CHP'li Pekdaş: İzmir'de yüzde 70, Türkiye'de yüzde 58 'hayır'

Güncelleme Tarihi:

CHPli Pekdaş: İzmirde yüzde 70, Türkiyede yüzde 58 hayır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2017 13:11

KONAK Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 16 Nisan'da yapılacak Anayasa değişikliği referandumunda İzmir'de yüzde 70, Türkiye genelinde ise yüzde 58 oranında "Hayır" çıkacağına inandığını söyledi.

Haberin Devamı

 

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, göreve gelişinin üçüncü yılında düzenlediği basın toplantısında, yaptıklarını ve yapacaklarını anlattı. Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleşen üçüncü yıl toplantısında konuşan Başkan Pekdaş, çalışanlar arasındaki ücret dengesizliklerine, farklı statüte çalışmaya son verdiklerini söyledi. İnsana yakışan ücret politikasını hayata geçirdiklerini belirten Pekdaş Yenişehir'deki pazaryeri ve benzinlik olan alana yeni hizmet binası yapacaklarını açıkladı. Kentin enerjisini açığa çıkarmak için semt merkezlerini çoğaltmak ve nitelik kazandırmayı hedeflediklerini ve bu yönde çalışmalar yaptıklarını dile getiren Pekdaş, "Semt merkezlerinde meslek edindirme ve hobi kursları verdik. Hatay pazaryerindeki stantta kadınların kendi ürünlerini satmalarını sağladık. Yeni spor alanları yarattık. Milli Emlak'tan tahsisini aldığımız Gültepe'deki metruk ekmek fabrikasının yerine açık ve kapalı spor tesisleri yapacağız. Yağhaneler'de TOKİ'den aldığımız Jandarma'nın eski yerine pazaryeri, sosyal semt merkezi ve düğün salonu yapacağız. Antik yol üzerindeki Eşrefpaşa Pazaryeri'ni kaldıracağız" dedi.
"SON İKİ YIL HASAT ZAMANI"
Başkan Pekdaş, görev dönemindeki son iki yılın hasat zamanı olduğunu söyledi. Spor kompleksleri, semt merkezleri, pazaryerleri inşa edeceklerini belirten Pekdaş "Halim Alanyalı Konağı, Mecidiye Mahallesi'ndeki İkizevler, İkiçeşmelik'teki İstiklal İlkokulu restorasyon projeleri hazır. Koruma Kurulu izin verdi. Valilik'ten fon bekliyoruz. Tepecik'de tescilli İzmir evini de restore ederek Roman Eğitim Kültür Merkezi yapacağız. Gültepe bölgesinin planlamasını yapmaya başladık. Planlama, hizmet binaları, semt merkezleri, yol ve kaldırımlar, parklar yaparak, İzmirlilerle bir arada olduğumuz mekanları zenginleştirip kentimize dokunarak 2800 yıllık kent merkezimize izimizi bırakma gayretiyle çalışıyoruz" dedi.
"TÜRKİYE'DE YÜZDE 58 "HAYIR"
Konak Belediye Başkanı Pekdaş, basın mensuplarının sorularına da yanıt verdi. Anayasa değişikliği referandumuyla ilgili görüşleri ve sonuç tahminiyle ilgili soruyu yanıtlayan Pekdaş, "Hayır" çıkacağı yönündeki umudunun yüksek olduğunu söyledi. Pekdaş, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"İzmir'de yüzde 70'in üzerinde, Türkiye'de ise yüzde 58 oranında 'Hayır' çıkacağına inanıyorum. Parlementer demokrasiye inancım nedeniyle cumhurbaşkanı hükümet sistemi adlı sistemin bize uygun olmadığını düşünüyorum. Partili Cumhurbaşkanı modeli öngrülüyor ama Cumhurbaşkanı yemin metni değiştirilen metinler arasında yok. Yani, bu sisteme göre seçilecek Cumhurbşakanı tarafsızlık üzerine yemin edecek ama partili cumhurbaşkanı olacak. Parti üyeleri, parti ilkeleri, tüzüğüne bağlı kalacağına yemin eder. Buna yönelik üyelik formu imzalar. Partili Cumhurbaşkanı üyelik formundaki yemine mi yoksa Cumhurbakanlığı yeminindeki gibi tarafsızlığa mı bağlı olacak. Bu kadar tutarsızlığın olduğu bir düzenleme olmaz. Valiyi de il başkanını da Cumhurbaşkanı atayacak. Böyle bir sistemin olduğu tırnak içinde ahlaka aykırı bir durumu yasa haline getiremezsiniz. Bu nedenle bu değişliğin neden geçmemesi gerektiğini gittiğim yerlerde anlatıyorum."

Haberin Devamı

"PROJELER HAZIR VALİLİK'TEN FON BEKLİYOR"

Pekdaş, görevde olduğu 3 yılda emlak vergilerinden toplanan paradan 19 milyon 100 bin TL'ye Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyan Başkanlığı'na, kültür varlıkları koruma payı olarak aktardıklarını ancak 2 milyon 750 bin TL'lik para aldıklarını vurguladı. Pekdaş, şunları söyledi. "Projelerimiz beklemesine karşın aldığımız para bu. Burası tarihi kent merkezi. Tüm ilçe belediyeler pay aktarıyorlar. Devletten daha çok katkı almamız gerekiyorken, İzmirlilerin vergilerinden oluşan payı bile alamıyoruz. Valilik fonunudan para bekleyen projelerimiz var. Ruhsata bağlanmış Kurul'dan iznini almış bekliyor. Ben bir ara bürokrat arkadaşlara parayı göndermemeyi, restarosyanları gerçekleştirip hakediş belgelerini, ödeme yerine Valilik'e göndermeyi önerdim. Arkadaşlar faiziyle bize bu paranın belediyen alınacağını söylediler. Bu nedenle aktarmaya devam ettik. Valilik katkı payını bekliyorum. Çünkü bu işlerde kullanması için Konak'ı hemşehrilerin parasını aktardım. Valilik, öncelikleri belirlemelidir. Bu işlerin yapılması için ödenmiş paradır. Bu paranın Konak için harcanmasını beklemek benim görevimdir. Bu tescilli yapılar nedeniyle kentin metruk bir hali var. Yollar daracık. Bu kent 150 yıldır belediye ile yönetiliyor. Araç trafiği son 30 yılda arttı. Kent merkezine ayrı, diğer bölgelere ayrı politika olmalı. Bizim bölgelerin özelliklerini gözönüne almayan mevzuattan kaynaklanan sıkıntılarımız var. Örneğin tek tip yangın yönetmeliği var. Yeni yapılara da 150 yıllık binaların da tabi olması isteniyor. Tarihi özellikli bir kent, ilçe olduğumuzu herkese kabul ettirmeliyiz."

Haberin Devamı

KENT MERKEZİNDEKİ STATLAR DOĞRU AMA BÜYÜK STATLARA DA İHTİYAÇ VAR
Başkan Pekdaş, ilçe sınırları içinde çeşitli tartışmalara konu olan Göztepe ve Alsancak statları konusunda da konuştu. Kent merkezindeki statların varlığını doğru bulduğunu belirten Pekdaş ancak kentlerin büyük statlar da yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye 'de futbolun ilk oynandığı kentin İzmir olduğunu vurgulayan Pekdaş Göztepe, Altay, Altınordu gibi ilçe sınırları içindeki takımların varlığının çok önemli olduğunu belirtti. Pekdaş "Göztepe Stadı'nda sabahları kadınlar yürür, spor yapardı. Futbol maçları da yapılırdı. Kent merkezinde stat olmalı alma asla kentten kendini soyutlamamalıdır. Kentle bütünleşik statlar olmalıdır Bu kentin büyük statlara da ihtiyacı var. Ne Göztepe ne de Alsancak statları bu ihtiyacı karşılamaz. Statlar yenilenmeli, kentlinin kullanımına açık olmaladır ama bu kentin 60 bin, 70 bin hatta 100 bin kişilik statları da olmalıdır" dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!