GPC Başkanı Arslan: 2018, bakliyat sektörü için zorlu bir yıl olacak

Güncelleme Tarihi:

GPC Başkanı Arslan: 2018, bakliyat sektörü için zorlu bir yıl olacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2018 12:05

GPC Başkanı Arslan: 2018, bakliyat sektörü için zorlu bir yıl olacak

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) - Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu (GPC) Başkanı Hüseyin Arslan, önümüzdeki 40 yılda üretilmesi gereken gıdanın, son 10 bin yılda üretilen gıdaya eşdeğer olduğu dile getirerek, mevcut pazar ve ticaret koşullarından dolayı 2018’in bakliyat sektörü için zorlu bir yıl olacağını söyledi.
GPC tarafından Sri Lanka’nın Kolombo kentinde yapılan Dünya Bakliyat Kongresi’ne katılan Başkan Arslan, 4 gün boyunca Güney Kore’den Panama’ya kadar 40 farklı ülkeden 500’ün üzerinde sektör temsilcisini ağırladıklarını belirtti. Başkan Aslan, düzenledikleri kongre sayesinde her yıl hem bakliyat sektörün kazanımlarını, karşılaştığı sorunları masaya yatırma fırsatı bulduklarını, hem de paydaşlarla düzenli olarak bir araya gelerek hatta rakipleri ile tanışma imkanı bulduklarını dile getirdi. Bunun yaşanan ortak sorunları aşmada büyük katkı sağladığını belirten Arslan, "Bakliyat sektörünün son dönemlerde karşılaştığı sorunlardan en önemlileri, küresel düzeyde görülen aşırı üretim, tarife dışı ticaret engelleri, fiyatların değişkenliği ve su kaynaklarındaki azalış ile baş gösteren gıdaya erişim sıkıntısı olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bunları aşmak için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz" dedi.
Bu yıl gerçekleştirilen kongrede masaya yatırdıkları Kolombo Uzlaşması’na (Colombo Accord) da değinen Arslan, uzlaşmanın amacının, uluslararası bakliyat sektörünü şeffaf ve tahmin edilebilir ticaret politikaları etrafında birleştirmek, tüketicilerin bakliyata erişimini engelleyici her türlü eyleme karşı ortak tavır geliştirilmesini sağlamak ve bilimsel temele dayalı bitki koruma uygulamalarını desteklemek olduğunu kaydetti.
2018, BAKLİYAT SEKTÖRÜ İÇİN ZORLU BİR YIL OLACAK
Dünya genelinde bakliyat ticareti artırıldığında, daha fazla tüketicinin, kaliteli ve düşük fiyatlı bakliyata ulaşabilme imkanı bulacağına dikkat çeken Arslan, "Önümüzdeki 40 yılda üretmemiz gereken gıdanın, son 10 bin yılda ürettiğimiz gıdaya eşdeğer oldu. Bu nedenle mevcut pazar ve ticaret koşullarından dolayı 2018 bakliyat sektörü için zorlu bir yıl olacak. Ancak düzenlenen bu tarz aktivitelerle sektör dengesini buluyor. Bu denge de bakliyat sektörünün gücünü korumasında önemli rol oynuyor. 2016’nın BM tarafından ‘Dünya Bakliyat Yılı’ ilan edilmesinin ardından, 10 Şubat’ın da ‘Dünya Bakliyat Günü’ olarak ilan edilmesi için BM’e üye ülkelerle yapılan çalışmalar, dünyanın dört bir yanında bakliyat ürünlerine olan farkındalığı artırdı. Bu etkinliklerin artarak devam etmesini diliyoruz" diye konuştu.
Bu arada, Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği de, yürütmekte olduğu iki uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi (UR-GE) projesinde yer alan 25 üye firmasının 35 temsilcisi ile kongreye katıldı. 2015 yılından bu yana projeleri kapsamında her yıl katılım sağlanan kongrede Türk bakliyat sektörünün önde gelen firma temsilcileri 4 gün boyunca 200’ün üzerinde iş görüşmesi yaparak mevcut ticari ilişkilerini koruyup yeni pazarlar için araştırma yapma imkanı da buldu.

 FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!