2 bin 400 liralık ceza tepkisi

Güncelleme Tarihi:

2 bin 400 liralık ceza tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2017 15:20

2 bin 400 liralık ceza tepkisi

Haberin Devamı

Nermin UÇTU/MANİSA, (DHA)- MANİSA'da Yunusemre İlçesi Güzelyurt Mahallesi'nde, evlerinde sondaj suyu kullananlara, Manisa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) tarafından atık su bedeli ödemedikleri için hane başına 2 bin 400 lira ceza kesildi. Cezayı ödemeyenlerin suları kesildi. Olaya tepki gösteren site sakinleri, kendilerine tebligat yapılmadığını öne sürerek, Büyükşehir Belediyesi önüne toplanıp, cezanın iptalini istedi. MASKİ'den yapılan açıklamada ise site yönetimlerine birçok kez tebligat yapıldığı belirtildi.
Güzelyurt Mahallesi'nde içme ve sulama suyunu sondajdan karşılayan mahalle sakinleri, kaçak su kullandıkları ve atık su abonesi olmadıkları için hane başına 2 bin 400 liralık ceza ile karşı karşıya kaldı. Mahalle sakinleri de Güzelyurt Mahallesi'nde birçok evde sondaj suyu kullanıldığını ve bugüne kadar kendilerinden bir bedel talep edilmediğini öne sürüp, kesilen cezaya tepki amaçlı Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin önüne toplandı. Cezayı ödemeyen birçok kişinin suyunun kesildiğini dile getiren mahalle sakinleri, abonelik için kendilerine bir tebligat gelmediğini savundu. Cezadan önce mahalle sakinlerine haber verilmesi gerektiğini dile getiren vatandaşlar, Belediye'nin önünde açıklama yaptı.
2 BİN 400 LİRALIK SU İLE ÇİÇEKLERİ SULADILAR
Mağdur olduklarını savunan mahalleli adına açıklama yapan Osman Öğretici, "MASKİ Genel Müdürlüğü'nün atık su abonesi olması gereken kişilere şahsen tebligat yollamadan, atıksu aboneliği için bir tarih belirlemesi ve site yönetimlerine tebligat göndermesi bizi mağdur etti. Ardından Güzelyurt Mahallesi'ndekilerin suları kesildi. Abone olmaya gittiklerinde de 2 bin 400 lira ceza uygulandığı öğrenildi. 'Ödemezseniz suyunuzu açmayız. Aboneliğinizi iptal ederiz' tehditleri ile karşılaşıldı. Yaşadığımız ülkede asgari ücretin 1404 lira olduğunu hatırlatarak 2 bin 400 liralık cezanın hangi kriterler baz alınarak kararlaştırıldığının açıklanmasını istiyoruz" dedi.
Öğretici açıklamasının ardından, "MASKİ'den 2 bin 400 liraya satın aldığımız su ile çiçeklerini suluyoruz" diyerek belediyenin önündeki çiçeklere elindeki pet şişeden su döktü.
'KAÇAK SU KULLANIMINI KABUL ETMİYORUZ'
Mahalledeki sitelerin çoğunda yapılışından itibaren sondaj suyu kullandığınız dile getiren Filiz Ayaz da, kaçak su kullanımı suçlamasını kabul etmediklerini söyledi. Uygulamadan dolayı ceza alan 500 kişinin, bu paraları ödemediğini kaydeden Ayaz, "Hepimizin suçlandığı şey kaçak su bedelidir. Bunu kesinlikle kabul etmiyorum. Vergilerimi ödüyorum, faturalarımı ödüyorum. Sesimizi duysunlar, bu çirkin suçlamayı geri çekmelerini istiyorum. Suyu kesik parası olmayan, açtıramayan insanlar var" diye konuştu.  Mahalle sakinleri bir süre sonra belediyenin önünden ayrıldı.
'ABONELİK ZORUNLUDUR'
MASKİ Genel Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, kuyu veya benzeri su kullanan kişilerin de atıksu bedeli ödemek zorunda oldukları vurgulandı. Açıklamada, "İçişleri Bakanlığı'nca tasdik edilmiş olan MASKİ Genel Müdürlüğü Tarifeler Yönetmeliği'nin 12. maddesi uyarınca; şebeke suyu haricinde kendi imkanları ile kuyu ve benzeri yerlerden elde ettikleri suyu kullanıp kanalizasyona atan özel ve tüzel kişiler, türlerine göre atıksu bedeli ödemek durumunda olduklarından, MASKİ'ye müracaat ederek abone sözleşmesi yapmak zorundadırlar. Sitelerde sondaj suyu kullanıp, evsel atıksu olarak MASKİ tarafından yönetilen kanalizasyon sistemine abone kayıtsız atıksuyun deşarj edilmesi halinde; yine bu yönetmeliğin 37. maddesi'ndeki yaptırımlarla ilgili kaçak su başlığı altında, 'Şehir şebeke suyu haricinde kendi imkanları ile idarenin görev alanı içerisinde kalan yeraltı ve yerüstü kaynaklarından izinsiz ve ruhsatsız su temin ederek atıksu üretmek, işlenmesi yasak olan fiillerden olup, aynı zamanda kaçak su olarak tanımlanır' hükmü yer almaktadır. İzinsiz olarak MASKİ'nin kanalizasyon sistemine atıksu deşarj edilen Güzelyurt Mahallesi'ndeki sitelerden, kanalizasyon hizmet bedelinin Belediye Gelirleri Kanunu açısından tahsili zorunludur" ifadeleri yer aldı.
2016 yılında atıksu aboneliğinin zorunluluğu konusunda site yönetimlerine uyarı yapıldığı kaydedilen açıklamada, 2017 yılında da tebligatların site yönetimlerine teslim edildiği belirtildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!