay Meclis’e Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile birlikte geldi. Üstlendiği sorumluluğun farkındaydı. Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli ile sohbet ederken aynı kulislerde takip ettiğimiz babası Ekrem Pakdemirli’yi rahmetle yâd ettik.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin en önemli sağlık kuruluşlarından birinin sahibi. Yemin töreni için Meclis’e gelen babası “bakkal Hasan Amca”yı tanıdım. Gemi kaptanının oğlu Cumhurbaşkanı, bakkal Hasan Amca’nın oğlu Sağlık Bakanı. Türkiye’yi yönetenler seçkinlerin çocukları değil, bu ülkenin has evlatları.

Milletvekilliğinden istifa ederek bakan olan 4 isim ise iki kez yemin etme durumunda kaldı. Berat Albayrak, Süleyman Soylu, Mevlüt Çavuşoğlu ve Abdulhamit Gül, cumartesi günü milletvekili yemini etmişlerdi, dün de bakanlık yemini etmek zorunda kaldılar. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla Meclis’e geldiğinde selamlaşıp, “çifte yemin” muhabbeti yaptık.

SİLAH ARKADAŞLARI YALNIZ BIRAKMADI

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanı üniformasını çıkarıp Milli Savunma Bakanlığı görevini üstlenen Hulusi Akar ise Meclis’te neredeyse hiç yabancılık çekmeyen bakanlar arasındaydı. Meclis’e gelişi sırasında sohbet etme imkânı bulduk. Zaten Genelkurmay Başkanlığı sürecinde de zaman zaman görüştüğümüz bir komutandı. Yeni dönemin hayırlı olmasını diledi. Hulusi Akar’ı yemin töreninde silah arkadaşları yalnız bırakmadı.

Çiçeği burnundaki Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler ve kuvvet komutanlarının tamamı localarda yerlerini almışlardı. Hulusi Akar yemin ederken en çok alkışlanan bakanlardandı.

Yeni bakanlar Meclis’e gelince hemen Genel Kurul salonuna girip yemin edemediler. Muhalefet kulisinde bir süre beklediler. Geçici Meclis başkanının daveti üzerine salona girdiler. Yeni oturma düzenine göre Bakanlar Kurulu üyeleri komisyonlara ayrılan bölümlere oturdular.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemini sırasında ayağa kalkmayan CHP milletvekilleri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yemini sırasında da Genel Kurul salonunu terk ettiler. CHP’liler, tepki gösterince AK Partililer de en çok Soylu’yu alkışladılar.

YENİ BAKANLARIN PROFİLİ

Haberin Devamı

Siyaset o kadar hızlı akıyor ki, bir gün önce kimlerin bakan olacağı konuşuluyordu. Kabine belli oldu Ankara’nın gündeminde bu kez kurullara kimlerin atanacağı konuşuluyordu. Hatta kurullara atanacak olan milletvekillerinin istifa edip etmeyeceği dahi araştırılmaya başlanmış durumda. Bu arada kurullarda görev alanların milletvekilliğinden istifa etme zorunluluğu yok.

Kısa süreli de olsa bazı bakanlarla sohbet etme imkânım oldu. Özel sektörde ve bürokraside başarılarıyla kendilerini kanıtlamış isimler. Kendilerine sunulan imkânın farkındalar. Siyasetten gelmedikleri için üzerlerinde bir seçmen baskısı hissetmiyorlar. Yeni bir hükümetle yeni bir bakan profili ile karşı karşıyayız. Genç, birikimli, çözüm odaklı, işe ve üretime odaklanmış durumdalar. Özel sektör deneyimleri ile gençlik enerjilerini birleştirip başarılı olmaktan başka çareleri bulunmadığını düşünüyorlar. Siyasetten gelmedikleri için üzerlerinde seçmen baskısı yok. Mazeretleri olmadığının farkındalar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan bu yana hedeflediği başkanlık sistemini gerçekleştirdi. Şimdi artık yeni başarı hikâyeleri yazmanın zamanı.

Yazarın Tüm Yazıları