Oruç vücut direncini arttırır

Güncelleme Tarihi:

Oruç vücut direncini arttırır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2020 09:36

Sağlıklı ve dengeli beslenme, vücut direncini artırarak hastalıklardan korunmada önemli rol oynar. Bu nedenle sahurda ve iftarda güvenli gıdaların uygun miktarlarda tüketilmesi, oruç tutarken bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine de katkıda bulunur.

Haberin Devamı

Günde iki ana öğünün olduğu, uzun saatler açlık ve susuzluk gerektiren oruç, bilinçli ve dikkatli bir şekilde tutulduğunda metabolizma için yararlı olabilmektedir. Oruç vücuttaki hücrelerin yenilenmesine, direncin artırılmasına zemin hazırlamaktadır. Bu süreçte vücutta birikmiş zararlı, toksik maddeler temizlenirken, bağışıklık sistemi de olumlu yönde etkilenir. Ayrıca mide, karaciğer ve tüm sindirim sistemi de oruç sayesinde dinlenme şansı bulur.
Yeterli sıvı alımı önemli
Orucun bağışıklık sistemini güçlendirmesi için temel beslenme kurallarına uyulması gerekmektedir. Belli aralıklarda uzamış açlıklar, kimi zaman detoks amacıyla da uygulanmaktadır. Bilimsel araştırmaların sonuçları, aralıklı açlık uygulamalarının vücuttaki inflamasyonu azalttığı ve damar sistemine iyi geldiğini ortaya koymaktadır. Ancak bu durumda “Bütün gün aç kaldım şimdi her şeyi sınırsız yiyip içebilirim” gibi yanlış bir düşünceye kapılmamak önem taşımaktadır. Beslenmede dikkat edilmesi gereken ilk kriter günlük yeterli sıvı alımıdır. Yetersiz sıvı tüketimi enfeksiyonlara karşı vücudu savunmasız bırakır. Bu nedenle iftar ve sahur arasında mutlaka yeterli miktarda su içilmesi önemlidir.

Haberin Devamı

MİDENİZE YÜKLENMEYİN

Oruç vücut direncini arttırır
Uzun süreli açlık kan şekeri düşüklüğüne neden olur. Buna bağlı olarak da iftarda karbonhidrata yönelme şekillenir. Bağışıklık sistemini güçlü tutabilmek için karbonhidratlı, gıdalardan mümkün olduğu kadar uzak durmak gerekmektedir. Oruç tutarken kan şekeri seviyesi düşeceği için tatlı yeme istediği artmaktadır. Buna ek olarak korona kısıtlamaları nedeniyle daha çok evde olduğumuz bu dönemde .çoğumuz hamur işleri ve tatlılara iftar sofralarında daha çok yer vermekteyiz. Ancak şekerli tatlılar konusunda dikkatli olunmalı, şerbetli tatlılar tercih edilmemelidir. Bunun yerine sütlü, hafif tatlılar ya da şekersiz meyve kompostoları hazırlanabilir.

Haberin Devamı

Ramazan ayında en çok görülen sorunlardan biri de kabızlıktır. Bu durum devam ettiği takdirde orucun vücudu temizleyici etkisi azalmaktadır. Ramazan süresince lifli ve kabızlığı önleyici ürünler tüketmeye özen gösterilmelidir. İftar sofralarında tüketilen hurma iyi bir seçenektir. Bunun yanında kırmızı pancar da oldukça faydalı bir besin olarak tercih edilebilir
16-17 saatlik açlığın sonunda sebze ve mevsim meyveleriyle beslenmek, bağışıklık sistemini olumlu etkilemektedir.
Sahurda yumurta, ceviz ve zeytin
Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için sahurda hafif bir kahvaltı yeterlidir. Uzun süre tokluk sağlayacak yumurta gibi hayvansal proteinler ve yağlı tohumlardan ceviz, badem veya zeytin tercih etmek bağışıklık sistemine önemli katkılar sağlamaktadır. İftar ve sahur arasında meyve yiyerek vitamin ihtiyacı karşılanmalıdır.

Haberin Devamı

YEMEKLERİNİZDE ORAC

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için antioksidan değerinin bir göstergesi olan “orac” değeri yüksek besinler tüketmek önerilmektedir. ORAC (Oxygen radical absorbance capacity), vücudumuzda bulunan serbest radikaller olarak adlandırılan ve başta kanser olmak üzere birçok hastalığa yol açan maddelerin, besinler tarafından emilebilme değerini belirten bir ölçektir. Aslında antioksidan değerinin bir göstergesidir. ORAC değeri yüksek, yani antioksidan içeriği yüksek sebze ve meyvelerin tüketimi kansere karşı koruyucudur, damar sağlığını korur ve yaşlanmayı geciktirmektedir.
Sumak, orac değeri en yüksek olan besinlerin arasında yer almaktadır. Baharat olarak da kullanılan sumak bağışıklık sistemi için önemli bir kalkan oluşturabilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!