BAHÇELERİ KİM SULAYACAK?

Güncelleme Tarihi:

BAHÇELERİ KİM SULAYACAK
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2021 09:13

Korona ile mücadele kapsamında alınan 17 günlük tam kapanma kararı hobi bahçelerinde üretim yapanları olumsuz etkiledi.

Haberin Devamı

PANDEMİ kapsamında alınan 17 günlük tam kapanma kararı hobi bahçelerinde üretim yapanları olumsuz etkiledi. Hobi bahçelerinde küçük ölçekli tarım yapanlar haftada 2 gün birkaç saat süreyle sulama izni istiyor. Bunun için Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararlarına hobi bahçeleriyle ilgili bir düzenleme eklenmesi talebinde bulunan bahçe üreticileri, “Ya bize sulama izni verilsin ya da Antalya Büyükşehir Belediyesi, yasak süresince bahçelerimizi sulasın” diye çağrı yaptı.

HAFTADA 2-3 GÜN YETERLİ
Ata tohumuyla yetiştirdikleri sebze, meyve ve çiçeklerin ölmemesi için düzenli sulama gerektiğini söyleyen Antalya Hobi Bahçeleri Platformu Sözcüsü Süleyman Yanar, “Özellikle bahar aylarında sulamanın aksatılmaması çok önemli. Haftada 2-3 gün sulama yapmamız yeterli olur. Bunun için o günlerde bize sokağa çıkma izni verilmesi gerekiyor. Ama yayımlanan genelgede bize ilişkin bir düzenleme yok” dedi.

Haberin Devamı

HIFZISSIHHA KARARI YETER
Süleyman Yanar şunları söyledi: “Tek isteğimiz bize haftada hiç değilse 2 gün birkaç saat süreyle sulama izni verilmesi. Bunun için Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nda karar alınır ve ‘Hobi bahçesi sakinleri, bağlı oldukları ilçelerin emniyet müdürlüklerinden izin alıp bahçelerine sulama yapmaya gidebilir’ diye yazı çıkarsa sorunumuz çözülecek.”

DERDİMİZ BİTKİLERİ YAŞATMAK
“Bahçe sahibi olan kimse yasaktan muaf olmak için durumu suiistimal etme niyetinde değil. Buradaki bütün üreticilerin tek derdi, kapanma süresince bitkilerinin yaşamasını sağlamak. Bu amaçla Antalya Valiliği’yle, kaymakamlıklarla, Antalya il ve ilçe tarım müdürlükleriyle ve Antalya Ziraat Odası’yla görüştük. Ancak girişimlerimizden henüz olumlu bir sonuç alamadık.”

ONCA EMEK BOŞA GİDECEK
Kurum ve kuruluşların önünde izin almaya çalışan üreticilerin kuyruk oluşturduğunu belirten Yanar, “Bazı tarım ilçe müdürlükleri izin belgesi veriyor. Bazıları Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgemizin olmamasını gerekçe göstererek izin veremeyeceklerini söylüyor. Biz ticari faaliyet yapmıyoruz, o nedenle hobi bahçesinde üretim yapan kimsede ÇKS belgesi yok. Ama eğer izin alamazsak onca emek boşa gidecek ve ürünlerimizi kaybedeceğiz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!