Suriyeli çocuklar aldıkları eğitimle daha mutlu

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli çocuklar aldıkları eğitimle daha mutlu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2014 13:13

- Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü, Suriye Kardeşlik Girişimi ve Özgür Eğitim-Sen işbirliğiyle açılan "Diyarbakır Suriye Okulu"nda 200 çocuk kendi dillerinde eğitim almanın mutluluğunu yaşıyor - Okulda, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle travma yaşayan çocukların, eğitimle topluma adapte olmalarını sağlamak, sokakta çalışmalarını önlemek ve sokağın tehlikelerinden korunmaları amaçlanıyor - Okulun koordinatörü Yerlikaya: "Türkiye'deki mevcut okullara giden Suriyeli çocukların çok sıkıntı çektiğini gördük. Çocuklar dil ve adapte olma sorunu yaşıyor. Diğer öğrenciler tarafından hor görülüyorlar" - Okulun Müdürü Murad: "Yıllarca eğitim alamayan çocuklar var. Çocuklar eğitime aç kalmış"

Haberin Devamı

DİYARBAKIR (AA) - NURTEN ASLAN - Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü, Suriye Kardeşlik Girişimi ve Özgür Eğitim-Sen işbirliğiyle açılan "Diyarbakır Suriye Okulu"nda 200 çocuk kendi dillerinde ve müfredatlarında eğitim almanın mutluluğunu yaşıyor.

Ülkelerindeki iç savaştan dolayı Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan Suriyeli çocuklar için Bağlar ilçesindeki Şehit Nesrin Ünügür Okulu'nda "Diyarbakır Suriye Okulu" açıldı.

Okulda, Suriye'deki iç savaş sonucu evlerini terk ederek göç etmek zorunda kalan ve travma yaşayan çocukların, eğitimle topluma adapte olmalarını sağlamak, sokakta çalışmalarını önlemek ve sokağın tehlikelerinden korunmaları amaçlanıyor.

Kendi dillerinde eğitim alan çocukların mutluluğu yüzlerine yansıyor. Aynı dili konuştukları öğretmen, idareci ve yaşıtlarıyla bir arada olan çocuklar, kendilerini daha güvende hissediyor.

Haberin Devamı

Ülkelerine ve yuvalarına olan özlemi bir nebze de olsun okulda gidermeye çalışan çocuklar, haftanın 5 günü verilen eğitim sayesinde sokağın tehlikelerinden de uzak kalıyor.

Özgür Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı ve okulun koordinatörü Tuncay Yerlikaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun 3 aylık bir çaba sonucunda Diyarbakır'da sivil toplum örgütlerinden oluşan Suriye Kardeşlik Girişimi, Özgür Eğitim-Sen ve Milli Eğitim Müdürlüğü çabası, valilik onayıyla oluşturulduğunu söyledi.

Resmi bir okul olarak yaklaşık 1 aydır Suriyeli çocuklara eğitim verildiğini anlatan Yerlikaya, savaşın etkisinden dolayı eğitim ortamından uzak ve ciddi travma yaşayan 200 çocuğa eğitim verildiğini kaydetti.

- Servis sıkıntısı yaşanıyor

Yerlikaya, Suriyeli gönüllü öğretmenlerin Diyarbakır'da eğitimden uzak 470 çocuk tespit ettiklerini, ancak servis sıkıntısı nedeniyle sadece 200 öğrencinin okula gelebildiğini aktardı.

Okulda çocuklara Suriye'deki gibi Arapça ve Kürtçe eğitim verildiğini, bütün branşlarda çocukların ders gördüğüne işaret eden Yerlikaya, birinci sınıftan liseye kadar sınıfların oluşturulduğunu bildirdi.

- "Okulda, dilencilik yapan çocuklar da var"

Yerlikaya, öğretmenlerin gönüllü çalıştığını ifade ederek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Çocukların bir kısmı eğitimden uzak kaldıkları için sokağın çocuğu olmuştu. Bir ortamı olmayan, ev ile sokak ortamına sıkışmış çocuklardı. Okulda, maddi durumu kötü ve belli dönemde dilencilik yapan çocuklar da var. Ama daha çok eğitim ortamından uzak kalan çocuklar. Ancak servis sıkıntısı nedeniyle evleri uzak olan çocuklar okula gelemiyor. Servis imkanının sağlanmasını istiyoruz. Böyle olursa çok sayıda çocuk okula gelecektir. Hedefimiz 540 öğrenciyi okula kazandırmak. Öğretmenlere de emeklerine karşılık belli bir oranda ücret verilemiyor. Gönüllü çalışan öğretmenlere çok cüzi de olsa ücret verilmesini arzuluyoruz."

- "Okulların çoğalması gerekiyor"

Haberin Devamı

Diyarbakır'da 12 bini aşkın kayıt dışı Suriyelinin yaşadığını, büyük bir kısmının eğitim görmeleri gereken yaşlardaki çocuklar olduğunu vurgulayan Yerlikaya, "Maalesef sokaklarda binlerce çocuk var. Bu okulun model olmasını istiyoruz. Amacımız bu okulların çoğalmasını sağlamak. Çünkü savaşın uzun süreceği görülüyor. Bu çocukların bir şekilde topluma adapte olmaları adına okulları çoğaltmak lazım" şeklinde konuştu.

Okulun açıldığını duyan ailelerin çok sevindiğini dile getiren Yerlikaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'deki mevcut okullara giden Suriyeli çocukların çok sıkıntı çektiğini gördük. Çocuklar dil ve adapte olma sorunu yaşıyor. Diğer öğrenciler tarafından hor görülüyorlar. Çok ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Aileler çocukları daha fazla mağdur olmaması için Türkiye'deki mevcut okullara göndermek zorunda kalıyor. Ama açılan Suriye Okulu'nda çocuklar çok mutlu. Suriyeli öğretmenlerden kendi dillerinde eğitim görüyorlar. Suriye'de müfredatla eğitim verilmesi büyük bir cazibe oluşturuyor."

Haberin Devamı

Eğitimin pahalı bir iş olduğunu, bu nedenle okula herkesin destek vermesini beklediklerini aktaran Yerlikaya, okulun uzun soluklu devam edebilmesi için mutlaka yardım edilmesi gerektiğine işaret etti.

Yerlikaya, "Suriyeli çocuklar, bizim çocuklarımız, misafirlerimiz. Bu çocukları sokaklara terk etmemeliyiz. Topluma adapte olmalarına yardımcı olmalıyız" diyerek sözlerini tamamladı.

- Çocuklar okulda mutlu

Diyarbakır Suriye Okulu Müdürü Said Murad da okulda Suriye müfredatını uyguladıklarını, çocukların geliş gidiş sorunu dışında sorun yaşamadıklarını ifade ederek, okulda çocukların çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Çocuklara servis sağlanmasını istediklerini anlatan Murad, "Yıllarca okula gitmeyen çocuklar var. Çocuklar eğitime aç kalmış. Okul sayesinde çocuklar daha mutlu ve umutlu" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Suriye'nin Halep kentinden 2 yıl önce Diyarbakır'a gelen 5. sınıf öğrencisi 10 yaşındaki Sidra Kasım, daha önce Türkiye'deki okullara gittiğini anımsatarak, şimdi ise Suriye Okulu'na devam ettiğini, okulu çok sevdiğini söyledi.

Kasım, "Bu okul daha güzel. Çünkü bu okula gelen çocuklarla birbirimizi daha iyi anlıyoruz" dedi.

Suriye'nin Kobani (Ayn El Arap) kentinden gelen Bülent Adnan (11) ise kendi dillerinde gördükleri eğitim sayesinde dersleri daha iyi anladığını, okulu çok sevdiğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!