Kristal kürede 'faiz indirimi' tartışması

Güncelleme Tarihi:

Kristal kürede faiz indirimi tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2016 10:53

 HAFTAYA 3.09 ile 3.10 Türk Lirası aralığında başlayan dolar, başkanlık sistemi ve referandum ile Musul operasyonuna yönelik açıklamaların etkisiyle yönünü yukarı çevirdi.

Haberin Devamı

Dolardaki artış ve faiz indirimini değerlendiren İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Ekonomi Bölümü Öğretim Görevlisi, Garanti ve Yapı Kredi Bankaları'nın Eski Genel Müdürü Halit Soydan, "Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası böyle dönemeçte faizle oynamayacaktırö görüşünde bulundu.
Soydan, Türkiye Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun toplantısında enflasyon eğilimleri kadar faiz konusunda alacağı kararların ilgi odağı oluşturduğunu belirterek, "Piyasalarda iki yönde de beklentiler var. Papatya falı gibi. 'Merkez Bankası faiz indirecek' diyenler de var, 'faize dokunmayacak' diyen de. Biz de Merkez Bankası'nın bankaları fonlama ağırlıklı ortalama oranlarına baktık. Merkez Bankası'nın daha ılımlı günlerde bile ihtiyatlı hareket ettiğini görüyoruz. Yabancı fonların tanıdığımız temsilcileriyle de görüştüğümüzde güney sınırlarımızda havanın ısındığı günümüzde piyasa, güncel statükonun bozulmasını beklemiyor" dedi. TÜFE'nin son iki aydır yüzde 8.05'ten yüzde 7.28'e gerilediğini, Orta Vadeli Program'da 2016 sonu için TÜFE'nin yüzde 7.5'lik düzeyin muhafaza edildiğini aktaran Soydan, "Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın 27 Ekim'de yapacağı toplantıyı bekliyoruz. Ancak şu var ki ABD Merkez Bankası'nın aralık ayında faiz yükseltmesini bekliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın da böyle dönemeçte faizle oynamayacaktır. Takdir, elbette Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nundur" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!