Ümit Koşan Cerebral Palsy hastalığını anlattı

Güncelleme Tarihi:

Ümit Koşan Cerebral Palsy hastalığını anlattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2017 11:54

Ümit Koşan Cerebral Palsy hastalığını anlattı

Haberin Devamı

 



DÜNYA Cerebral Palsy Günü Komitesi Üyesi Türkiye Temsilcisi Umut Koşan, yayın kuruluşlarının engelliler üzerinden yaptığı haberlerin toplum üzerinde yanlış algıya neden olduğunu söyledi.
Türkiye'nin nin birçok yerinde 'Cerebral Palsy' (CP) hastalığı ile ilgili konferanslar vererek hastalığa karşı dikkat çekmeye devam eden Ümit Koşan, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği etkinlik ile gazetecilerle bir araya geldi. 'Medyada Engellik ve Sosyal Dışlanma' konulu bir sunum yapan Koşan, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Yönetim Kurulu Başkanı Sinem Ersoy, video yayını ile panele katılım sağladı. CP hakkında bilgi veren Koçan, "Ülkemizde doğan her 8 çocuktan biri CP´li olarak dünyaya gelmektedir. CP, doğum öncesi dönemde, doğum sırasında ve doğum sonrasında 3 yaşına kadar olan süreçte görülmektedir. Dolayısıyla CP sadece belirli dönemlerde tıpkı diğer özür grupları gibi anımsanacak bir özür grubu değildir. CP'nin hedefi, kadın haklarını, çocuk haklarını ve sağlık hakkını özetle sosyal adalet sistemini ödünsüz savunmaktır" dedi.
Gerek yerel, gerekse ulusal basında yer alan haberlerde engelli bireye yüklenen tabirlerin yanlış olduğunu savunan Koşan, "Haber dillerinde hikayeleştirme yapılarak, engelli birey aciz bir kişilikmiş gibi gösteriliyor. Örneğin, 'Engelli eşine kol kanat gerdi' haber başlığı atılarak, engelli bireyin karşısındaki kişi yüceltiliyor. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Engelli bir bireyin üzerinde bu şekilde algı yaratılması yanlış" diye konuştu.

Mustafa ERCAN / MERSİN, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!