GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda solunum sayısı kaç olmalı? Çocuklarda solunum sayısının çok olması neyin belirtisi olabilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda solunum sayısı kaç olmalı? Çocuklarda solunum sayısının çok olması neyin belirtisi olabilir

Çocuklarda solunum sayısı kaç olmalı? Çocuklarda solunum sayısının çok olması neyin belirtisi olabilir

Aileler bebekleri doğduğu ilk andan itibaren herhangi bir sağlık sorununun olmadığından emin olmak ister. Çocuklarda ve bebeklerde görülen en ciddi sağlık sorunlarından birisi de hızlı ya da yavaş nefes alıp vermektir. Solunum problemleri hayati bir önem taşır. Çocuklarda solunum sayısı kaç olmalı sizler için ayrıntıları derledik.

 

Bebeklerde görülen solunum sayısının normal olmaması bazı hastalıkların da habercisi olarak bilinir.

Çocuklarda Solunum Sayısı Kaç Olmalı?

Bebeklerde solunum sayısı, bazen aileler tarafından tespit edilebileceği gibi, bazen de çeşit sağlık kuruluşlarından destek istenebilir. Bebeğinizin nefes alış verişlerini ise, 1 dakika boyunca gözlemleyerek, bebeğinizin solunum sayısını kolaylıkla bulabilirsiniz. Evde bu sayede bebeğinizin solunum sayısını ölçebileceğiniz gibi başka tedaviler ya da sesler için başvurduğumuz sağlık kuruluşlarında da solunum sayısı ile ilgili çeşitli testler yaptırabilirsiniz. Bebeğinizin hem akciğer ve hem de solunum fonksiyonlarının doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığını çeşitli solunum testleri ile ortaya çıkarabilirsiniz. Bu testlerin de belirli aralıklarla yapılması çok önemlidir.

Bir bebeğin 1 dakika içindeki ölçülen solunum sayısı ise, 18 ila 24 arasında değişir. Bu sayılar ise, birkaç sayı aşağı ya da yukarı olabilir. Ama ortaya anormal rakamlar çıkıyorsa, bu durum bir sağlık sorununun da habercisi olabilir. Bu nedenle de acil olarak bir doktora başvurmak gerekir. Bu sayı ise, bebeklerde 18 ila 24 iken normal insanlarda ise, 15 ila 20 arasında değişir. Eğer kendi solunum sayınız da bu rakamların anormal seviyede üstünde ya da altında seyrediyorsa, sizde de bazı sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Bu sorunların bebeğe ne kadar yansıdığını ya da genetik olarak bir aktarım bulunup bulunmadığını öğrenmek için de belli aralıklarla solunum testleri yaptırmak gerekir.

Çocuklarda Solunum Sayısının Çok Olması Neyin Belirtisi Olabilir?

Solunum sıkıntıları genellikle akciğerden kaynaklanan hastalıklarda ve bazen de çeşitli kalp sorunları ya da ateşli hastalıklar nedeni ile ortaya çıkabilir. Bebeklerde solunum sayısının belli ve düzenli aralıklarla kontrol edilmesi çok önemlidir. Çünkü kendini belli etmeyen, aslında farkında olamadığınız, bir hastalık derinlerde de yatıyor olabilir. Hastalık, ne kadar erken teşhis edilirse ve bu hastalığa ne kadar erken müdahale edilirse bu sağlık sorunlarından da kaynaklanan zararların da bu kadar önüne geçilmiş olur.

Sonuç olarak da her ihtimale karşı, herhangi bir solunum sayısı anomalisine, evde müdahale etmeye çalışmak yerine doğrudan bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Bu, bebeğin ileride daha önemli sağlık sorunları yaşamasının da önüne geçilmesi anlamına gelir. Bu nedenle de bebeklerde solunum sayısı çok önemsenmeli ve olabildiğince kontrol edilmelidir.

Solunum Sistemi Hastalıkları

Her yıl pek çok bebek ve büyük çocuk çok sayıda hafif derecede solunum sistemi enfeksiyonu da geçirir. Üst solunum sistemi ise; ağız, burun, sinüsler ve boğaz bölümlerini de içerir. Burun tıkanıklığı ve akıntısı çocukların da hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Diğer semptomlar ise şunlardır:

Ağızdan nefes alma nedeni ile ağzın açık olması,

Özellikle de yattığı zaman ortaya çıkan öksürük,

Huzursuzluk, halsizlik,

Ani çıkan ateş,

Alt solunum sistemi, bronşaları ve akciğerleri içerir. Üst solunum sistemine göre ise çok daha ciddi şikayetlere de yol açabilir. Evde uygulanacak olan destek tedavisi çoğu zaman yeterli olur ve antibiyotik kullanımının da herhangi bir faydası olmaz. En sık görülen semptomlar ise şunlardır:

Solunum sıkıntısı nedeni ile karın kasları, burun kanatlarında ortaya çıkan çekilmeler,

Gece ve gündüz şeklinde devam eden öksürük,

Hızlı hızlı nefes alıp verme

 

False