Karatay, deniz tuzu yerine kaya tuzu kullanılmasının önemine dikkat çekti

Güncelleme Tarihi:

Karatay, deniz tuzu yerine kaya tuzu kullanılmasının önemine dikkat çekti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2017 15:07

Karatay, deniz tuzu yerine kaya tuzu kullanılmasının önemine dikkat çekti

Haberin Devamı

Salih GÜNER, KIRŞEHİR (DHA)-ÜNLÜ İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, Kırşehir Tepesidelik Tuz Mağarası’na giderek incelemelerde bulundu.

Romalılardan Kalma Tepesidelik Tuz Mağarası’na giderek işletmenin sahibi Mustafa Demirbilek ve çalışanlardan bilgiler alan Prof. Dr. Canan Karatay, mağaradaki tuzları tek tek inceledi ve ocağın  kalitesinden ve iç yapısından memnuniyetini belirtti. Madenden çıkan tuzun Türkiye'deki en kaliteli tuz olduğunun altını çizen ocak ruhsat sahibi Mustafa Demirbilek, "45-50 metre yerin altından kaliteli tuzu çıkartıyoruz. Şu anda buradaki çalışmalar hızla devam etmekte. Kapasitemizi günlük bin tona çıkardık. Belediye ve karayollarının taleplerini karşılıyoruz. İleriki dönemde gıda ve tekstil sektöründe de hizmet verebilmek için çalışmalarımız var. Tuzumuzun kalitesi, ülkedeki 5 kaya tuzu  ocağının içinde en kaliteli olanıdır. Kristal oranı en yüksek olan ocak Tepesidelik ocağıdır. Hem madene hem de kendimize bu konuda güveniyoruz" dedi.

Tuz mağarasının otel ya da tedavi merkezi olarak kullanılabileceğine dikkat çeken Canan Karatay, bu önemli tuz mağarasının kültür turizme açılarak yararlanabileceğini söyledi. Tuz ocağı hakkında sahibinden bilgiler alan Karatay, 7 bin yıllık ocağın çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Tuz kalitesinin çok iyi olduğunu, uzaktan da olsa tuz ocağını takip ettiğini ifade eden Karatay, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’den ve Kırşehir il yöneticilerinden buraya sahip çıkmasını istedi. Deniz tuzu yerine kaya tuzu kullanılmasının önemine de dikkat çeken Karatay, “Bu mağaranın açılış tarihi belli değil ama burada Romalıların bile çalıştığı söyleniyor. Buradan Osmanlı padişahlarına tuz gittiği söyleniyor.  İnsanlarımızın sağlıkları için yapay tuz, deniz tuzu yerine gerçek tuz olan bu tozları kullanması gerekiyor” dedi.

Mağaradaki kristal tuzlarından bir kısmını eline alarak inceleyen ve kendi elleriyle bir miktar tuz seçerek evine götürmek için alan Karatay, sigarayı bırakmak isteyenlerin bu kaya tuzunu sürekli yanlarında taşımalarını önerdi ve bu tuzun insanları kötü alışkanlıktan kurtaracağını söyledi.

Tepesidelik Tuz Mağarası’nda tuz üretimi Romalılardan zamanından günümüze kadar devam ediyor.820 hektarlık bir tuz havzası bulunan Tepesidelik Tuz Mağarası’nı Mustafa Demirbilek işletiyor ve 10’dan fazla çalışanıyla tuz üretimi gerçekleştiriliyor. Yıllık yaklaşık olarak 50 bin tonun üzerinde tuz üretimi yapılan tuz mağarasında kışın kar mücadelesinde Karayollarının tuz ihtiyacını da karşılıyor. Kırşehir kaya tuzundan yapılan ve görsel güzelliğinin yanı sıra odanın hava dengesini sağlaması nedeniyle sağlığa da faydalı olduğu belirtilen, kalp, lale ve vazo şeklindeki gece lambaları, Himalaya tuzundan yapılan benzerleriyle rekabet ediyor.

Kırşehir merkez Tepesidelik mevkisindeki ocakta çıkarılan kaya tuzundan üretilen lambalar, başta İstanbul, Ankara, Konya ve Bursa olmak üzere batı illerinden yoğun sipariş alıyor. 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!