GeriSağlık Stres sizi sağır edebilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Stres sizi sağır edebilir

Stres sizi sağır edebilir

Hastaların %60-70’i tedavi ile düzelebiliyor.

Üç günden daha kısa bir sürede, 30 db. veya daha fazla işitme kaybı gelişmesine “ani işitme kaybı” denir. Ani işitme kaybı genellikle sadece bir kulakta gelişir. Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber stres, ani işitme kayıplı hastalarda sık rastlanılan bir durumdur. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Coşkun Şanverdi, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Şanverdi, KBB muayenesi ve ardından yapılacak bir işitme testinin tanı konulması için genellikle yeterli olduğunu belirtiyor. Rutin kan testlerinin (kan sayımı, kan şekeri…) mutlaka yapılması gerektiğini ve iç kulak ile beyin MR’ı gerektirecek durumların sıklıkla olmasa da yaşanabildiğini ifade ediyor.

Ani işitme kaybı acil tedavi gerektirir mi?

Op. Dr. Coşkun Şanverdi, ani işitme kaybının bir kulak burun boğaz acili olduğunu belirtiyor. Birçok çınlama vakasında çınlamanın kendiliğinden de düzelebildiğini belirten Şanverdi, uzun saatler boyunca geçmeyen çınlama şikâyeti ile karşılaşıldığında mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirtiyor. Şanverdi, “Hastanın rahatsızlığının teşhis ve tedavisine hızlı bir şekilde başlanmalıdır. Hastaların %60-70’i tedavi ile düzelebilir. Tedavi steroid başta olmak üzere, kan akışını artıran, damarları genişleten tedaviler, hiperbarik oksijen tedavisi olarak özetlenebilir. Ani işitme kaybında etkinliği kanıtlanmış en etkili yöntem steroid tedavisidir” dedi.

Ani işitme kaybı kulak çınlamasına yol açabilir

Ani işitme kaybı ile birlikte hastada kulakta çınlama gibi şikâyetler de görülebilir. Op. Dr. Coşkun Şanverdi, Tinnutus yani kulak çınlamasının, kişinin kendi kafasından köken alan, dışarıdaki bir ses kaynağı ile ilişkisi olmayan ses algılaması olduğunu belirtiyor. Objektif ve subjektif olmak üzere iki çeşit çınlama olduğunu belirten Şanverdi, “Objektif olan çınlama vücutta oluşturulan ve diğer bir kişi tarafından da duyulabilen seslerdir. Subjektif çınlama ise ikinci bir kişi tarafından işitilemez, sadece kişinin kendisi duyar” şeklinde ifade ediyor.

Çınlamanın sebepleri

Dış kulak, orta kulak ve iç kulağın kimi hastalıklarında, damarsal nedenlerle, kimi ilaçların kullanımı, işitme siniri tümörleri, beyne bağlı bazı hastalıklar, psikiyatrik sorunlarda çınlama görülebilmektedir.

“Retraining” tedavisi

Op. Dr. Coşkun Şanverdi, çınlamanın tedavisi için çeşitli ilaçlar ve yöntemler geliştirildiğini fakat bu konuda alınması gereken daha çok yol olduğunu vurguluyor. Medikal yani ilaç tedavisi ile henüz istenen düzeyde sonuç alınamayabilir. Yaygın tedavi yaklaşımlarından birisi “Retraining” terapisidir. Bu yöntem, iç kulak tarafından seçici olarak toplanan sinyallerin ve beynin ürettiği seslerin tekrar programlanmasıdır. Tinnutus algısının azaltılması amaçlanır. Maskeleme ise dışarıdan verilen sesler ile tinnitusun algılanmasının azaltılmasıdır. İşitme cihazları maskeleme amacıyla kullanılabilmektedir. 

False