Merdiven altı çektirmesin

Güncelleme Tarihi:

Merdiven altı çektirmesin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2021 03:32

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Ankara’da artan hava sıcaklığına dikkat çekerek kurban kesecek vatandaşlara, “Etlerin sıcakken naylon torba ve kovaya konulması kısa sürede bozulmasına neden olur” hatırlatması yaptı ve uyardı: “Sağlığınız için merdiven altı kıyma çekim işlemlerinden uzak durun.”

Haberin Devamı

Kurban Bayramı’nı, yazın yakıcı sıcaklarında ve kısıtlamaların büyük çoğunluğu kaldırılmış olsa bile koronavirüs pandemisinin gölgesinde geçirmeye hazırlanıyoruz. Uzmanlar, kurban satış yerlerinde ve kesim sırasında önlemler ile pandemi kurallarına uyulmasının önemine işaret ederken, bir yandan da kurban kesimi ile etlerin çektirilmesinin mutlaka profesyonel kişiler tarafından uygun aletlerle yapılması gerektiği konusunda uyarıyor. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Ankara’da artan hava sıcaklıklarına dikkat çekerek kurban kesecek vatandaşlara, “Etlerin sıcakken naylon torba ve kovaya konulması kısa sürede bozulmasına neden olur. Bu yüzden en kısa sürede evlerinize götürün” hatırlatması yaptı. Kurbanlıkların kesiminde ve kurban etinin transfer edilmesinde sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyulması gerektiğinin altını çizen Yalçındağ, “Sağlığımız için öncelikle koronavirüs kurallarına uymamız, daha sonra da etlerin sıcak havalarda uygun şartlarda kesildiğinden ve paketlendiğinden emin olmamız gerekiyor. Kıyma çekiminde de sağlığımız için merdiven altı işlemlerden uzak durmalıyız” dedi. Yalçındağ, şöyle devam etti:

Merdiven altı çektirmesin


EN KISA SÜREDE EVE GÖTÜRÜN

Haberin Devamı

“Vatandaşlarımız genellikle naylon torba ve kovalarla etlerini taşıyor. Etlerin sıcakken naylon torba ve kovaya konulması kısa sürede bozulmasına neden olur. Bu yüzden en kısa sürede eve götürmemiz gerekiyor. Eve ulaştıktan sonra etlerin birbirine değmeyeceği bir düzenle bir masaya temiz bir örtü serip yaymamız ve etlerin sıcaklığını kaybetmesini bekleyip buzdolabına koymamız gerek. Buzdolabında bir gün beklettikten sonra etleri istediğimiz kişilere dağıtabilir veya kendimiz kullanabiliriz. Ancak bunu yapmaz ve etleri sıcakken naylon torba içine koyup buzdolabına koyarsanız etin büyük bölümü israf olmuş olacaktır. Bu durumu etin yemyeşil olmasından da anlayabilirsiniz.

ET YIKANARAK TEMİZLENMEZ

Haberin Devamı

Etin yıkanarak temizleneceği yönünde yanlış bir algı var. Tam tersine, et yıkanırsa olası kirlilik etin her tarafına yayılacaktır. Bir diğer sorun da merdiven altı ortamlarda, profesyonel olmayan kişilerin et hazırlama ve kıyma çekme işlemleri yapması. Bu sene Tarım Bakanlığı bir genelgeyle kayıtlı ve onaylı et satışı yapmayan kişilerin et hazırlamasını yasakladı. Ankara’da bakanlığa bağlı ekip kenti dolaşacak ve merdiven altı et çekim yerlerini denetleyecek. Ancak yine de kent genelinde kaçak olarak bu işi yapacak kişilerin olduğu duyumunu alıyoruz.

PROFESYONELLERE YAPTIRIN

Olur olmaz mesleklerde çalışan vatandaşların bu işi yapmaya çalıştığını görüyoruz. Vatandaşlardan kaçak et çekimi durumlarıyla karşılaştıklarında ALO 174 hattına ihbarda bulunmaları çağrısı yapıyoruz. Kömürlükten yılda bir kez çıkarılan kıyma çekme makineleri ve hijyenik olmayan aletlerle yapılan et hazırlama ve kıyma çekim işlemleri, etinizin temizliğini riske atacaktır. Ayrıca sizin etiniz temiz olsa bile sizden önce bu makineye girmiş etin kirleri sizin etinize de bulaşabilir. Pandemiyle uğraşırken bir yandan da bozulmuş gıdaların sebep olabileceği rahatsızlıklarla boğuşmayalım. Risk almayın ve profesyonel kişilere bu işlemleri yaptırın.”

PAZARLIĞI ÇADIRIN DIŞINDA YAPIN

Yalçındağ, kurban kesim alanlarında koronavirüse karşı da dikkatli olunması gerektiğini hatırlatarak, “Kurban kesimi veya pazarlık yapıyorsak çift maskemiz mutlaka takılı olacak. El ele, tokalaşarak pazarlıktan kesinlikle vazgeçilmeli. Kurban çadırlarında olabildiğince az zaman geçirmemiz gerekiyor. Virüsün yaşayabileceği en uygun ortamlardan bir tanesinin kapalı çadırlar olduğunu biliyoruz. Sevdiğimiz gelenekleri, el kol sallayarak yapılan pazarlığı bir kenara bırakacağız. İnşallah bir sonraki bayram bunları yine yapacağız. Hayvanı beğendikten sonra pazarlığı çadırın içinde değil, dışarıda yapalım. Bir kişi bile virüs taşısa oraya giren herkese bulaştırabilir. Çadırdan çıkınca da eski maskeyi atıp yeni bir maske takalım” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!