GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda D vitamini eksikliği neden olur ve nasıl tedavi edilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda D vitamini eksikliği neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Çocuklarda D vitamini eksikliği neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Vitaminler büyüme, gelişme ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesi için oldukça önemlidir. Özellikle çocuklar için vitamin değerleri büyük önem taşımaktadır. Bu vitaminlerden birisi de D vitaminidir. D vitamini çoğu zaman çocuklarda eksik olmak ile birlikte bu durum ebeveynleri endişelendirmektedir. Peki, çocuklarda D vitamini eksikliği neden olur ve nasıl tedavi edilir? Sizlere D vitamini eksikliği hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

D vitamini insan sağlığı için büyük önem taşıyan bir vitamin grubudur. Özellikle çocuklar gelişim dönemlerinde olduğu için büyük önem taşımaktadır. Günümüzde D vitamini eksikliği pek çok kişide görülmektedir.

 Çocuklarda D Vitamini Eksikliği Neden Olur?

 Enerji metabolizması, büyüme, gelişme ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesi gibi vitaminlerin pek çok görevi bulunmaktadır. Bu vitaminler arasında D vitamini vücutta sentezlenebilen bir vitamin çeşididir. Vücuttaki kalsiyum ve fosfat dengesini sağlayan D vitamini kemikleri güçlendiren bir moleküldür. Yağda eriyen bir vitamin olmakla beraber hormon olarak da kabul edilmektedir.

 D vitamini eksikliği beraberinde pek çok hastalığı da getirmektedir. Bu nedenle özellikle çocuklarda D vitamini çok önemlidir. D vitaminin eksik olmasının pek çok farklı sebebi olabilmektedir. Bu nedenlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

 - Yeteri kadar güneş ışığına maruz kalmamak D vitamini eksikliğine sebep olmaktadır.

 - Uzun süre kapalı alanlarda vakit geçirmek D vitamini eksiğinin sebepleri arasındadır. Bu nedenle D vitamini eksikliği en çok kış mevsiminde görülmektedir.

 - Ek takviye olarak D vitamini kullanmamakta eksiklik sebepleri arasındadır. Çünkü sadece besinler ile D vitamini ihtiyacını karşılamak oldukça zordur.

 - Obezite problemi yaşayan çocuklarda D vitamini eksikliği görülmektedir. Bu nedenle obezite D vitamini eksikliği nedenlerindedir.

 D vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

 Çocuklarda D vitamini eksikliği ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Çünkü D vitamini eksikliği pek çok hastalığı da beraberinde getirmektedir. D vitamini eksikliğinde görülebilen hastalıklar şunlardır:

 - Raşitizm: Raşitizm çocuklarda kemiklerde büyümeyi sağlayan kıkırdak dokunun mineralizasyonun düzgün olmaması durumunda oluşan hastalıktır. Çocuklarda D vitamini yeteri düzeyde olmaz ise bağırsakta kalsiyum emilimi de azalacaktır. Bu da çocuklarda büyümeyi durdurmaktadır.

 - Enfeksiyon Hastalıkları: D vitaminin en önemli görevlerinden birisi bağışıklık sisteminin düzenlenmesidir. Bu nedenle çocuklarda D vitamini eksikliği görülmesi durumunda bağışıklık sistemi de sıkıntıya girmektedir. Bu sebeple çocuklar enfeksiyonlara daha açık bir hale gelmektedir.

 Saç Dökülmeleri: D vitamini eksikliğinde saç dökülmeleri her yaşta görülebilmektedir. Azalmış D vitamini düzeyinde saç dökülmeleri görülebilmektedir.

 Çocuklarda D Vitamini Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

 D vitamini eksikliği özellikle çocuklarda dikkat edilmesi gereken bir durumdur. D vitamini eksikliği olan çocuklarda hemen tedavi başlanmaktadır. Eğer bu vitamin eksikliğinde ciddi belirtiler oluşmuyor ise ve serum 25-dihidroski D vitamini seviyesi sınıra yakın olacak şekilde düşük ise D vitamini açısından zengin besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra çocuklara D vitamini takviyeleri de verilerek tedavi edilebilir. Fakat çocuklar için D vitamini eksikliği çok önemli bir sorun olduğu için tedavinin hemen vakit kaybedilmeden başlanması gerekmektedir.

 D vitamini eksikliği olan çocuklarda takviye edici gıdalar tedavinin en önemli parçalarından birisidir. Ay ve yaş grubuna göre D vitamini şu şekilde verilmektedir:

 - 3 aylıktan küçük bebeklerde 90 gün süre ile günde 2000 IU D vitamini verilmelidir.

 - 3 ile 12 aylık arası bebeklerde 90 gün süresi ile günde 2000 IU veya tek doz 50.000 IU D vitamini verilmelidir.

 - 1 ile 2 yaş aralığındaki çocuklarda 9 gün süre ile 3000-6000 IU veya tek doz 10.000 IU D vitamini verilmelidir.

 - 12 yaşından büyük çocuklarda ise 90 gün süre ile 6000 IU veya tek doz 150.000 IU D vitamini takviyesi yapılabilir.

 

False