Sadece ara öğünde değil ana yemekte de kuruyemişlerden vazgeçemeyeceksiniz

Kuruyemiş ve kuru meyveleri gün içinde atıştırmak birçoğumuzun keyifli bir alışkanlığıdır. Gün içindeki ara öğünler veya küçük açlıkları bastırmak için de başvurulan bu yiyecekler eklendiği yemeklere de bambaşka bir tat katıyor.

Hürriyet Haber
29.01.2018 - 10:36 | Son Güncelleme :

Sadece tatlılar ile sınırlamadan sevdiğiniz her kuruyemiş ve kuru meyveyi başta çorba olmak üzere dilediğiniz tuzlu tariflere ekleyebilirsiniz. İşte birkaç örnek…

Sadece ara öğünde değil ana yemekte de kuruyemişlerden vazgeçemeyeceksiniz

BUĞDAYLI VE BADEMLİ YOĞURT ÇORBASI

Malzemeler
1 su bardağı aşurelik buğday, 6 su bardağı su, 50 gram tuzsuz badem, 200 gram süzme yoğurt, 1 yumurta sarısı, tuz, 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, 6-7 parça kurutulmuş acı biber, 1 tatlı kaşığı kuru nane.

Hazırlanışı
Buğdayı yıkayıp süzün. 6 bardak suyla birlikte tencereye alın. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin (arada karıştırın). Tuzsuz bademleri sıcak suda 10 dakika bekletip kabuklarını soyun. Küçük parçalar olacak şekilde kırın. Süzme yoğurdu yumurta sarısı ile çırpın. Buğdayın pişme suyundan birkaç kaşık ekleyip karışımın ılınmasını sağlayın. Bu karışımı ve kırılmış bademi buğdayın üzerine ilave edip 20 dakika pişirin. Tuzla tatlandırın. Zeytinyağını tavada ısıtıp acı biberleri ekleyin ve hafifçe kızartın. Naneyi ekleyip tavayı ocaktan alın.
Biberli ve naneli yağı çorbanın üzerine gezdirin. Servis yapın.

Çorbaya eklediğiniz yoğurtlu karışımın mutlaka ılık olması gerekiyor. Aksi takdirde yoğurt kesilir. Hem görünümü hem de lezzeti iyi olmayan bir çorba haline gelir.
Küçük parçalar şeklinde kırdığınız bademleri dilerseniz incecik çekerek kullanabilirsiniz.
Çorbaya kuru nane yerine taze nane yaprakları veya pul biber ekleyebilirsiniz.

Sadece ara öğünde değil ana yemekte de kuruyemişlerden vazgeçemeyeceksiniz

AYVALI YER ELMASI

Malzemeler
1 büyük boy soğan, yarım çay bardağı sızma zeytinyağı, 500 gram yer elması, 1 orta boy ayva, 3-4 adet kuru kayısı 2 küçük boy patates, 8 parça kuru domates, 8 parça kuru acı sivri biber, yarım limonun suyu, 1 portakalın suyu, tuz, 1 tutam toz şeker, 2 tutam taze çekilmiş karabiber, 1,5 su bardağı su.

Hazırlanışı
Soğanın kabuğunu soyup kıyın. Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanı kısık ateşte şeffaflaşana kadar kavurun. Bu arada yer elmalarının kabuğunu soyup dilimleyin. Kuru kayısıları ince ince doğrayın. Ayvanın ve patateslerin kabuğunu soyup küçük parçalar şeklinde doğrayın. Kuru biber ve kuru domatesleri yıkayıp diğer malzemelerle birlikte tencereye ekleyin. 2 dakika kavurup limon ve portakal suyunu ilave edin. Tuz, şeker ve karabiber ile tatlandırıp suyu ekleyin. Kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Ilık servis yapın.

Enginarı andıran hafif tatlı tadı, morumsu kabuğunun altından çıkan beyaz dokusu ile değeri mutfağımızda pek bilinmeyen bir sebze, yer elması. Hayal gücünüze bağlı olarak neredeyse her çeşit yemeğini yapmanız mümkün. Baskın olmayan lezzeti sayesinde kış sebzelerinin hemen hepsi ile aynı tencere içinde pişebilir. Örneğin, havuç ile çorbası, kereviz ile püresi hatta incecik kesilip fırında kızartılmış cipsiyle yer elması kış sofralarını bol bol süslemeli. Hafifçe haşlanıp istenilen bir sos ile salatası yapılabilir. Kuzu eti ile sıcak, suyu bol bir tencere yemeği soğuk günlere sıcaklık katmanın en iyi yollarından biri olabilir. Kısacası aklınıza geldiği gibi pişirin. Tadının görkemli yalınlığına bayılacaksınız.

Sadece ara öğünde değil ana yemekte de kuruyemişlerden vazgeçemeyeceksiniz

KIŞ SALATASI

Malzemeler
2 orta boy pancar, 2 orta boy kereviz, 2 orta boy kırmızıturp, 2 orta boy havuç, 6 hurma, 6-8 gün kurusu kayısı, 2 yemek kaşığı ay çekirdeği içi, 2 yemek kaşığı kabak çekirdeği içi, 50 gram tuzsuz badem, 1 tatlı kaşığı çörek otu, nane yaprakları. Sosu için 1,5 limonun suyu, 1 çay kaşığı bal, yarım çay kaşığı acı pul biber, 1 tutam yenibahar, tuz, yarım su bardağı sızma zeytinyağı.

Hazırlanışı
Salatanın sosu için, limon suyu, bal, acı pul biber, yenibahar ve tuzu bir kâsenin içine alın. Zeytinyağını incecik akıtarak karışımı tel çırpıcı ile hızlıca çırpın. Sos koyulaşacaktır. Pancar, kereviz, turp ve havucun kabuklarını incecik soyun. Rendenin iri tarafıyla rendeleyip büyük bir kâsenin içine alın. Hurmaların çekirdeğini çıkarıp yuvarlak dilimleyin. Kayısıları da doğrayın. Kuru meyveler, çekirdek içleri ve bademleri kâseye ekleyin. Salatanın sosunu ilave edip iyice harmanlayın. Çörek otunu üzerine serpip taze nane yapraklarıyla süsleyin. Bekletmeden servis yapın.

Sebzeleri buharda hafifçe haşlayıp tarifi aynı şekilde hazırlayabilirsiniz.
Kuru erik, elma, portakal ve armut da bu tarife çok yakışan meyvelerdir. Hatta greyfurtun hafif acımsı tadı havuç ve kuru meyvelerin tatlılığını dengeleyecektir. Taze meyveleri servisin hemen öncesinde eklemenizi tavsiye ediyoruz.

Sadece ara öğünde değil ana yemekte de kuruyemişlerden vazgeçemeyeceksiniz

ANTEP FISTIKLI VE BADEMLİ KEK

Malzemeler
100 gram tuzsuz badem, 400 gram un, 1 paket kabartma tozu, yarım çay kaşığı karbonat, 4 yemek kaşığı kakao, 4 yumurta, 300 gram toz şeker, 140 gram tereyağı, 180 mililitre süt, 100 gram boz Antep fıstığı.

Hazırlanışı
Bademleri sıcak suda 10 dakika bekletip kabuklarını soyun. Fırın tepsisine yayıp 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Soğuduktan sonra mutfak robotunda incecik olana kadar çekin. Unu büyük bir kaba eleyin. Badem, kabartma tozu, karbonat ve kakaoyu ekleyip harmanlayın. Yumurtaları ve şekeri başka bir kapta 10 dakika süreyle çırpın. Oda ısısında yumuşatılmış tereyağı ve sütü ekleyin. Unlu karışımı yavaşça ilave edip spatulayla karıştırmaya başlayın. Antep fıstıklarını ekleyip karıştırmaya devam edin. Kek harcını içi yağlanmış 27X27 cm ölçülerinde bir kalıba doldurun. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Pişip pişmediğini anlamak için keke kürdan batırın. Temiz çıkıyorsa pişmiş demektir. Dilimleyip ılık servis yapın.

Boz Antep fıstığı, yaz mevsiminin ortalarında hasat edilen fıstıklardan elde edilir. Kendine has bir aroması olan boz fıstık muhteşem koyu yeşil renge sahiptir.
İnce çekilmiş badem miktarını artırmayı isterseniz aynı oranda da unu azaltmanız gerekir.
Bu kekte daha nemli bir kıvam isterseniz harca eritilmiş sütlü çikolata ilave edebilirsiniz.

BİR DE NEFİS CEVİZLİ KEREVİZ SALATASI TARİFİMİZ VAR



EN ÇOK OKUNANLAR

    Koç Burcu
    21 Mart - 20 Nisan

    Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

    Boğa Burcu
    21 Nisan - 20 Mayıs

    Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

    İkizler Burcu
    21 Mayıs - 20 Haziran

    Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

    Yengeç Burcu
    21 Haziran - 22 Temmuz

    Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

    Aslan Burcu
    23 Temmuz - 23 Ağustos

    Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

    Başak Burcu
    24 Ağustos - 23 Eylül

    Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

    Terazi Burcu
    24 Eylül - 23 Ekim

    Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

    Akrep Burcu
    24 Ekim - 22 Kasım

    Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

    Yay Burcu
    23 Kasım - 21 Aralık

    Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

    Oğlak Burcu
    22 Aralık - 20 Ocak

    Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

    Kova Burcu
    21 Ocak - 18 Şubat

    Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

    Balık Burcu
    19 Şubat - 20 Mart

    Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün