Kıbrıs gezisinde katliam çukurunun tanıkları buluştu

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs gezisinde katliam çukurunun tanıkları buluştu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2016 14:56

Kıbrıs gezisinde katliam çukurunun tanıkları buluştu

Haberin Devamı

DENİZLİ'de Pamukkale Belediyesi'nin Kıbrıs Gazileri için Barış Harekatı'ndan 42 yıl sonra düzenlediği Kıbrıs gezisinde ilginç bir buluşma yaşandı. Kıbrıs gazisi Ferhat Alkan, karısı ve beş çocuğu Rum çeteciler tarafından öldürülen Kamil Meriç'le buluştu. Kıbrıs gazisi Ferhat Alkan, Kamil Meriç'e öldürülen eşi ve çocuklarını katliam çukurunda kendisi ve birliğinin bulduğunu anı defterinden notlarla anlattı.

Pamukkale Belediyesi ilçede oturan Kıbrıs gazileri için Kıbrıs gezisi düzenledi. Kıbrıs gazileri, AK Partili Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin'le birlikte Kıbrıs'a giderek, savaştıkları yerleri gezdi; 42 yıl önceki anılarını tazeledi. Gazilerin Kıbrıs gezisinin ilk durağı geri çekilen Rum askerlerinin Atlılar, Sandallar ve Muratağa köylerinde öldürdükleri kadın ve çocukların cesetlerini toplu olarak gömdükleri Katliam Çukuru olarak anılan şehitlikler oldu.

Katliam çukurunu ziyaret edenlere gönüllü olarak yaşananları anlatan Kıbrıslı mücahit Kamil Meriç, Denizli'den gelen gazilere de yaşanan katliamı anlattı. O dönem kendisinin esir olduğunu, Rum askerlerinin Barış Harekatı'nın başlamasıyla geri çekilirken, üç köyde kadın ve çocukları işkence edip katlederek çukura gömdüğünü söyledi. Meriç, Atlılar Köyü'nde eşi ve beş çocuğunun katledildiğini belirterek, katliam çukurundan 1.5 yaşındaki oğlunun annesine sımsıkı sarılmış halde üzerinden 40 kurşunla çıkarıldığını gözyaşları içinde anlattı.

Pamukkale Belediyesi kafilesinde bulunan Kıbrıs gazisi Ferhat Alkan, Barış Harekatı'na 39. Tümen 14. Piyade Alayı Topçu Taburunda asteğmen olarak katıldığını, bölgeye ilk gelen birlik olduklarını belirterek, Kamil Meriç'in eşinin ve çocuklarının gömüldüğü katliam çukurunu kendilerinin bulduğunu söyledi. Vahşetin tüm detaylarını yazdığı hatıra defterinden okuyan Alkan, Kıbrıs Mücahidi Kamil Meriç ve gazilerin gözyaşlarını tutamamasına neden oldu. Alkan, anı defterine yazdığı, "Sazlıkların içinde çukurca bir alanda palet izleri ve toprağın yeni kapatıldığını gördük. Komutanımızın da emriyle açmaya başladığımızda ilk önce bir kadın kolu sonra da annesinin boynuna sarılmış bir çocuk bulduk. Hemen üstlerimize haber verildi. Sonrasında Birleşmiş Milletler Dış Basın Örgütü ve diğer yetkililerinde yer aldığı grubun gözetiminde katliam çükürü açılarak o vahşet gözler önüne serildi" dedi.

Kıbrıs gezisinde yaşanan duygusal buluşma, geziye katılanların gözyaşlarını tutamamasına neden olurken; Kıbrıs gazileri şehitlikler ve katliam çukurlarını ziyaret ederek, şehitler için dua etti.

Osman Nuri BOYACI/ DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!