Yeter! Söz milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Ataköy'de meydan savaşı

Ataköy sahil şeridi, İstanbul'un en değerli köşelerinden biri. Bu sahildeki Demir Motel'in 49 yıllık işleticisi olan Süleyman Demir, ANAP'a yakın bir turizmci. Bodrum'daki Halikarnas Disco'nun da sahibi. Önceki gün iskelesini yıkmak isteyen ANAP'lı Belediye Başkanı ile büyük bir çatışma yaşıyor. Başkan, ‘‘Demir, bakanları arkasına alarak kaçak iskelenin yıkımını engellettiğini’’ açıklıyor. Demir de, Bayındırlık Bakanlığı nezdinde her şeyin yasal olduğunu savunuyor, başkanı çeşitli yolsuzluklara karışmakla suçluyor.

Sayısız işadamının gözünün Ataköy'de olduğu biliniyor. Ancak, Demir'in, Emlak Bankası'yla 49 yıllık kira sözleşmesi de bulunuyor. Kira bedeli ve emlak vergisi nedeniyle zaman zaman bankayla yargıya düşmüş. ‘‘Emlak Bankası'na gelen her genel müdür, bir öncekiyle uğraştığından sözleşmesinin kurban edilmek istendiğini’’ anlatıyor. ‘‘Biz buraya hayatımızı koyduk’’ diyor.

‘‘Yabancı yatırımcım acele ediyor’’ diyerek, son aylarda hükümet çevrelerinde yoğun bir ilişki içinde bulunduğu anlatılıyor Demir'in... Mesut Yılmaz'a yakın çevrelerin 'satış' için devreye girdikleri söyleniyor. Emlak Bankası'nın bağlı olduğu Devlet Bakanı Refaiddin Şahin'in Demir'e ‘‘Konu spekülasyona açık, bu yeri sana satabilmemiz için ilk önce basını ikna etmen lazım’’ dediği öne sürülüyor.

Demir'in, 'medya' çevrelerinde lobiler oluşturduğu da biliniyor.

TÜRKİYE'NİN EN İDDİALI PROJESİ

Demir, bu yere sahip olmak için o kadar ısrarlı ki... 82 dönümlük bu alana 500 yataklı otel, 596 yataklı apart-otel, 600 teknelik marina, eğlence merkezi (bowling, sinema salonu, lokantalar, cafeler) ve rekreasyon alanları yapmak üzere, yabancı firmalara projeler hazırlatmış. Projenin maliyetini 240 milyon dolar olarak açıklıyor. Kaliforniya kökenli ünlü Parsons firmasını ortak alacağını ve bu turizm merkezinde 1600 kişinin çalışacağını bildiriyor. ‘‘Türkiye'nin en iddialı projesi olacak’’ diyor.

Ağzından şu sözcükler de dökülüyor:

‘‘Bu otelin gecesi 300 dolar olacaktır. Zengin müşteri gelecek, zengin bir kitle görülecektir: Patronlar, üst düzey yöneticileri... Belki bu işadamları sizinle tanışacak, oğlunuza iş teklif edecektir.’’

Süleyman Demir, kazmayı vurmaya hazır.

Çevre Bakanlığı'nın, Çevre Etkilerini Değerlendirme Raporu'nun (ÇED) hazırlanması için projesini, Çevre İl Müdürü Doç. Hülya Baykal'ın nezaretinde Ataköylüler'e anlattı, soruları yanıtladı.

Ataköylüler bundan bir süre önce köşemizden ‘‘Ataköy'de yeni Akmerkezler istemiyoruz’’ diyerek, bölgenin yeşil alan olarak kalmasını istemişlerdi. Bu nedenle biz de çağrılı olarak bu toplantıya katıldık, soru-yanıtları dinledik. (Ayrıca Demir'le sohbet ettik...)

SAHİL HALKA KAPATILACAK MI?

Milyonlarca dolar harcayıp bu projeleri hazırlattığınıza göre, yeri bankadan aldınız mı?

Yeri almamız konusunda ciddi bir sorun kalmadı. (Bankadan) Olumlu sinyaller alıyoruz. 15 yıllık mücadelenin sonunda artık her şeye razıyız. Mülkiyetine de talibiz, kira sözleşmemizi de sürdürürüz. Açıkça söylüyorum; her şeyimiz şeffaftır. Bu proje Bakırköy, Ataköy ve İstanbullular'ın katkılarıyla gerçekleşmelidir.

Anlattıklarınız hayali olarak çok güzel. Ataköy'de benim dairelerim var, değeri artacak mı?

Herhalde 10 misli artacaktır.

Ataköy sahilini bize kapatacak mısınız? Geçmiş yıllarda aldığımız binaların tapusunda sahilin bizim olduğuna dair şerh vardı.

Sahil Ataköylüler'e açık olacaktır.

Hiçbir yasal engel yok mu?

Projemiz, Turizm ve Büyükşehir planlarına uyum sağlıyor. Planlarda yasal engel yok.

TRAFİK YOĞUNLUĞU ARTIYOR

Kıyı kanununa bağlı olarak hukuki altyapısı nedir?

Kıyı kanunuyla ilgili hükümlere uygundur. Bayındırlık ve Büyükşehir'in onayı vardır.

Bu tesis, bölgede yoğunluğu artırmıyor mu?

Trafiği % 6 artıracağı hesaplanıyor. Yeni yollar, altgeçit yapılabilir, bu yoğunluk azaltılabilir. Ayrıca, merkezin yeraltında 2200 araçlık otoparkı bulunacaktır.

Ataköy sahili 1983'ten beri katlediliyor. Carousel, Galleria ve Holliday Inn yapılırken bize kimse bir şey sormadı. Toplantıyı duyunca tepkimi göstermek için geldim. Ataköy'e giriş çıkışlar zaten zorlanmaya başladı. Bu yatırım çok mu gerekli? Ben doğal olarak kıyıların halka açık olmasını isterim. Küçük Amerika, Disneyland olmak özentileri niye?

Karamsar olmayalım. Bakın bu proje altyapısı ve teknolojisiyle Miami ve Singapur'da bile kabul görecek bir projedir. Teknolojinin hakkını verdiğimizde mega bir proje olduğunu göreceksiniz.

- (Soru sahibinden) Ben aydınlanmadım.

Bu merkezin Bakırköy'e yararı ne?

Sosyal, kültürel, ekonomik katkısı olacaktır. Belediye'ye iskân, işyerleri için ruhsat vs. gibi katkıları olacaktır.

NEDEN ŞİKAGO MODELİ?

Anlattınız bu güzel tesis, İstanbul'da mı, ABD'de mi yapılıyor? Neden her şeyde aklınıza Manhattan geliyor? Neden hep Şikago modeli? Yoksa, bu otelde Amerikalı bir işadamını görmek mi önemli? Kendi kültürümüzü neden geliştirmiyoruz?

Medeniyetin getirdiği bir teknoloji var; yapılan binalar çevreye duyarlı olacaktır. Otelin kubbesinde Ayasofya'yı, Selçuk ve Türk mimarisinden örnekler göreceksiniz.

Siz dıştan bir ekspertiz raporu hazırlatmışsınız, yerin değeri konusunda... 14-15 milyon dolar denilmiş... Bankada konuşulan rakamın ise, 50-60 milyon dolar olduğu söyleniyor. Sizin 30 milyon dolara çıktığınız söyleniyor?

Olabilir.

Kadıköy-Tuzla arasındaki gibi sahil doldurulursa marina ne olur?

Projenin arkasından geçer.

(Toplantıdan ayrılırken, Ataköy'ün hanım muhtarı ve çevreci bir örgütün başkanı Süleyman Demir'i kutluyorlar.)

Yorum; sizin...













Yazarın Tüm Yazıları