MENÜ
Arşiv
Kategorilere Göre
Yazarlara Göre

Sahrap SOYSAL Fransa Yazıları - Fransa Haberleri

Fransa ile ilgili tüm haberleri ve son dakika Fransa haber ve gelişmelerini bu sayfamızdan takip edebilirsiniz. Toplam 70 Fransa haberi bulunmuştur.
Sahrap SOYSAL

Fransa Haberleri

Güzel izmir’e doyulmaz

Güzel izmir’e doyulmaz

TÜRSAB işbirliğiyle düzenlenen “Hürriyet ile Keşfet” gezilerinin bu seferki durağı İzmir’di. Urla Enginar Festivali, Olivetech Zeytinyağı Fuarı derken İzmir’e büyük bir çıkarma yaptık.

6.5.2017Sahrap SOYSAL
Yemek kültür yarışmaları

Yemek kültür yarışmaları

Anadolu’nun çok farklı şehirlerinde, kadınlarla yaptığım etkinliklerde en sevdiğim bölüm “Bunları biliyor musunuz?” soru başlığıyla yaptığımız yemek kültür yarışmalarıdır.

21.1.2017Sahrap SOYSAL
Hatay’da Akdeniz ülkelerinin lezzet zirvesi

Hatay’da Akdeniz ülkelerinin lezzet zirvesi

3-8 Eylül arasında düzenlenen Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri’nde görev almak üzere Hatay’a gittim. 17 ülkenin yemek kültürü bu tarihler arasında, Anadolu’nun yemek kültürü en zengin şehirlerinden biri olan Hatay’da buluştu.

27.9.2014Sahrap SOYSAL
Mutfak kadınlara özgürlüklerini kazandırır

Mutfak kadınlara özgürlüklerini kazandırır

Bugün size çok etkilendiğim bir yaşam hikayesinden ve onun beyazperdeye aktarılmış filminden bahsetmek istiyorum. Herkese ilham verecek bu hikaye, Fransız kadın şef Daniele Mazet-Delpeuch’a ait.

10.5.2014Sahrap SOYSAL
Gelin İtalyan olunca

Gelin İtalyan olunca

Türk mutfağı yeni yeni kullanmaya başladı sosları.

19.8.2013Sahrap SOYSAL
Bilmece gibi tarifler

Bilmece gibi tarifler

İnsan yaptığı işin tarihini merak ediyor doğrusu. Ben de bir süredir yemekçilik yapan biri olarak biraz araştırdım, yemek tarifi yazmaya ne zaman başlamışız diye.

29.5.2013Sahrap SOYSAL
Bocuse d’Or aşçılık yarışması

Bocuse d’Or aşçılık yarışması

Yemekle ilgili yarışmaları ne kadar faydalı bulduğumu birkaç kez yazmıştım. Bunların en önemlilerinden biri olan uluslararası Bocuse d’Or aşçılık yarışmasının Türkiye finali geçtiğimiz günlerde sonuçlandı.

24.3.2013Sahrap SOYSAL
Hindibanın beyaz olanı

Hindibanın beyaz olanı

Hiç beyaz hindibanın tadına baktınız mı? Ben birkaç kez, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde et yanına garnitür ve salata olarak tatma şansına sahip oldum ve pek beğendim.

26.2.2013Sahrap SOYSAL
Yerel ürünler fast food’da

Yerel ürünler fast food’da

Hemen her ülkede fast food restoranları var. Bu restoranlar, mönülerinde yaptıkları yeniliklerle müşteri sayılarını artırmaya, en azından belli bir seviyede tutmaya çalışıyorlar.

31.1.2013Sahrap SOYSAL
Lezzetli bir yemeğin adı

Lezzetli bir yemeğin adı

Gençliğimde, “Kazulet gibi kadın” deyimi iri kıyım kadınlar için kullanılırdı ve ben bu deyimi ne zaman duysam çok utanırdım. Kadınlara bu tarz yakıştırmaları ayıp sayardım.

26.11.2012Sahrap SOYSAL
Kazulet gibi kadın

Kazulet gibi kadın

İşte bu deyimin nereden geldiğini daha yeni keşfettim. Belki şimdi “çok geç kalmışsınız Sahrap Hanım, biz zaten biliyorduk” diyenleriniz olacaktır ama ben zaten “her şeyi bilirim” diyenlerden değilimdir nasıl olsa.

20.11.2012Sahrap SOYSAL
I. Fransuva’nın şifası

I. Fransuva’nın şifası

Eskiden, tıbbın bu kadar ilerlemediği dönemde yoğurt eczane yerine geçen dükkanlarda satılırmış.

4.11.2012Sahrap SOYSAL
Fransa’da yapılan GDO deneyi

Fransa’da yapılan GDO deneyi

GDO’nun (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) ve GDO’lu yemlerle beslenen hayvanların insan sağlığını olumsuz etkileyip etkilemediği uzun süredir tartışma konusu.

2.10.2012Sahrap SOYSAL
Malatya Gereli kebabı

Malatya Gereli kebabı

Yıkayıp kuruladığınız patlıcanları çatalla birkaç yerinden delin. Ocak üzerinde, fırında ya da mangal ateşinde yumuşayıncaya kadar közleyin. Kabuklarını akan suyun altında soyun. Kesme tahtası üzerinde incecik dilimleyin.

15.8.2012Sahrap SOYSAL
Mutfakların imparatoru

Mutfakların imparatoru

Çorba da dahil sofraya sekiz çeşit yemek geliyor. Hepsi çok güzel görünüyor ama siz henüz çorbayı içmekteyken diğerleri soğuyor.

10.10.2011Sahrap SOYSAL
Demir tatlısı -2-

Demir tatlısı -2-

Dün Anadolu’da yaygın olarak yapılmış olan bir tatlıdan; demir tatlısından bahsetmiştik.

21.6.2011Sahrap SOYSAL
Peynirlerin kralı

Peynirlerin kralı

Hemen her yemeğin, her malzemenin bir hikâyesi vardır. Ve bir tarihi... Fransızlar’ın ünlü rokfor peynirlerinin de bir hikâyesi var tabii.

8.5.2011Sahrap SOYSAL
Dondurma yemenin mevsimi yok

Dondurma yemenin mevsimi yok

Eskiden oturduğumuz evin arka sokağında yaşlı bir dondurmacı teyze vardı.

27.4.2011Sahrap SOYSAL
Fincanlarda modernleşme

Fincanlarda modernleşme

Hazırlanışı, köpüğü, fincanlara dökülüşü ve sunumuyla adeta biri ritüel gibidir Türk kahvesi içmek. Gelenek göreneklerimizde, kültürümüzde çok önemli bir yeri vardır. Bütün dünyada ‘Türk kahvesi’ olarak bilinmesinin nedeni de budur.

17.4.2011Sahrap SOYSAL
Kış sabahlarımın vazgeçilmezi

Kış sabahlarımın vazgeçilmezi

Sabahları, özellikle de soğuk kış sabahları çorba içme keyfini yaşadınız mı hiç?

23.2.2011Sahrap SOYSAL
Anavatan değil ama...

Anavatan değil ama...

Bazı bilgiler vardır, yanlış öğrenilir. Doğrusunu ne kadar tekrarlarsanız tekrarlayın, o yanlış bilgiyi düzeltemezsiniz.

21.2.2011Sahrap SOYSAL
Istranca Dağları’nın mantarları

Istranca Dağları’nın mantarları

Trakya yemeklerini, üç-dört tanesi dışında, pek bilmezdim. Bu yüzden kendimi hep eksik hisseder ve mahcup olurdum.

19.9.2010Sahrap SOYSAL
Bulyondan bugünün restoranlarına

Bulyondan bugünün restoranlarına

Dün söz verdiğim üzere, bugün, bulyondan doğan restoranların bugünkü hallerini alma öyküsünü anlatacağım.

17.6.2010Sahrap SOYSAL

Kuşkonmaz

Çiçekçilerin can simididir o. Buket hazırlanırken, çiçeklerin arasındaki boşlukları kapatmak amacıyla kullanılır ve gerçekten de o olmasa buket zayıf görünür.

14.6.2010Sahrap SOYSAL
Kahvehaneler

Kahvehaneler

Halep-şam gezim sırasında aklıma takılan kahvehanelerden söz edeceğim bugün.

22.4.2010Sahrap SOYSAL
Her yerde meze var

Her yerde meze var

Farsça “tadımlık” anlamına gelen (bazen çeşni anlamını da içerir) meze, Akdeniz ülkelerinin pek çoğunda aynı isimle anılır.

2.3.2010Sahrap SOYSAL
Bir yemek tutkunu olarak Bülben Hanım II

Bir yemek tutkunu olarak Bülben Hanım II

“Doğuda-Batıdan ıslam Mutfağı” Kuzey Afrika, Türk ve Ortadoğu mutfaklarından derlenmiş yemek tariflerinin olduğu bir kitap. Yazarıysa dün de bahsettiğim gibi, arp sanatçısı Bülben Hoffmann.

23.11.2009Sahrap SOYSAL
Margarin zararlı değil mi

Margarin zararlı değil mi

Yağların beslenme piramidimizde ne kadar önemli yer tuttuğunu söylememize bile gerek yok sanırım.

14.10.2009Sahrap SOYSAL
Gurmelik tutku işidir

Gurmelik tutku işidir

“Yemeyi pek sever o, neredeyse gurme gibidir.” Bu ve buna benzer sözleri son zamanlarda pek çok değişik insandan duydum.

30.9.2009Sahrap SOYSAL
Krem karamelin aslı İspanya’dan

Krem karamelin aslı İspanya’dan

Hırvatistan’da adına “rozata” denen krem karamel geleneksel mutfağın en önemli tatlısı.

8.6.2009Sahrap SOYSAL
Ayıp ama nerede

Ayıp ama nerede

“Yemek yerken ağız şapırdatılmaz, dirsekler masaya konmaz, ekmek ağızla değil eller kullanılılarak küçük parçalara ayrılır, aman yemek yerken yüksek sesle konuşma, ayıp...”

21.4.2009Sahrap SOYSAL
Domuzlar ahıra, salamlar mideye

Domuzlar ahıra, salamlar mideye

İtalya’nın Piemonte ve Lombardiya gibi bazı bölgeleri orman bakımından zengin yerlerdi.

13.3.2009Sahrap SOYSAL
Mevlana da bahsetmiş Hammurabi de

Mevlana da bahsetmiş Hammurabi de

Mevlana Celalettin Rumi, cevizin kalın ve sert kabuğunu şeriata, ince zarını tarikata, içini ise hakikate benzetmiş ve cevizi her katmanıyla simgeleştirmiştir.

12.1.2009Sahrap SOYSAL
Nereden çıktı bu Michelin yıldızları

Nereden çıktı bu Michelin yıldızları

Çok eski bir aile dostu olan Partice Brun ve ailesini ziyaret için gittiğim Güney Fransa seyahati benim açımdan çok zevkli ve öğretici bir anıya dönüştü.

30.10.2008Sahrap SOYSAL
Çeşit çeşit peynir

Çeşit çeşit peynir

Peynirin ilk yapılış tarihi Ortaçağ’dan çok daha eskilere, bundan 8000 yıl önceye rastlar. Kesin olmamakla birlikte, peynirin ya Mezopotamya’daki ya da İndus vadisindeki çobanlar tarafından bulunduğu söylenmektedir.

7.10.2008Sahrap SOYSAL
Bayrama ad, damaklara tat

Bayrama ad, damaklara tat

Şeker Bayramı’nın son günü bugün. Gittiğiniz her bayram ziyaretinde birbirinden lezzetli tatlılar yiyip kendinizi şeker küpü gibi hissediyor olmanız ya da "Şu son iki günde yediğim tatlı miktarı beni altı ay idare eder" demeniz çok doğal.

1.10.2008Sahrap SOYSAL
Meşhur yağlı kaşık

Meşhur yağlı kaşık

Fransa kraliçesi Eugenie, 1800’lü yıllarda İstanbul’u ziyarete gelir ve ülkesine giderken damağında eşsiz Osmanlı yemeklerinin tadını da götürür.

26.9.2008Sahrap SOYSAL
Ayaklara değil damaklara

Ayaklara değil damaklara

Gazetelerde okuyoruz hani, "Bilmem kimin ayaklarına, bilmem kaç şişe şampanya patlatıldı.

1.6.2008Sahrap SOYSAL
Şeker önemlidir

Şeker önemlidir

Yediğimiz karbonhidratlı besinlerdeki şeker çeşidi ne olursa olsun, bu şeker vücudumuzun kullanabilmesi için glikoza dönüştürülür.

13.5.2008Sahrap SOYSAL
Deve yemi değilmiş

Deve yemi değilmiş

Dün kahvenin öyküsünü anlatmış ve Türkler’in ilk kez ne zaman kahve içtiğini yazmıştık.

21.4.2008Sahrap SOYSAL
Aşkın keşfettiği peynir

Aşkın keşfettiği peynir

Fransa’nın güneybatısında Midouze nehri üzerinde küçük bir kasaba var: Roquefort. Kendi küçük ama ünü büyük bir yer.

18.4.2008Sahrap SOYSAL
Ballı ekmekten pastaya

Ballı ekmekten pastaya

Kimi çikolatalı sever, kimi meyveli. İlla muzlu diye tutturan da vardır, pastane pastane kestanelisini arayan da...

21.3.2008Sahrap SOYSAL
Kökeni Güney Amerika

Kökeni Güney Amerika

Daha yeni yeni girmeye başladı mutfaklarımıza ananas. Çoğunlukla meyve olarak tükettiğimiz ananas aslında, salatalara ve bazı yemeklere de pek yakışır.

28.2.2008Sahrap SOYSAL
Köfte deyip geçmeyin

Köfte deyip geçmeyin

Birgitta Ljung Kayaoğlu İsveç’te bir gazetede personel müdürü olarak çalışırken Türk eşiyle birlikte Türkiye’nin güzel sahil kasabasına, Foça’ya taşınma kararı almış.

22.2.2008 Sahrap SOYSAL
Aşçıların başı

Aşçıların başı

Çorba da dahil sofraya sekiz çeşit yemek geliyor.

1.11.2007Sahrap SOYSAL
Yalıda önemli konuklar

Yalıda önemli konuklar

Hayrullah Efendi’yi tanır mısınız? Pek çoğunuzun adı tekrar okuyup "Hayır" dediğini tahmin ediyorum.

4.10.2007Sahrap SOYSAL
Ağzımız hiç şekersiz kalmamış

Ağzımız hiç şekersiz kalmamış

Yediğimiz karbonhidratlı besinlerdeki şeker çeşidi ne olursa olsun, bu şeker vücudumuzun kullanabilmesi için glikoza dönüştürülür.

5.9.2007Sahrap SOYSAL
Kış sabahlarında çorba

Kış sabahlarında çorba

Sabahları, özellikle de soğuk kış sabahları çorba içme keyfini yaşadınız mı hiç? İşe gitmeden önce kahvaltı hazırlamaya zamanı olmayanlar için biçilmiş kaftandır sabah çorbası.

19.3.2007Sahrap SOYSAL
Hoşafın yaldızı

Hoşafın yaldızı

Fransa Kraliçesi Eugenie, 1800’lü yıllarda İstanbul’u ziyarete gelir ve ülkesine giderken damağında eşsiz Osmanlı yemeklerinin tadını da götürür.

3.10.2006Sahrap SOYSAL
Yüzyıllardır şık

Yüzyıllardır şık

Ne yediğiniz kadar önemlidir bazen, nerede ve nasıl yediğiniz.

18.9.2006Sahrap SOYSAL