Et fiyatlarına zam olacak tartışması Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik ile Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ’ı karşı karşıya getirdi. Çelik, “Ete yeni zam gelmesi gerekmiyor. 150 TL’ye kuşbaşı satıyorlar. Fiyatı aslında 110 TL olmalı” dedi. Yalçındağ ise, “Maliyetler artıyor. Et alındığı gibi satılmıyor. Çok istiyorsa gelsin kasap olsun” diye konuştu.
#Kırmızı EtTürkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Ankara’da artan hava sıcaklığına dikkat çekerek kurban kesecek vatandaşlara, “Etlerin sıcakken naylon torba ve kovaya konulması kısa sürede bozulmasına neden olur” hatırlatması yaptı ve uyardı: “Sağlığınız için merdiven altı kıyma çekim işlemlerinden uzak durun.”
#Doğahan GİRİTLİOĞLUPsikolog-yazar Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu ve eşi Yıldız Cüceloğlu, gençlere meslek seçimleri hakkında önerilerde bulunurken ‘şefkatli insanların kasaplık mesleğini yapamayacağını’ söyledi, tartışmanın fitili ateşlendi. Kasaplar Federasyonu, “Nereden biliyorsunuz şefkatli olmadığımızı?” diyerek özür beklediklerini açıkladı. Eğitimciler ve psikologlar ise Cüceloğlu’nun yanında. Zira meslek seçimi potansiyel işi.
#YazarKurban Bayramı’nda kasapların dışında kömürlük gibi yerlerde bekletilen, seneden seneye çıkartılan paslı kıyma makineleriyle kıyma çekimi yapıldığına dikkat çeken Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ vatandaşlara, “Bu tür davranışlara asla prim vermesinler. Gördükleri yerlerde de ALO 174’e haber versinler” uyarısı yaptı. Yalçındağ şu uyarılarda bulundu:
#Ayça Gözde ÇETİNTürkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, "Kurbanlık kesimi, bilen bir kişiye yaptırılmalı. Et, kendi halinde biraz soğuduktan sonra parçalanmalı, soğuduktan sonra buzdolabına kaldırılmalı. Kurban eti parça olarak getirildiğinde kasaplarda yaklaşık 50 liraya işlenir, kıyma çekimlerinin kilogramı ise 1-2 lira arasında değişiyor" açıklamasında bulundu.
#KurbanlıkKasapların dışında kömürlük ve depo gibi yerlerde bekletilen, yılda bir defa çıkarılan paslı kıyma makineleriyle kıyma çekimi yapıldığına dikkat çeken Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ vatandaşlara, “Bırakın bu işi bilinçli el yapsın” uyarısında bulundu.
#KıymaGıda tarım ve Süt Kurumunun (ESK) temini ile iki markette satışa sunulan "ucuz etler" bu hafta sonundan itibaren tüm Türkiye çapında ulaşılabilir olacak. Kasaplar ise bu gelişmeye karşı kendi politikalarından vazgeçmeyecek ve yerli üreticinin etlerini, maliyetlerine orantılı satmaya devam edecek.
#EtEkonomi Bakanlığı’nın canlı hayvan ve kırmızı ette gümrük vergilerini indirmesi her kesimi farklı etkileyecek. Vatandaşın daha ucuza et yemesinin yolu açılacak ancak kalıcı çözüm için yerli üreticinin küstürülmemesi, yerli üretimin devamının sağlanması gerekiyor.
#GazetehaberleriTürkiye’de et fiyatları son dönemde uçuşa geçti. Üreticiler de kasaplar da dert yanıyor. Bakanlık, ‘fahiş kâr peşinde koşan unsurlar’ı işaret ediyor. Olan yine tüketiciye oluyor. Peki et fiyatları neden bu kadar pahalı? Ucuz ve kaliteli et bulmak için ne yapmak gerek? Araştırdık.
#Et FiyatlarıKırmızı et fiyatlarındaki spekülasyonlara Tarım Bakanı Faruk Çelik ‘tavan fiyat’ uygulaması ile son noktayı koydu. Kıymada tavan 32, kuşbaşında ise 34 TL olarak belirlendi. Yağsız karkas etin tavan fiyatı da 23.2 TL olarak açıklandı. Uzun süren toplantılar sonrası bu karar alınırken, sektör temsilcileri ithalat yapılmadan işin çözülmesi için ellerini taşın altına koyduklarını söyledi.
#EtTarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik kırmızı et fiyatlarında tavan fiyat uygulamasına gidileceğini söyledi. Bakan kıyma kilogram tavan fiyatının 32 TL, kuşbaşı etin kilogramının tavan fiyatının ise 34 TL olacağını belirtti. Çelik, bu durumun et piyasasına bir müdahale olarak algılanmaması gerektiğini de sözlerine ekledi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise et fiyatlarındaki yeni tarifenin 1 hafta içinde tüketiciye yansıyacağını belirtti.
#EtAnkara’da, yarından itibaren 4 gün süreyle kurban kesecek olan vatandaşları uyaran yetkililer, istenmeyen görüntülerin oluşmaması için uyarılarda bulundu. Yetkililer, belirtilen yerler dışında kurban kesilmemesi ve atıkların kanalizasyona atılmaması konusuna dikkat çekerken, psikologlar da çocukların gözü önünde kurban kesilmemesi gerektiğini hatırlattı. Kasaplar ise kurbanı, korsan ve acemi kasaba emanet edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Yükselen et fiyatlarını aşağı çekmek için et ithalatına onay verilmesinin ardından fiyatlar bir türlü istenilen seviyeye çekilemedi. Et ithal etmek için Et ve Süt Kurumu’na ağustos ayında yetki verilirken, o dönemde karkas etin kilogramı 24.57 liraydı. Eylül ayının 17’si itibariyle ise karkasın kilogram fiyatı 26 lirayı geçti. İthal edilen etler sadece sanayicilere verilince, ithalatın raf fiyatlarına bir yansıması olmadı.
#EtKırmızı et vatandaşın cebini yakıyor... Bunun için önlem olan devlet AB’den Et ve Süt Kurumu için gelecek büyükbaş hayvanlar için gümrük vergisi yıl sonuna kadar sıfırladı. Euro dün tarihi zirvesine çıktıktan sonra yapılan bu sıfırlama sektöre göre fiyatların düşmesinde etkili olmayacak. Öte yandan geçen hafta da Et ve Süt Kurumu fiyatlarında yüzde 5 indirime gitmişti. Büyük marketlerde ise 1 kilogram etin fiyatı 40 TL'ye kadar çıkıyor.
#EtGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından imzalanan “Et ve Et Ürünleri Tebliği”nde yapılan değişiklikle ambalajsız tavuk satışına yasak geliyor, kasap köfte tarih oluyor. Ancak kasaplar, “Ne olursa olsun tüketici bizim sucuğumuzu ve köftemizi seviyor. Kimse üretimi engelleyemez” diyor.
Belediyelerin haftalar öncesinden hazırlıklarını tamamladıkları kurban kesim alanları dışında kurban kesenlere bin 51 TL ceza uygulanacağını hatırlatan yetkililer, istenmeyen görüntülerin oluşmaması için de uyarılarda bulundu: Belirtilen yerler dışında ve çocukların gözü önünde kurban kesmeyin. Kurbanı, korsan ve acemi kasaba emanet etmeyin.