Sırp iş insanları Çerkezköy'de

Güncelleme Tarihi:

Sırp iş insanları Çerkezköyde
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2018 19:23

Sırp iş insanları Çerkezköy'de

Haberin Devamı

 

Onur KAYA/ÇERKEZKÖY(Tekirdağ),(DHA)-TEKİRDAĞ'ın Çerkezköy ilçesine gelen Sırbistanlı işadamları, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tesislerde incelemelende bulundu.

Sırbistan'ın Jagodina Belediye Başkanı, Jedinstvena Srbija Partisi Başkanı ve Milletvekili Dragon Markoviç Palma ile beraberindeki iş insanları Çerkezköy'e gelerek Organize Sanayi Bölgesi'ndesi Bony ve Hema fabrikalarını gezdi. Sırp heyetini  Bony Çorap Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gülkaya, AK Parti Kapaklı Meclis üyesi Akın Yılmaz ve fabrika yetkilileri karşıladı. Ziyarette ülkelerinde yatırım yapacak firmaları yakından incelemek üzere Türkiye'ye geldiklerini kaydeden Dragon Markoviç Palma, Sırbistan'daki 10 hektarlık alanın satışı ile fabrikanın temellerinin atılmasını istediklerini dile getirdi.

'SIKINTILAR OLDU'
Bony Tekstil ve Çorap Fabrikası'na 40 yıldır emek verdiğini söyleyen sahibi Hasan Gülkaya,"Benim bu firmayı oluşturmam 40 yılımı aldı. Şimdi şöyle ki, Sırbistan'la ilgili biraz sıkıntılarımız oldu. Teşvikler maalesef bize pek yansıtılamadı. Geçen hafta dünyanın en büyük H&M firmasının en üst düzey yönetimi Sırbistan yatırımı için buraya geldi. Çünkü biz bu projeyi müşterimiz ile birlikte yürütüyoruz. Bu müşterimiz bize 10 senelik bir iş garantisi veriyordu. İlk etapta 25 milyon Euro'luk bir ihracat talebinde bulundu. Bu kısa zamanda 40-50 milyon Euro'ya kadar çıkabilir. Çok çalıştık, Sırbistan'a çok gittik geldik. Teşvik sınırları içerisindeki rakamlar o kadar yetersiz kaldı. Türkiye oradan çok daha karlı bir duruma geçti. Bizim Sırbistan'a ilk etapta yapacağımız yatırım 30-35 milyon Euro arasındaydı. İlk başta söylenen belli bir yatırım teşviğinin geri iadesiydi. Ama bunların kesinlikle olmadığını şimdi söylediler. Şimdi bunu aşmak içinde çaba sarf ediyoruz. Şimdi ne yapabilirizi konuşmak istiyoruz. Yazılı olarak teşvik sunduk, fakat hala yanıt alamadık. İki türlü teşvik vardır. Birisi işçi teşviki, diğeri de yatırım teşviki. Bunlardan hangisi büyükse onu isteye biliyorsun. Burada işçi teşviğine çok takılmadım. 100 olur 150 olur. Önemli değil. Ama ben makine bağlayacağım bunun gibi birçok iş yapacağım, bunlara karşılık bir teşvik sözü vardı. İşimiz ilk başta 30-35 milyonluk bir iş olabilir, ama sonradan gelişecektir. Aralık ayında yazılı olarak teşvik sunduk. Rakamlarla iş teşviklilerini istedik. Ama hala buna yanıt almadık. Amacımız Sırbistan'a kesin yatırım yapmak" dedi.


Gülkaya, kurulacak ikili ilişkilerin Türkiye ve Sırbistan adına iyi olacağını belirterek, "Daha önce Cumhurbaşkanı ile görüştük kendisi bize sözünü vermişti ama o zaman Başbakandı. Bu seferde bizim heyet Türkiye'ye geldiği zaman özellikle Dışişleri Bakanı, Ticaret Bakanı ile görüştü. Yani Bony çorap fabrikasına elimizden geleni yapın. Çünkü doğru bir yatırım yapacak. Sırbistan içinde çok faydalı olur denildi. Tüm fizibilite raporlarını çıkartırız. Ne yapabiliriz ne edebilir hepsine bakarız. Sırbistan'da da bir yatırımcı varsa bizle birlikte olabilir. Böyle firmalar çok kolay kurulmuyor. Benim bu firmayı oluşturmam 40 senemi aldı. Gezeceğiz göreceğiz. Bunlar normal bir tesis değil. Üretim tesisi olarak dünyanın en iyi tesisi olarak gösteriliyor. Bizim işimiz bizden çok daha önemlidir. Bu fabrikaya parça parça yaptık. Burası ufak bir atölyeydi daha sora büyüdük ve bugünlere geldik. Dünyada adından bahsedilecek bir tesis kazandırmak istedik, başkanımıza çok güvendik. Her konuda arkamızda duracağına ve destek vereceğine söz verdi. Biz gidince başka arkadaşlarımızın da Belgrad'a gelme şansları oldu. Biz orada olsaydık Sırbistan'da çok şey kazanacaktı. Biz orada yatırıma başlayıp biran önce harekete geçebilseydik hem Türkiye, hem Sırbistan çok şey kazanacaktı ve çok güzel bir oluşum olacaktı. İlk başta bize yüzde 50'lere kadar bir teşvik oranı söylemişlerdi. Bizim amacımız orada bir iş yapmak. Bizim tüm çalışmalarımız ve projelerimiz hazır. Geç bile kaldık. Teşvik olaylarını halledebilmeyi, olayın net olmasını istiyoruz. Önce veriyoruz sonra vermiyoruz deyince olmuyor. Her şeyi doğru yapmak istiyoruz. Sadece emeğimizin karşılığında bir şeylerin oluşmasını istiyoruz. Biz sanayiciyiz politikacı değiliz. Yatırım yaparız ama güvendiğimiz politikacının arkasında olmak isteriz. Bende başkanıma inandım güvendim diye konuştu.
 
'ÜRÜNLERİNİZİ SIRBİSTAN'DA TANITIP ÜRETMEK İSTERİZ'
Sırbistan'ın bir çok ülke ile ticaret anlaşmasının olduğunu kaydeden Dragon Markoviç Palma, "Sizin de ürünlerinizi Sırbistan'da tanıtıp üretmek isteriz. Tüm mağazalarımızda sizin ürettiğiniz ürünler çoraplar olsun isteriz" dedi.  Aynı zamanda kendisinin de bir iş adamı olduğunu kaydeden Palma, "Bir siyasetçi, aynı zamanda bir iş adamı olduğu zaman belki ortak noktayı bulmamız daha kolay olur. Verdiğiniz yazıyı, teklifi bize de vermenizi rica ediyorum. Ben 10 gün sonra size haber vereceğim. Bu zaman zarfında sizden ricam şu olacak sizi Sırbistan'a bekliyorum. En kısa zamanda her şey kanuna göre olacak. Hep beraber ben ve hükümetimizle birlikte bunu ele alacağız. Siz Sırbistan'a geldiğiniz de bizzat görüşebileceksiniz. Çok kısa bir zamanda netleşecek her şey. Bilgiler geldiği gibi sizi arayacağım." dedi.
HEMA FABRİKASINI DA ZİYARET ETTİLER 
İkili görüşmelerin ardından Bony Çorap fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gülkaya ve Sırbistanlı heyet fabrikanın üretim, yıkama, showroom, baskı, örgü bölümlerini gezerek yetkililerden bilgi aldılar. Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer'in de katıldığı öğlen yemeğinin ardından Sırbistanlı heyet Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Hema fabrikasını ziyaret ederek burada fabrika yetkilileriyle birlikte ikili görüşmeler yapıp, fabrikaları gezdiler. 
 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!