Aşılar çocuğuma zarar verir mi Otizm yapar mı?

Güncelleme Tarihi:

Aşılar çocuğuma zarar verir mi Otizm yapar mı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2021 23:02

ÇOCUK sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Gonca Aslan, çocuklarda hayati risk ya da kalıcı komplikasyonlarla sonuçlanabilecek bir çok hastalığın aşı ile önlenebildiğini söyledi.

Haberin Devamı

 “Çocuğunuzun aşılarını eksiksiz yaptırmanız, onlara karşı duymanız gereken en önemli sorumlulukların başında gelir” diyen Aslan, çünkü aşılanmadıkları için ileride yaşayacakları sağlık problemlerini önlemede kendilerine ait hiçbir seçimleri bulunmadığını vurguladı. Aslan, “Aşı yaptırmadığınız için çocuklarınızda olabilecek tüm geri dönüşü olmayan sağlık problemlerinin sorumluluğu size ait olacaktır” dedi.

ÇOCUK FELCİ TARİHE KARIŞTI

Geçmişte birçok hastalığın aşılanmayla yenildiğini ifade eden Aslan, şöyle devam etti: “Büyüklerimiz hatırlar... Onların ilkokul yaşları döneminde hemen her sınıfta ayağı aksayan, topallayan bir çocuk vardı. O çocuklarımızın küçük bir istisnası hariç, çoğunluğu çocuk felci (polio) geçirmiş çocuklarımızdı ve ne yazık ki ömürlerinin kalanını engelli olarak yaşamak zorunda kaldılar. O kadar yaygındı ki, şimdi tamamen eradike edildi; yani artık bu enfeksiyonu hiç görmüyoruz. Engelli yaşamayla sonuçlanabilen bu enfeksiyonu biz aşılamayla yendik. Bu aşı, Sağlık Bakanlığı rutin aşı takviminde ve yaptırılması zorunlu aşılardan... Yüzde, vücutta derin yara izleri, bazen de ölümle sonuçlanan çiçek hastalığı da aşı programı sayesinde tüm dünyada eradike edildi. Kızamık hastalığı ülkemizde uzun yıllardır görülmemektedir. Ancak savaş nedeniyle aşı hakkından mahrum kalan mülteci çocuklarımızın zorunlu göçü sonrası tekrar görmeye başladık. Mülteci çocukların aşılanmaması ve Kovid-19 salgınıyla birlikte aile sağlığı merkezlerine başvuruların aksaması sebebiyle de aşı takipleri aksadı. Ve aslında günümüzde kimler hastalanıyor? Aşı karşıtı ailelerin çocuklarına kızamık aşısı yaptırmaması nedeniyle enfekte olan çocuklarımız...” 

Haberin Devamı

REDDİ, HALK SAĞLIĞI SORUNU

Aşı ile ilgili uluslararası bir dergide 12 vakalık bir çalışma yayınlandığını belirten Dr. Gonca Aslan, “Bu çalışmanın sonuçlarıyla çoğunuzun aklı karıştı. ‘Aşılarda civa var ve otizm yapıyor. Bu sebeple otistik çocuk sayısı arttı’ diye bir bilgi hızlıca yayıldı aranızda. Oysa ki otistik çocuk sayısı artmadı. Yeni gelişmeler ışığında bu çocuklar artık daha erken ve vaka atlanmadan tanı alıyorlar. Yani hep varlardı. Ancak son yıllarda tanı koyulma sıklığı arttı. Tanı ve tedavi yolları değişti, gelişti. Nitekim bu dergide yayınlanan makalenin savunduğu tez, bilimsel verilerle çürütüldü. Hatta çalışma için ailelerin para verdiği ortaya çıktı ve makale dergiden kaldırıldı” diye konuştu. Aşı reddinin bir halk sağlığı sorunu olduğuna da dikkat çeken Dr. Gonca Aslan, şunları söyledi: “Ülkemizde olduğu gibi toplumun çoğunluğu aşılanıyorsa, aşılanmayan azınlık grup hastalığı çok ama çok daha ağır geçirir. Çocuğunuzun sağlığını, sağlıklı sürdürebileceği bir geleceği yetersiz, kulaktan duyma, bilimsellikten uzak donelerle şekillendirirken bir daha düşünmelisiniz. Çünkü bu onun kararı değil. Benim sizlere önerim; hem Sağlık Bakanlığı aşılarını hem de özel aşıları yaptırmanızdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!