GeriSağlık Ünlüler, ALS hastalığıyla mücadeleye destek veriyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ünlüler, ALS hastalığıyla mücadeleye destek veriyor

Ünlüler, ALS hastalığıyla mücadeleye destek veriyor

Başlarından aşağı bir kova buzlu su döküp bağış yapıyorlar.

Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS (amyotrofik lateral skleroz), için sosyal medyada farkındalık oluşturmak adına bir kampanya başlatıldı.

"ALS için başından aşağı bir kova buzlu su dök" sloganıyla ABD’de başlatılan kampanyaya katılanların 24 saat içinde başından aşağı bir kova buzlu su dökmesi gerekiyor. Bunu yapan, 3 kişiye daha teklif gönderebiliyor. Eğer suyu dökmezse ALS için 100 dolar bağış yapması gerekiyor. Twitter’da #IceBucketChallenge etiketiyle yapılan paylaşımlar sayesinde bir hafta içinde 720 bin kişiye ulaşıldı ve ALS hastalığı için 9 buçuk milyon dolar bağış toplandı.

Sosyal medya üzerinden yapılan bu kampanyaya birçok ünlü isim de destek veriyor. Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, Microsoft kurucusu Bill Gates, futbolcu Cristiano Ronaldo, talk show yapımcısı Jimmy Fallon, şarkıcı Justin Timberlake, Justin Bieber, ünlü oyuncular Hilary Duff ve Mickey Rourke da kampanyaya katılan ünlüler arasında.

Kampanyaya dair gelişmeler vakfın Twitter (@alsassociation), Facebook ve Youtube hesaplarından takip edilebiliyor. 

ALS hastalığı nedir?

Amyotrofik lateral skleroz (ALS), aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da bilinen bir hastalıktır. Hastalık, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelir. Bu hastalığa yakalanan kişilerde kasta zayıflık ve yutma zorluğu gibi semptomlar görülür. Uzmanlara göre ALS’ye yakalanan hastalar, ortalama 3-5 yıl yaşayabilir. Hastalık, zihinsel fonksiyonlara zarar vermez.

İşte, kampanyaya destek veren ünlülerden bazılarının videoları…

MESSI

[webtv=93976]

LADY GAGA

[webtv=93926]

BURCU ESMERSOY

[webtv=93979]

ARDA TURAN

[webtv=93935]

False