"Probiyotik ve prebiyotik dengesini doğru beslenmeyle sağlayabiliriz. Bir kase yoğurt yiyorsak yanında bir tane elma mutlaka gün içerisinde tüketmemiz gerektiğini söyleyen Trakya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacı Güleç probiyotik ve prebiyotik kavramlarını anlattı.
#Sağlıklı BeslenmePrebiyotik ve probiyotik, vücut için gereklidir. Probiyotikler, bağırsak duvarını kaplayarak koruyucu bir tabaka oluşturur ve çeşitli sağlık problemlerine neden olan düşman bakterilere karşı doğal biyolojik barajlar inşa eder. Prebiyotikler ise vücutta bağışıklık fonksiyonlarını geliştirir, hastalıklara karşı direnci artırır ve sindirim sistemine de iyi geliyor. Prebiyotik ve probiyotik zaman zaman karıştırılabiliyor. Peki prebiyotik ve probiyotik nedir, farkları nelerdir? İşte prebiyotik ve probiyetiklerin faydaları
#PrebiyotikFODMAP diyeti, son yılların popüler beslenme şekillerinden biri. FODMAP, tahıl ve baklagil gibi bazı besinlerde bulunan karbonhidrat türlerine denir. Bu diyet, bağırsak sorunu olanlar tarafından tercih edilebiliyor. Peki FODMAP diyeti nedir, nasıl yapılır? İşte FODMAP diyetinde tüketilen besinler
#FODMAP DiyetiYüz yüze eğitime aşamalı geçiş planı kapsamında uzun bir ara sonrasında okula dönen çocukların ve velilerinin kalabalık ortamlarda görülen salgın hastalıklar ile ilgili kaygılarının arttığını bildiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Reyhan Erol, “Özellikle içinden geçmekte olduğumuz Covid-19 pandemisi sürecinde, çocukların salgın hastalıklara yakalanma risklerini azaltmak açısından bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmek büyük önem taşıyor” dedi.
#ÇOCUKKahve , çoğumuz için can damarıdır, ancak uykusuzluk, yüksek tansiyon, baş ağrısı, anksiyete ve daha fazlası gibi yan etkilere sahip olabilir. Hindiba kahvesi, son zamanlarda hepimizin umutsuzca bağımlı olduğu şeylere kafeinsiz bir alternatif olarak popülerlik kazandı. Peki nedir bu hindiba kahvesi?
#Hindiba KahvesiSizi muhteşem bir Türk mucitle tanıştırmak istiyorum. Eczacı Reyhan Aliusta ile… O, başarılı kadınların öncülerinden. Bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok cilt hastalığına çözüm üreten özel bir karışım icat etti. Buluşu sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanında büyük ilgi görüyor. İkinci beynimiz olarak nitelendirilen bağırsakların önemini Reyhan Aliusta ile konuştuk.
#Reyhan AliustaEmzirme çocuklara yaşam için en iyi başlangıcı sağlar. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF, her bebeğin doğumdan itibaren 4-6 aya kadar yalnız anne sütü ile beslenmesini, sonrasında da ek besinlerle birlikte olmak koşuluyla en az 2 yaşına kadar anne sütüyle beslemenin devam ettirilmesini önermektedir. Peki anne sütü neden bu kadar değerlidir? Anne sütüyle beraber ek gıdalara geçiş süreci nasıl olmalıdır? Sıvı çocuk devam sütü nedir ve nasıl kullanılmalıdır? Merak edilen tüm bu soruları, Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay sizin için yanıtladı. İşte detaylar…
#Devam SütüBuğday, tanesi ve yapısı bozulmadan tüketilirse ciddi bir sağlık sorunu çıkarmaz. Ama “rüşeym” içeren bir unu bugünkü unlar gibi depolayamazsınız. Ekmek de, “kabuk ve rüşeym” bölümü ayrıldıktan sonra glüten zengini boş kaloriden ibaret bir besindir ne yazık ki!
#Osman Müftüoğlu