Fotoğraflar: Alamy ve Ingimage
Bu hatalar mutfakta çok sık yapılıyor, siz yapmayın!
Mutfakta yemek pişirirken yaptığımız şeylerin çoğu doğru bildiğimiz yanlışlardır. Sizi bu yanlış yollardan döndürmek için en sık yapılan hataları derledik.
Ara sıra da olsa yemek yapan herkesin, bazı konularda kesin fikirleri vardır. "En iyisi bunu böyle yapmaktır" der ve farklı şeyleri denemekten kaçınırız. Halbuki bu inandıklarımızın büyük bir çoğunluğu doğru bildiğimiz yanlışlardır. Sizi bu yanlış yollardan döndürmek için en sık yapılan hataları derledik. Mutlaka bir göz atmalısınız...
Yemeğin tuzunu ve karabiberini her şey bittikten, yemek piştikten sonra eklemeyin. Pişirme süreci boyunca yemeğinizi tadarak gerekli eklemeleri yavaş yavaş yapın.
Baharattan korkmayın. Yemekleri beğenilen insanlar genellikle bol bol baharat ve ot kullanırlar. Kimyon, kişniş gibi baharatları tohum halinde kullanacaksanız, aromalarının daha kuvvetli olması için önce tavada biraz kavurun. Yaptığınız yemeğe baharatını başta değil, pişmeye yakın eklerseniz yemeğiniz daha lezzetli olacaktır.
Pirinci pişirmeye başlamadan önce mutlaka yıkayın. Başta pilav olmak üzere, ne pişiriyorsanız pişirin, pirincin dışındaki nişastayı yıkadığınızda, tadının daha iyi olduğunu göreceksiniz. Ayrıca pilavı pişirirken tencerenizin kapağını açmayın. Demlendikten sonra karıştırmanız daha doğru olacaktır.
Tatlı patateslerinizi normal fırında pişirmek varken mikrodalgaya atmayın. Çünkü kabuklarını soymadan fırına attığınızda, patatesin içindeki doğal şekerlerin karamelize olmasını sağlarsınız. Ne tuza, ne karabibere, ne yağa ne de kremaya ihtiyacınız olur. Dışı çıtır, içi yumuşak ve tatlı patatesler elde edersiniz.
Bir tarif üzerinden gidiyorsanız onu uygulayın. Çok kritik malzemeleri kafanıza göre değiştirip sonra da "Bu tarif kötüymüş" demeyin. Eğer bir tarifteki malzemeleri iki katına çıkaracaksanız, bunu bütün malzemelere yapmayı unutmayın. Aksi takdirde tadı asla aynı olmayacaktır. Çünkü özellikle hamur işi yapmak bir bilimdir.
Börülce, brokoli gibi yeşil sebzeleri, iyice yumuşayana kadar haşlamayın. Onun yerine buharda hafifçe pişirin. Böylece hem gevrekliklerini hem de renklerini kaybetmezler. Brüksel lahanasını haşlamayın, soteleyin. Haşlanmış Brüksel lahanasının kokusu çıkar ve dokusu yapış yapış olur. Onun yerine lahanalarınızı ortadan ikiye bölüp zeytinyağı ve sarımsakla soteleyin.
Kıymayı çok fazla yoğurmayın. Fazla yoğurulmuş kıyma, etin sertleşmesine ve dokusunu kaybetmesine neden olabilir. Köfteleri pişirirken daha kısa sürede daha fazla iş üretmek için tavanızı tıkış tıkış doldurmayın. Tavada boşluklar bıraktığınızda etin nemini salmasına ve her yerinin eşit pişmesine imkan tanımış olursunuz.
Pasta yaparken kremayı sürmeden önce kekin soğumasını bekleyin. Aksi takdirde sosyal medyada çok paylaşılan o felaketlerden biriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Patlıcan, kereviz gibi sebzeler kesildiği zaman kısa sürede kararırlar. Bu sebepten bu gibi sebzeleri doğradığınızda bekletmeden yemeğinize ilave edin.
Malzemeleri karamelize olana kadar soteleyecekseniz, tavanızın yeterince geniş olmasına dikkat edin. Eğer her şeyin üst üste yığıldığı bir tava ya da tencere kullanıyorsanız, hayalinizdeki karamelizasyona asla ulaşamazsınız.
Süt kaynatacaksanız, sütü tencereye doldurmadan önce tencerenin içini soğuk su ile ıslatın. Bu sayede sütünüz tencerenin dibine yapışmayacaktır.
Makarna haşlama suyuna yapışmasın diye yağ koymayın, tuz yeterlidir. Makarna suyuna yağ eklediğiniz takdirde, makarnaların dış yüzeyinde sosu tutacak nişasta tabakası oluşmaz. Makarnalar yapışmasın istiyorsanız karıştırmanız yeterlidir.
Bir yemek için hem soğan hem de sarımsak kavurmanız gerekiyorsa, soğanlar yumuşayana kadar sarımsakları tencereye atmayın. Çünkü soğanların kavrulması biraz daha fazla zaman alır. Eğer hepsini aynı zamanda atarsanız soğanlar olana kadar sarımsaklar yanar ve içeriğinde vitamin kaybı yaşanır.
Krep yaparken hamurun tamamen pürüzsüz olmasını, içinde hiç un topağı kalmasını istemiyor bunun için de var gücünüzle karıştırıyorsanız hata yapıyorsunuz. Çünkü aşırı karıştırma kreplerin hava kabarcıklı yapısını öldürüyor ve lastik gibi olmasına neden oluyor. Bunun yerine birkaç topak kalmasına izin vermelisiniz.
Suyunuzu fazla kaynatmayın. Bazı tariflerde sıcak su, bazılarında ise kaynayan su ifadesi kullanılır. Sıcak su gereken tariflerde suyunuzu fokur fokur kaynar haldeyken kullanmak hatadır.
Çikolatayı eritirken çok fazla ısıttığınızda pürüzsüz bir kıvam elde etmeniz neredeyse imkansızdır. O yüzden ocağı ne kadar açtığınıza dikkat edin. Bu işlemi mikrodalga fırında yapıyorsanız, 20-30 saniyede bir fırından çıkarıp karıştırmayı ihmal etmeyin.
Fırında kek, kurabiye gibi hamur işleri pişirmeden önce fırını mutlaka ısıtın. Harcı hazırlamaya başladığınız sırada fırınınızı çalıştırırsanız lezzetli ve istediğiniz gibi kabaran kek ve kıtır kıtır kurabiyeler yapabilirsiniz.
Kek, pasta, kurabiye, poğaça gibi hamur işlerini yaparken karşılaşılan en büyük hatalardan biri de acele ederek malzemeleri buzdolabından çıkar çıkmaz kullanmaktır. İyi kabarmış bir kek, malzemeleri birbiriyle iyice özleşleşmiş bir kurabiye yapmak istiyorsanız tüm malzemeleri oda sıcaklığında 30 dakika beklettikten sonra hazırlamaya başlamalısınız.