GeriSağlık Retoks In-Detoks Out!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Retoks In-Detoks Out!

Retoks In-Detoks Out!

Ayda iki kez dilediğiniz yemeği yiyebilme özgürlüğünüz var.

Kalp ve damar sağlığını bozan en büyük tehlikenin sanıldığı gibi kolesterol değil, karbonhidrat ve şeker olduğunu söyleyen Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez; “Vücut için çok önemli bir yapı taşı olan kolesterol, ayda iki kez yapılacak retoks ile yararlı bir seviyede tutulmalı” açıklamasında bulundu.

“Erken yaşta Alzheimer, erken menopoz, erkeklerde cinsel fonksiyon bozuklukları, polikistik over sendromu, katarakt, psikolojik davranış bozuklukları ve kanser gibi hastalıklar yanlış kolesterol politikalarından kaynaklanmaktadır” diyen Prof. Dr. Bingür Sönmez, kolesterol dengenizi retoks ile nasıl tutacağınızı anlatıyor.

“Kolesterol, vücutta kan şekeri gibi belli ölçülerde bulunan bir madde olup, en önemli yapı taşıdır. Vücutta yeteri kadar kolesterol bulunmazsa; hormonlar, sinir sistemi ve hücre yenilenmesini sağlayan sistem olumsuz etkilenir. Bir insanın vücudunda günlük “iç yapım” olarak üretilen kolesterol miktarı 4,5-5 gramdır. Dışarıdan ne kadar kolesterol alınırsa alınsın, vücut onu hissederek kendi yaptığı kolesterolden düşer. Bu nedenle, “Kolesterol seviyesi ne kadar azsa o kadar iyidir” düşüncesi yanlıştır. Kolesterol için limitler vardır ve bunların altına inmek vücut sağlığı için tehlikelidir. Kötü huylu kolesterol olan LDL 100’ün altında, total kolesterol 200 civarında ve iyi huylu kolesterol olan HDL’nin mümkün olduğu kadar yüksek olması gerekir. HDL 55-60 olursa vücut için mükemmeldir.

İnsülin Kolesterolden Daha Tehlikelidir!

İnsülini kontrol altına alabilmenin yolu ise karbonhidratları ve şekeri sıfıra indirmektir. İnsülin salgılatan yiyecekler kesinlikle kolesterolden daha tehlikelidir. İnsanların diyet kola, diyet şeker kullanarak sağlıklı besleneceklerine inanmaları da doğru değildir. Bu tür diyet tatlandırıcılar vücut tarafından şeker gelmiş gibi kabul edildiği için insülin salgılanmasına neden olur. İnsülin muhatap olacak şeker bulamadığı için o kişide hipoglisemi gelişir. Hipoglisemi açlık yaratır ve sürekli yeme ihtiyacı ortaya çıkar.

Taş Devri Diyeti ile Ayda İki Kez Retoks Yapın!

Protein ve kolesterolden zengin beslenme diyeti olan “Taş Devri Diyeti”, iyi huylu kolesterolün yükselmesine yardımcı olan, protein ve kolesterol içerikli besinlerin doğru bir şekilde tüketildiği bir beslenme şeklidir. Taş Devri Diyeti’nde söylenen şudur; “İstediğiniz kadar et istediğiniz kadar kolesterol ihtiva eden yiyecek yiyebilirsiniz.” Çünkü o dönemde insanlar et ve et ürünlerinin tamamını tüketip uzun yürüyüşlerle bunu yakabiliyordu. Ancak şöyle bir öneride bulunulabilir: 

“Taş devrindeki gibi beslenelim ama ayda yalnızca iki kere.” İnsanların “detoks” dayatması ile biodengeleri bozuldu. Artık insanlar detoks-diyet ifadesinden rahtsız oluyor. Ayda iki kez “retoks” yaparak biyo dengenin sağlanması mümkün. Çünkü insanın biyolojik dengesi kolesterol ve protein üzerine kurulu. Eğer bu denge yalnızca karbonhidrat ve sebze ile kurmaya çalışılırsa, bütün denge bozulmuş olur. Ayrıca Omega 6/Omega 3 dengesi de ancak doğal beslenme ile sağlanabilir. İnsanların hayatında hiç olmazsa ayda iki kez, “Retoks in”, “Detoks out” olsun.  

False