Vali Ceylan, yerli tohum üreten tesisleri gezdi

Güncelleme Tarihi:

Vali Ceylan, yerli tohum üreten tesisleri gezdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2017 13:29

Vali Ceylan, yerli tohum üreten tesisleri gezdi

Haberin Devamı

Ruhan YALÇIN/TEKİRDAĞ,(DHA)- TEKİRDAĞ Valisi Mehmet Ceylan, yerli buğday tohumları üreten Trakya Tarım şirketinin tesislerini ve arazilerini gezdi. Trakya Tarım şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun’den yerli tohumlar hakkında bilgi alan Vali Ceylan, “Artık yüzde 100 yerli tohum üretebildiğimiz için gerçekten büyük bir mutluluk ve onur duydum” dedi.

Tekirdağ’da faaliyet gösteren ve yerli buğday tohumu ‘Rumeli’yi ürettiğini ifade eden Trakya Tarım şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, tohum çeşitlerini geliştirdiği araziyi Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Sarıkoca’ya tanıttı. Türkiye’nin bir çok nokrasına üretim hakkı verdiklerini belirten Aygun, Vali Ceylan’a yerli tohumlar hakkında bilgiler verdi.

Araziyi gezen Vali Ceylan, yerli buğday tohumu üretildiği için çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Bunu burada bir kez daha canlı olarak yerinde gördük. Özellikle hububat, buğday, arpa yulaflardan ötürü tohumların çeşitliliği, melezlenmesi ülkemiz açısından milli tohumun gelişmesi açısından bugün burada bir arkadaşımızın arazisini beraber gezdik. Aynı firmanın tesisini de gezerek paketleme bölümünü görmüştük. Ülke tohumculuğu açısından değerli ve gelecekteki nesillerimiz içinde Trakya tarımı açısından da önemli bir bölüm olan buğday ve arpa tohumunun ne kadar geliştiğini gördük. Farklı çeşitlerin özellikle hastalıklara, kuraklığa, dayanıklılık ve verim açısından en iyisini elde etmek için arkadaşlar burada çalışıyorlar. Bu Tarım İl Müdürlüğümüz tarafından da kontrol edilerek verim standarttın sağlandığı daha sonra da ekim için çiftçimize sunulduğu güzel bir çalışma. Arkadaşları tebrik ediyorum. Milli tohumculuğumuz açısından artık yüzde 100 yerli tohum üretebildiğimizi için gerçekten büyük bir mutluluk ve onur duyduğumu belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

ŞAFAKTA MELEZLEME YAPILIYOR

Trakya Tarım şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Yüksek Ziraat Mühendisi İlhami Özcan Aygun de Türkiye’nin bir çok noktasına üretim hakkı verdiklerini kaydederek, “Hububatlarımız artık yüzde yüz yerli. Bunun yanı sıra sadece kendimiz ekmeği yemiyoruz, aynı zamanda ekmeği de paylaşıyoruz. Tescillediğimiz ürünlerin üretim hakkını diğer bölgelerdeki arkadaşlarımıza da veriyoruz. Bu sadece Trakya bölgesi için değil Konya’dan, Diyarbakır’a kadar birçok bölgeye üretim hakkı verdik. Bunlar sadece burada değil, Konya’da da üretiliyor, Çukurova ve Diyarbakır’da üretiliyor. Sadece biz değil, istiyoruz ki ülkemizde kazansın. Uzun ve meşakkatli bir yoldan gidiyoruz. Arkadaşlarımız sabah saat 06.00’da tarlaya gelirler. Güneş daha doğmadan melezlemeler yapıyorlar. Rüzgar çıktığı zaman güneşle beraber erkek organlarla döllenme olacağı için sonuç alamazsınız. Burada çok meşakkatli ve uzun bir uğraş isteyen el emeği var. Bir tanenin sonucunda bir başak elde ediyorsunuz. O başağı elde edip ertesi yıl tekrar ekiyorsunuz. Yani çok uzun yol” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!