Rus ressamın hayatı roman oldu

Güncelleme Tarihi:

Rus ressamın hayatı roman oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2016 09:01

Rus ressamın hayatı roman oldu

Haberin Devamı

MUĞLA'nın Datça İlçesi'nde yaşamını sürdürün Rus ressam Elizabeth Tuganova'nın hayatı kitap oldu. Selmina Melikoğlu'nun yazdığı ve Etki Yayınları'ndan, 'Aşkın Yüz Yılı' adıyla yayınlanan kitabın tanıtım ve imza günü Datça'da yapıldı.
Dadya-Dost Kültür ve Sanat Evi'nde düzenlenen tanıtım ve imza gününe, kitabın yazarı Selmina Melikoğlu, Rus ressam Elizabet Tuganova, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ve Muğla Yabancılar Derneği Başkanı Halil Karanfiloğlu ile kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
İzmirli Şair ve Yazar Ümit Yaşar Işıkhan, kitabın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Tuganova'nın yıllardır Datça ve Marmaris'te yaşadığını hatırlatarak, "Elizabeth'i, biz sadece çılgın bir ressam olarak tanıyoruz. Farklı resimleri ile dikkat çeken sanatçının yaşamının da farklı olduğunu hiçbirimiz bilmiyoruz. Çünkü yaşamındaki kırılmaları sadece kendisi yaşıyor. Ancak tüm bu kırılmaların hepsi sanat eserlerine yansıyor. Sanat eserlerini değerlendirirken, salt anlatım değil, anlatımın ötesinde, o esere hayat veren sanatçının psikolojisinin yansımaları da vardır" dedi.
GERÇEKÇİ BİR ROMAN
'Aşkın Yüz Yılı' adıyla yayınlanan kitabın Elizabeth'i tanımak ve anlamak için bir rehber olacağına inandığını ifade eden Işıkhan, "Elinizde ki kitabın, gerçekçi bir roman olduğunu bilmenizi isterim. Romanın içinde fantastik öğeler eğil, tarihsel öğeler var. Buradaki tarihsel öğeler, yazarının uzun araştırmalar sonucu ulaşılmış bilgilerdir. Çarlık Rusya'sından, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ne bir ailenin ve o ailenin bir bireyi olan Elizabeth'in ve o dönemin toplumunun yaşadıklarını konu olan bu kitabı, müthiş bir heyecanla bir solukta okuyacağınız inanıyorum. Elizabeth'i tanırken, aynı zamanda bir tarihe tanık olacaksınız. Kitabı okuyunca Elizabeth'e olan saygım bir kat daha artı. Müthiş sabırlı, müthiş dirençli, müthiş özgürlük aşığı bir insan… Müthiş bir demokrat… Kendisini huzurunuzda kutluyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Melikoğlu ve Rus Ressam Tuganova, okurlarla sohbet edip, birlikte kitap imzaladı.
ELİZABETH TUGANOVA KİMDİR?
1949 yılında Moskova'da dünyaya geldi. Tiflis'te filoloji öğrenimi görürken, empresyonizmin ustalarından resim eğitimi aldı. Bir süre gazetecilik yapan sanatçı 1990 yılında Türkiye'ye yerleşti. Son on iki yıldır Muğla'nın Datça ve Marmaris ilçelerinde yaşamını sürdüren Tuganova, birçok ülkede ve Türkiye'nin değişik kentlerinde resim sergileri açtı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!