Kurban keserken çocuklara dikkat

Güncelleme Tarihi:

Kurban keserken çocuklara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2019 16:41

Kurban Bayramı’nın çocuklar üzerindeki etkisini anlatan Uzman Psikoloji Danışmanı H. Mehmet Artıran, kurbanın çocuklara sosyal boyutu ile anlatılması gerektiğini aksi takdirde çocuğun psikolojik sorunlar yaşayabileceği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Kurban keserken çocuklara dikkat
Uzman Psikoloji Danışmanı H. Mehmet Artıran, çocukların kurban kesimini izlemesi hakkında Hürriyet Bursa’ya konuştu. Okul çağı öncesindeki çocuklara kurban kesiminin izletilmemesi gerektiğini belirten Artıran, “Okul çağında ve daha ileriki yaşlardaki çocuklar, kesim anını izlemek isteyebilir. Bu durumda çocukla konuşulmalı ve kesimle ilgili bilgiler verilmelidir. Verilecek bilgiler aktarılırken somut ve yansız olunmalı, abartılı veya basitleştirici şekilde ifadelerde kullanılmamalıdır” dedi.
Çocuğun kesim anından etkilenip etkilenmeyeceği konusunda kesin bir yargı belirtmenin mümkün olmadığını söyleyen Artıran, kesim anını izlemenin çocuk psikolojisi üzerindeki etkilerin; korku, kabus görme, huzursuzluk, stres ve kaygı artması olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

SOSYAL BOYUTU ANLATILMALI

Kurban kesiminin çocuklara aktarılması konusuna da ifade eden Artıran, Kurban Bayramı’nın, Ramazan Bayramı gibi dini bir bayram olduğunun hatırlatılmasının önemine değindi.
Artıran, “Kurban etlerinin durumu olmayan insanlarla paylaşılacağı; bu anlamıyla Kurban Bayramı’nın sosyal bir yardımlaşma ve destek sağlayan boyutunun olduğu anlatılmalıdır. Ancak burada çocuğun yaşı verilen bilgilerin anlaşılmasında etken bir faktördür. Okul çağı öncesi çocuklar, zihinsel gelişim açısından henüz soyut düşünebilme aşamasında olmadıkları için kurban, ibadet gibi bazı kavramları anlamayabilir. Bu noktada çocukların sordukları sorulara bağlı olarak açıklamalarda bulunulabilir” dedi.

KURBANLA ETKİLEŞİME SOKMAYIN

Çocukların kurban edilecek hayvanla etkileşime girmemesi gerektiğinin önemine değinen Artıran, “Çocuk kurbanla etkileşime girerse duygusal bir bağ kurabilir, yakınlık ve sıcaklık duyabilir. Bu durum çocuğu duygusal olarak mutsuz ve rahatsız edebilir, çocuk bir daha kurban eti yemek istemeyebilir” dedi.

PSİKOLOJİK SORUNLAR DOĞURABİLİR

Kurban kesimini izlemenin çocukta negatif düşüncelere yol açabileceğini belirten Artıran, bazı psikolojik sorunların kişinin yaşayacağı olumsuz ve zorlayıcı olaylar sonrasında ortaya çıkabileceğini belirtti.
Artıran, “Psikolojide bu tip öncül süreçlere tetikleyici durumlar denilir. Bir tetikleyici ile ortaya çıkabilecek psikolojik sorunlar sadece psikozlar olmayabilir. Aynı şekilde kurban kesimini izlemek de her zaman ve tek başına bir tetikleyici olarak düşünülemez. Ancak kurban kesimini izleyen bir çocukta oluşabilecek negatif duygular ve düşünceler her zaman hafızasında kalacaktır. Bu durumun yaratacağı psikolojik zemin gelecekte bir takım psikolojik sorunlar yaşanmasına neden olabileceği gibi, herhangi bir etkisi de olmayabilir” dedi.

Haberin Devamı

‘İKİLEM OLUŞTURUYOR’

Dini maneviyatın yanında bir canlının yaşamına son verilmesinin oluşturduğu ikilemden de bahseden Artıran, “Konunun dini ve inanç yapılarımızla ilgili boyutu farklı bir bakış, düşünme ve değerlendirme yapmamızı ve maneviyat anlamında huzurlu ve mutlu olmamızı sağlamaktadır. Diğer taraftan bir canlının yaşamına son verilmesi söz konusudur. Yetişkinler için olmasa da çocuklar için tam da bu noktada onların zihinlerine yerleştiremeyecekleri büyük bir ikilem oluştuğunu gözden kaçırmamalıyız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!